حسن قنبري، نویسنده و محقق حوزه ادیان با اشاره به کمبود تالیفات پژوهشی درباره آیینهای عبادی به ویژه ماه مبارک رمضان و مناسک عید فطر گفت: ما جذابیتهای فراوانی در مفاهیم دینیمان داریم که به درستی شناسایی و به دنیا معرفی نشدهاند.-
کارشناس حوزه ادیان با اشاره به این که در ادیان دیگر درباره آیینها و اعیاد به میزان بیشتری کار شده است، درباره آسیبهای کمتوجهی به مضامینی دینی نظیر مناسک عبادی و اعیاد، گفت: وقتی جوانان و نوجوانان به این مباحث ورود پیدا میکنند و در مواجهه با سوالاتشان پاسخها و اطلاعات کافی نمییابند، با مشاهده اطلاعات و مکتوبات متعدد در ادیان دیگر تصور میکنند اینها مطالب جدید و جذابی هستند، از این رو به مطالب و آموزههای دیگر گرایش مییابند.
مترجم كتاب «ساحتهاي معنوي اديان جهان» معتقد است: در این زمینه لازم است دستاندرکاران حوزه دین با استناد به منابع روایی و سخنان معصومان(ع) مکتوبات غنی تالیف کنند. گاهی مواقع پژوهش یا شرح و بسط حدیثی در این زمینه میتواند بستری برای تولید کتابی ارزشمند باشد.
این کارشناس حوزه ادیان یادآور شد: اکنون در ادیانی مانند بودیسم یا هندوئیسم با آیینی به عنوان «مدیتیشین» مواجهیم که تمرینی عملی بهشمار میآید و پایه دینی و ماورایی ندارد، بلکه تجربی است، اما به آیین «مدیتیشین» تبدیل شده و برای آن مقالات و کتابهای متعددی را به رشته تحریر درآوردهاند. این موضوع از جذابیت فراوان این آیین برای جوانان حکایت میکند. این در حالی است که ما جذابیتهای فراوان و متعددی در دین خود داریم که هنوز به درستی آنها را نشناختهایم و به جهانیان نیز معرفیشان نکردهایم.
دکتر قنبری ادامه داد: «مدیتیشین» مجموعهای از آموزههای خویشتنداری است. بسیاری از آموزههای دین اسلام نظیر روزهداری در ماه مبارک رمضان نیز سراسر درس خویشتنداری هستند اما از همین جذابیت نیز غافل بودهایم. این ضعف در بررسی مکتوبات این حوزه کاملا مشهود است.
نظر شما