چهارشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۵
عباس‌پور: دوره‌های کتاب‌پردازی سرآغازی برای آموزش جدی نشر است

هومن عباس‌پور، یکی از مدرسان دوره‌های کتاب‌پردازی، آموزش کتاب‌پردازی را امری اساسی و ستودنی دانست و گفت: دوره‌های کتاب‌پردازی سرآغازی برای آموزش جدی نشر در کشور محسوب می‌شوند.-

عباس‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این باره اظهار کرد: ﺩﻭﺭه‌های آﻣﻮﺯﺵ کتاب‌پرﺩﺍﺯﻱ به همت ﻛﻤﻴﺴﻴﻮﻥ آﻣﻮﺯﺵ اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در محل این اتحادیه برگزار می‌شود و من در این دوره‌ها تدریس بخشی از مقدمات درس ویرایش صوری را بر عهده دارم. 

وی افزود: به‌نظرم، این حرف علی میرزایی، سردبیر مجله نگاه نو، دقیق و درخور تامل است که اگر اندکی (به نظر ایشان  دو درصد) از درآمد نشر در کشور را در سال صرف آموزش نشر کنیم، خیلی زود تحول بزرگی در این حوزه رخ خواهد داد. 

این مدرس دوره‌های کتاب‌پردازی در ادامه سخنانش گفت: البته صرف چنین هزینه‌ای کاری بس خطیر است و مدیریتی سالم و بانشاط می‌طلبد و همچنین شاید در نگاه نخست با مدیریت‌های سنتی ما مغایر باشد. 

عباس‌پور افزود: تلاش کمیسیون آموزش اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران برای برپایی کارگاه آموزشی کتاب‌پردازی بسیار ستودنی است اما نباید فراموش کرد که نخستین دوره بی‌نقص برگزار شود. همچنین دانشجویان این دوره‌ها، به شرط طرح‌کردن انتقادهای خود، می‌توانند به پخته‌ترشدن این دوره‌ها کمک کنند. امیدوارم در دوره‌های بعدی این کارگاه آموزشی توفیق بیشتری کسب کنیم.

وی عنوان کرد: انتقادی که من از این دوره‌ها و اکثر دوره‌های مشابه دارم این است که در درس‌هایی که به ویرایش مربوط می‌شود، آن‌ مقدار که به مسایل صوری مانند رسم‌الخط، نقطه‌گذاری، تورفتگی‌ها و سرصفحه اهمیت داده می‌شود به محتوا داده نمی‌شود. 

مدرس دوره‌های کتاب‌پردازی با اشاره به این‌که ویرایش زبانی و صوری مثل کف روی آب است، بیان کرد: اصل، محتوای اثر است نه شکل عرضه آن. ویراستار و کتاب‌پرداز باید بیشتر با منابع و نحوه استفاده از آن‌ها آشنا باشد تا با ویرگول و این‌گونه مسایل صوری. 

عباس‌پور در ادامه سخنانش اظهار کرد: اصل این است که کتاب‌ها محتوای پرباری داشته باشند و این مستلزم آن است که دانش‌آموختگان این‌گونه دوره‌ها با کتاب‌های مرجع و تک‌نگاری‌های هر حوزه‌ای آشنا شوند و بتوانند به طور مثال ارجاع‌ها و استنادهای کتاب را محک بزنند، رونویسی‌های احتمالی مولف را کشف کنند و در کنار کارهای بسیار دیگر بتوانند اعتبار متن را محک بزنند تا پیش از آن‌که خواننده، کاستی‌های اثر را بفهمد خود ناشر پیش از انتشار، آن را اصلاح کند یا از انتشار آن صرف‌نظر کند.

دوره‌های‌ کارگاه آموزشی کتاب‌پردازی از تابستان سال جاری توسط اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران برپا شده‌اند. نخستین جلسات دوره‌های این کارگاه تا پایان مهرماه ادامه خواهد داشت. دوره‌های بعدی نیز به تدریج در طول سال برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط