پنجشنبه ۶ مهر ۱۳۹۱ - ۱۶:۱۶
تحلیل هنر فلزکاری مکتب موصل در یک کتاب

نویسنده کتاب «آثار فلزی مکتب موصل در عصر عباسی» در تحلیل فلزکاری، فرم و موضوع هر اثر را به صورت تشریحی-تطبیقی بررسی کرده است و در مطالعات تطبیقی که انجام داده با نگاهی جست‌وجوگر به بحث در فلزکاری ساسانی، مسیحی و دوران اسلامی پرداخته است._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «آثار فلزی مکتب موصل در عصر عباسی» نوشته صلاح حسین العبیدی است که با ترجمه مشترک محمد افروغ و مسعود احمدی منتشر شده است. 

هنر فلزكاری اسلامی در تمدن و جهان ایرانی-اسلامی به ويژه از قرن‌های پنج تا هفت هجری پدیده‌ای عالی و کم‌نظیر بود. این هنر برای هنرمندان ايرانی و مسلمان آن زمان با بهره‌گیری از انواع تكنيک‌ها و ابزارهای ابداعی خود، محمل بروز خلاقيت بود و بر همین اساس بهترين آثار و شاهكارهای فلزی آفریده شد. هرچند بر اساس دلایلی چون نبود امنیت کافی در آن زمان در سطح ایران باعث شد که هنرمندان ایرانی به دیگر سرزمین‌ها مهاجرت کنند. 

به عنوان مثال همین مساله نبود امنیت باعث شد تا هنرمندان خراسان بزرگ در آن زمان به بغداد و موصل مهاجرت کرده و هنر خود را در این شهرها مطرح کنند. کتاب «آثار فلزی مکتب موصل در عصر عباسی» به تحلیل این مسایل و همچنین آثار تولید شده توسط این هنرمندان در این قرون خاص می‌پردازد. 

کتاب هفت فصل دارد که به ترتیب عبارتند از «آثار فلزی اسلامی پیش از عصر عباسی»، «آثار فلزکاری موصل در عصر عباسی»، «آثار فلزی موصل-دمشق»، «آثار فلزی موصل-قاهره»، «سبک فلزکاری مکتب موصل»، «تزیینات» و «نتیجه‌گیری و بررسی یافته‌ها». 

همان‌طور که بیان شد این کتاب به مبحث فلزکاری در هنرهای اسلامی در منطقه موصل عراق می‌پردازد و اين پژوهشی است در حوزه هنرهای سنتی شاخه «هنر فلزکاری» در شهر موصل در زمان سلجوقيان و اوايل حکومت مغولان، اما نویسنده کتاب بر حسب دلایلی نامشخص به هويت اصلی فلزكاران شهر موصل و نوع تكنيک‌های استفاده توسط آن‌ها و میزان الگویپذیری و اقتباس از هنر و نقش‌مايه‌های دوران ساسانی اشاره‌ نمی‌کند. 

نويسنده در این کتاب می‌کوشد تا به بررسی و پژوهش بر آثار فلزی ساخته هنرمندان موصل و هنرمندان مهاجر اين شهر به دمشق و قاهره بپردازد که خود دستاورد آن‌ها را آثار فلزی موصل ـ دمشق و موصل- قاهره می‌نامد. 

صلاح حسین العبیدی در این کتاب در تحلیل فلزکاری، فرم و موضوع هر اثر را به صورت تشریحی-تطبیقی بررسی کرده است و در مطالعات تطبیقی که انجام داده با نگاهی جست‌وجوگر به بحث در فلزکاری ساسانی، مسیحی و دوران اسلامی پرداخته است. به گونه‌ای که می‌توان شرح دگردیسی و استحاله تکنیک‌های ساخت و فرم‌های هنر ساسانی در دوران اسلامی را از نکات مهم و جالب این پژوهش دانست. 

کتاب «آثار فلزی مکتب موصل در عصر عباسی» نوشته صلاح حسین العبیدی با ترجمه مشترک محمد افروغ و مسعود احمدی از سوی انتشارات جمال هنر در شمارگان هزار نسخه 227 صفحه و بهای هفت هزار و 300 تومان وارد کتابفروشی‌ها شده است. 

«نماد و نشانه‌شناسی در فرش ايران»، «مجموعه مقالات زيبايی‌شناسی» و «فلزكاری عصر سلجوقی و صفوی» نام برخی از کتاب‌های منتشر شده به قلم محمد افروغ است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها