دوشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۲
حق رای ايران در كنفرانس جهانی كتابداری باید افزايش يابد

سعيده اكبري داريان، عضو هيات علمي كتابخانه ملي ايران معتقد است با توجه به ادغام دو سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران بايد حق راي خودمان را در كنفرانس جهاني کتابداری و اطلاع‌رسانی ایفلا افزايش دهيم و به لحاظ قانوني به دنبال اين موضوع باشيم.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، طی نشستی، امروز دوشنبه 10 مهرماه گزارشی از هفتادوهشتمین کنفرانس جهانی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایفلا در كتابخانه ملي ايران با حضور رضا خانی‌پور و سعیده اکبری داریان از اعضای هیات اعزامی کتابخانه ملی ارايه شد. 

خاني‌پور در ابتداي اين نشست با اشاره به حضور كمرنگ ايران در جلسات علمي گفت: حضور كشورها در جلسات علمي مانند کنفرانس جهانی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایفلا به صورت مستمر، تاثيرگذار است.

وي ادامه داد: به‌طور مثال كشور آمريكا در كارگروه‌هاي مختلف علمي شركت كرده و مقاله دارد؛  اين در حالي است كه ما با وجود توان و استعداد خوبي که در كتابخانه ملي و خارج از آن داريم قادر نيستيم اين توان را به نمايش بگذاريم.
 
وي افزود: البته شرايط نيز در جهان به گونه‌اي‌ است كه پذيرش مقالات علمي از سوي ايران به سختي صورت مي‌گيرد در حالي‌كه يك مقاله علمي توسط يك فرد اروپايي به‌سادگي پذيرفته مي‌شود. 

خاني‌پور تاكيد كرد: بايد دستاوردهاي خود را در زمينه‌هاي فني و تكنيكي كتابداري و اطلاع‌رساني مانند خدمات مرجع، بومي‌سازي مارك و ذخيره‌سازي اطلاعات ارايه كنيم؛ چراكه در اين حوزه از بسياري كشورهاي ديگر برتريم اما متاسفانه نتوانستيم اين خدمات را به جهانيان معرفي كنيم. 

اين دكتراي كتابداري در ادامه با اشاره به اين‌كه هفتادوهشتمین کنفرانس جهانی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایفلا در سه بخش مقاله، پوستر و كنفرانس ماهواره برگزار شد، اظهار كرد: در اين كنفرانس ارايه مقالات اهميت بسياري دارد اما ما مي‌توانيم در بخش‌هايي مانند كنفرانس ماهواره فعاليت بيشتري داشته باشيم چون در اين زمينه كمرنگ ظاهر شديم. اين روش حضور در كنفرانس‌هاي كتابداري با وجود هزينه پايين، سود بالايي براي كشورهاي شركت‌كننده دارد و بايد از اين فرصت استفاده كرد. 

وي درباره موضوعات مطرح شده در اين كنفرانس نيز اضافه كرد: بيش از 40 طبقه‌بندي موضوعي در اين كنفرانس وجود داشت كه از آن جمله مي‌توان به موضوعاتي مانند منابع ديداري و شنيداري، رده‌بندي و فهرست‌نويسي اشاره كرد. افراد مي‌توانند هر سال از بين موارد مطرح شده موضوعي را انتخاب و در اين كنفرانس شركت كنند.

خاني‌پور در ادامه با انتقاد از ضعف كار گروهي در ايران گفت: بیشتر مقالاتي كه ما در خارج از كشور ارايه مي‌كنيم انفرادي است اما كشورهاي ديگر گاهي تا 10 نفر روي يك مقاله علمي كار مي‌كنند. بايد از كارهاي جمعي بهره بيشتري ببريم تا بتوانيم پذيرش مقالاتمان را در كنفرانس‌هاي بین‌المللی افزايش دهيم. 

عضو هيات علمي كتابخانه ملي با اشاره به برگزاري نمايشگاهي در حاشيه اين اجلاس اظهار كرد: در كنار برگزاري اين كنفرانس نمايشگاهي از دستگاه‌هايي چون دستگاه‌هاي نظافت، مرمت و اسكن كتاب و دستگاه‌هاي پويشگر كتاب به نمايش گذاشته شده بود. 

به گفته اين كارشناس كتابداري، ايران نيز دستگاه‌هايي پيشرفته‌اي در زمينه خدمات كتابخانه‌اي دارد كه علاوه بر معرفي آن در چنين نمايشگاه‌هايي مي‌توان از آن بهره اقتصادي هم ببرد. 

خاني‌پور در بخش ديگري از سخنانش به اهداف استراتژيك هفتادوهشتمین کنفرانس جهانی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایفلااشاره کرد و گفت: توانمندسازي كتابخانه‌ها با هدف دسترسي آزاد به اطلاعات براي همگان اصلي‌ترين هدف اين كنفرانس عنوان شد. 

وي افزود: پايه‌ريزي ظرفيت‌هاي استراتژيك براي ايفلا، انتقال پروفايل‌ها و سابقه حرفه‌اي شركت‌كنندگان و نيز كشف سلايق كاربران در سراسر دنيا از ديگر اهداف اصلي اين كنفرانس بود. 

اكبري داريان نيز در بخش دوم اين نشست با اشاره به حضور سه سال مستمر كتابخانه ملي در اين كنفرانس جهاني افزود: اكنون سه سال است كه در اين كنفرانس شركت مي‌كنيم. يكي ديگر از اجلاس‌هايي كه در كنار کنفرانس جهانی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایفلا برگزار مي‌شود، كنفرانس روساي كتابخانه‌هاي ملي جهان است كه انجمنی مستقل دارد و مديران ارشد كتابخانه‌هاي ملي مي‌توانند عضو حقيقي اين انجمن باشند. 

وي ادامه داد: هر كشور در اين انجمن يك حق راي دارد و در مواردي مي‌تواند اين حق راي را افزايش دهد. متاسفانه ما از سال 2008 تا كنون ارتباطمان با اين اجلاس قطع شده بود اما در سال جاري اين ارتباط دوباره برقرار و در نخستین گام، گزارشي از فعاليت‌هاي كتابخانه ملي در آن ارايه شد و انتقال تجربيات و دانش نيز صورت گرفت. 

اكبري داريان با اشاره به بازديد سه‌ساعته خود از كتابخانه ملي فنلاند نيز عنوان كرد: در اين بازديد متوجه شديم كه به طور مثال استفاده از خودكار براي اعضا در كتابخانه ملي ممنوع بود اين در حالي است كه با وجود مقاومت‌هاي ما در كتابخانه ملي همچنان اين موضوع وجود دارد و كتاب‌هاي بسياري از اين بابت آسيب مي‌بينند. 

وي اضافه كرد: همچنين مشاهده روحيه كتابدارهاي مرجع اين كتابخانه بسيار جالب توجه بود و اين افراد تا پایان كار مراجعه‌كننده به عنوان راهنما در كنار آن‌ها حضور داشتند كه اين موضوع مي‌تواند الگوي خوبي براي كتابداران مرجع ما باشد.

معاون اداره کل اطلاع‌رسانی كتابخانه ملي با بيان ‌اين‌كه كتابخانه ملي ايران مهد كتابداران با تجربه است، گفت: ظرفيت‌هاي فراواني در اين كتابخانه وجود دارد و بايد برنامه‌ريزي مدوني صورت گيرد تا تعداد مقالات ما در كنفرانس‌هاي بین‌المللي افزايش يابد.
 
عضو هيات علمي كتابخانه ملي در بخش پاياني سخنانش با بيان اين‌كه دو سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با يكديگر ادغام شده‌اند، گفت: با توجه به اين موضوع مي‌توانيم حق راي خودمان را در كنفرانس جهاني كتابداري افزايش دهيم و بايد به لحاظ قانوني به دنبال اين موضوع باشيم. 

در بخش پاياني اين نشست نيز هر دو عضو هيات علمي كتابخانه ملي ايران بخش‌هايي از مقالات ارايه شده خود را در اين كنفرانس ارايه كردند.
 
خانی‌پور با مقاله‌اي در این کنفرانس شرکت کرد که در آن به وضعیت سازماندهی منابع غیرکتابی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.

همچنین اکبری داریان و همکارانش در مقاله ديگري به سنجش کارکردپذیری رکوردهای کتابشناسی کتابخانه ملی براساس مارک ایران با مدل FRBR پرداخته است. 

اين نشست صبح امروز با حضور حبيب‌الله عظيمي معاون سازمان اسناد و كتابخانه و نيز علی‌اکبر صفی پور معاون پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها