یکشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۱ - ۱۶:۲۱
برپايي جشن دوبرابر شدن شاخص‌هاي كتاب و كتابخواني در هفته كتاب

دبيركل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در مراسم رونمايي از نمايه «گنجينه مطبوعات كودك و نوجوان» گفت: در هفته كتاب امسال دوبرابر شدن شاخص‌هاي كتاب و كتابخواني را جشن مي‌گيريم.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، منصور واعظي دبيركل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در آیین رونمايي از نمايه «گنجينه مطبوعات كودك و نوجوان» با اشاره به ثبت روز كتاب و كتابخواني در تقويم ملی کشورمان گفت: نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور هر سال به مناسبت هفته كتاب جشن تجلیل از كتابداران و حاميان كتاب و كتابخواني برگزار مي‌كند. 

وي ادامه داد: امسال نيز در روز 24 آبان‌ماه همزمان با هفته كتاب، دوبرابر شدن شاخص‌هاي كتاب و كتابخواني را جشن مي‌گيريم. 

وي افزود: تلاش‌هاي صورت گرفته در عرصه مطالعه كتاب و نيز توليد نرم‌افزار به دوبرابر شدن شاخص‌های کتاب و کتابخوانی منجر شده است.

واعظي برخي شاخص‌هاي كتاب و كتابخواني را نام برد و اظهار كرد: سرانه فضاي كتابخانه‌اي، تعداد اعضاي كتابخانه‌ها، منابع كتابخانه‌اي و سرانه مطالعه از  شاخص‌هاي كتاب و كتابخواني است كه تا دو برابر افزايش يافته است. 

اين مقام مسوول از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی كه در اين مراسم حاضر بود خواست تا از رييس جمهوري براي حضور در جشن كتاب امسال دعوت كند. 

دبير شوراي فرهنگ عمومي در بخش ديگري از سخنانش آماري از كتابخانه‌هاي كودك و نوجوان در كشور ارايه كرد و گفت: پيش از سال 86 تنها كانون پرورشي فكري كودكان و نوجوانان در راه‌اندازي كتابخانه كودكان و نوجوانان فعال بود و تاكنون بيش از 800 كتابخانه را در سطح كشور ايجاد كرده است. 

واعظي اضافه كرد: پس از سال 86 ما نيز در اين صحنه ورود كرديم و نهاد در تلاش بود در كنار جذب اعضا، خانواده‌ها را نيز به كتابخانه‌هاي عمومي جذب كند. با اين نگاه كتابخانه‌هاي كودكان را در كنار كتابخانه‌هاي عمومي ايجاد كرديم و در ابتداي كار ، در كتابخانه‌ها چندين قفسه را به كتاب‌هاي كودكان و نوجوانان اختصاص داديم و بعدها اتاق مسوولان كتابخانه‌هاي عمومي را تخليه و به عنوان بخشي مجزا به كتابخانه كودكان تبديل كرديم. 

وي يادآور شد: در بسياري از كتابخانه‌هاي فضاهاي خوبي در اختيار كتابخانه كودكان قرار گرفت. 

واعظي با بيان اين‌كه اكنون هزار و 240 كتابخانه كودك و نوجوان در سطح كشور راه‌اندازي شده، افزود: ظرفيت‌هاي كانون پرورشي فكري كودكان و نوجوانان در اين زمينه بسيار است و ما نيز ظرفيت‌هاي بسياري داريم كه بايد از آن بهره بگيريم.
 
وي همچنين گفت: امروز كتابخانه‌هاي كودكان و نوجوانان توسط كتابداران ما اداره مي‌شود و سعي شده تا آموزش تخصصي نيز براي آن‌ها برگزار شود. 

دبيركل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در بخش ديگري از سخنان خود با ارايه آماري از ميزان خريد نشريه توسط اين نهاد گفت: در سال 90 نزديك به 21 ميليارد ريال خريد نشريه براي كتابخانه‌ها داشتيم و بیش از 200 ميليارد ريال نيز منابع خريداري كرديم.
 
وي تاكيد كرد: اين در حالي است كه در سال 85 بالاترين خريد منابع ما رقمي افزون بر 540 ميليون تومان بوده است.
 
واعظي گفت: نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور صد عنوان نشريه را با مبلغ  دو ميليارد تومان به صورت متمركز خريداري كرده است. 

اين مقام مسوول با تاكيد بر اهميت فضاي مجازي در امر مطالعه گفت: شتاب مطالعه در فضاي مجازي قابل مقايسه با فضاي فيزيكي نيست و بايد امكاناتي براي مردم فراهم شود تا از اين فضا بهره بگيرند. 

در بخش ديگري از اين مراسم نيز محمدرضا اخضريان كاشاني، مدير موسسه فرهنگي و اطلاع‌رساني نمايه با ارايه گزارشي از عملكرد اين موسسه به وزير ارشاد گفت: موسسه نمايه، بزرگترين مرجع تخصصي آرشيو ديجيتالي مطبوعات و نشريات كشور است. 

وي ادامه داد: امروز بانك نشريات موسسه نمايه يك بازه زماني 110 ساله را در بر مي‌گيرد و اين يك موزه مجسم براي مطبوعات كشور است. 

وي افزود: موسسه در طي فعاليت خود پنج بانك اطلاعاتي عظيم و بيش از صد نرم‌افزار تخصصي و چند پايگاه اطلاعاتي راه‌اندازي كرده است. 

اخضريان كاشاني با اشاره به گردآوري 1990 نشريه كشور در نمايه‌هاي اين موسسه اظهار كرد: اين موسسه فصلنامه‌ها، ماهنامه‌ها و ... بسياري را نمايه‌سازي كرده و در اختيار پژوهشگران قرار داده است. 

وي در بخش ديگري از سخنانش از رونمايي نرم‌افزار «ايران‌نمايه» خبر داد و گفت: مجموعه داده‌هاي موجود در بانك نمايه معادل با يك كتابخانه 53 هزار جلدي كتاب است. 

وي با انتقاد از ضعف در ارتباط موسسات فرهنگي و مطبوعاتي با اين موسسه گفت: مهم‌ترين هدف ما رسيدن محصولات موسسه به دست مخاطبان است و آمادگي داريم تا در ساده‌ترين شكل اين ارتباط برقرار شود. 

وي همچنين درباره نمايه «گنجینه مطبوعات کودک و نوجوان» توضيحاتي را ارايه كرد و افزود: اين مجموعه حدود 400 هزار صفحه آرشیو نشریات کودک از سال 1349 تا 1389 را در بردارد(حدود 40 سال) که حجم قابل توجهی از آن مربوط به نشریات پس از انقلاب است.

مدیرعامل موسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی نمايه تاكيد کرد: در این نمایه حدود 200 گیگابایت اطلاعات و 90 عنوان نشریه در قالب 10 هزار شماره گنجانده شده است.

وی ادامه داد: این مجموعه در قالب‌های مختلف جست‌وجوی ساده، پیشرفته، پیمایشی، عنوان، موضوع، تاریخ، شماره نشریه و حتی شماره صفحه در قالب‌های چند رسانه‌ای آماده شده که قابلیت‌های متعددی از جمله چاپ، بزرگ‌نمایی، کوچک‌نمایی دارد؛ این نمایه قابل استفاده برای کودکان و هم مورد استفاده پژوهشگران عرصه نشریات کودک خواهد بود. 

نمايه «گنجینه مطبوعات کودک و نوجوان» امروز يكشنبه 16 مهرماه در محل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی با حضور سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، منصور واعظی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعي ديگر از مسوولان در آستانه روز جهانی کودک رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها