یکشنبه ۲ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۸
«تحلیل شبکه‌های اجتماعی» به چاپ مي‌رسد

پژوهشگر علوم اجتماعی درباره انتشار پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد با نام تحلیل شبکه‌های‌ اجتماعی در قالب کتاب گفت: در این کتاب کوشیده‌ام مفاهیم، نظریه‌ها و روش‌های تحلیل شبکه‌های اجتماعی را به شکل جامع بررسی کنم.-

میلاد میرمحمد صادقی، پژوهشگر علوم اجتماعی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: این کتاب در چهار فصل نوشته شده و در آن مفهوم‌ها، سنجه‌ها، روش‌ها و نظریه‌ها بررسی و چگونگی کار با نرم‌افزار تحلیل شبکه اجتماعی نودیکس‌ال آموزش داده شده است. همچنین سعی کرده‌ام تا مفاهيم، نظريه‌ها و روش‌هاي تحليل شبكه‌های اجتماعی به ‌شكلی ساده، مختصر و جامع معرفي شوند.

وی در تعریف علم تحلیل شبکه اجتماعی گفت: این علم مطالعه ساختار روابط، تخمین آماری امکانات و محدودیت‌های بالقوه است که چگونگی جاگیری هر چیزی را در شبکه روابط بررسی می‌کند. به بیان ساده‌تر، این علم به‌جای کنکاش درون روابط و استفاده از روش‌هایی مانند پیمایش، بر ساختار روابط تمرکز دارد. بالقوه بودن این علم آن را بیشتر مورد توجه قرار می‌دهد.

این پژوهشگر گفت: تحلیل شبکه اجتماعی، علمی میان‌رشته‌ای است که امروز حدود هشتاد سال از تولدش در جهان می‌گذرد که مانند دیگر رشته‌ها نظریه‌ها و فرمول‌های محاسباتی مخصوص خودش را دارد و شاخه‌ای مستقل از علوم اجتماعی در دنیاست، یعنی تنها محدود به یک یا دو رشته نیست و کاربردهای فراوانی دارد. یک تحلیل‌گر شبکه می‌تواند از روش‌ها و سنجه‌های این علم در پزشکی، اقتصاد، علوم اجتماعی، فن‌آوری اطلاعات، سیاست و بسیاری زمینه‌های دیگر استفاده کند. 

میرمحمد صادقی دلیل انتشار این پایان‌نامه به صورت کتاب را معرفی این علم به جامعه علمی کشور عنوان کرد و گفت: پیش از پایان تالیف کتاب، کارگاه‌هایی به‌صورت پراکنده برای آموزش تحلیل شبکه اجتماعی در ایران برگزار می‌شد و نقدهایی به این کارگاه‌ها وارد بود؛ نكاتي همچون مشترك نبودن دیدگاه‌های مدرسان این کارگاه‌ها. مطلب‌هایی در این‌ کارگاه‌ها به‌اشتباه مطرح می‌شد که این اشتباه به‌سادگی به پژوهش‌های دانش‌پژوهان راه می‌یافت.

وی پرداخت هزینه نسبتا بالای این کارگاه‌ها را برای بسیاری از دانش‌پژوهان سخت دانست و ادامه داد: ماهیت شفاهی کارگاه می‌توانست احتمال خطا را بالا ببرد. علاوه بر این، اصولا یک دوره‌ 10 تا 14 ساعته، حتی اگر مدرس علم کافی داشته باشد، برای انتقال تمام نکته‌های لازم به دانش‌پژوهان، کافی نیست. از طرف دیگر، برگزاری کارگاه‌هایی چنین پراکنده در اشاعه این علم، چندان کارا نبود. 

وی ادامه داد: دانش‌پژوهی که این دوره‌ها را می‌گذراند، پس از پایان کارگاه با سوال‌های بی‌جواب فراوانی روبه‌روست و منبعی برای بازمطالعه و بررسی بیشتر در این حوزه به زبان فارسی در اختیار ندارد، بنابراین دسترسی به کتاب‌های مرجع یکی از راه‌های پیشبرد این علم در کشور است.

«تحلیل شبکه‌ اجتماعی با نودیکس‌ال» به‌همراه لوح فشرده در 180 صفحه از سوی انتشارات کیان رایانه سبز منتشر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها