به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «نقش برجستههای آشور» نخستین نوشته منتشر شده، رقیه سلطانی لشکناری است. این کتاب پنج فصل دارد و نویسنده سعی کرده در این پنج فصل به طور موجز، تحلیل و تفسیری از آثار به جای مانده از زمان آشوریان داشته باشد.
تحلیل نویسنده از آثار به جای مانده از قوم آشور بر مبنای منابع مکتوب موجود (چون منابع تاریخ هنر ایران و بینالنهرین و برخی از منابع کلاسیک چون هنر در گذر زمان هلن گاردنر است) و دیگر پژوهشهای صورت گرفته درباره این قوم است و نویسنده خود از نزدیک این آثار را در موزهها و مجموعهها ندیده است، البته همه آثار به جای مانده از این قوم در موزههای اروپایی است و بالطبع مشاهده آنها نیازمند سفر به این کشورها و صرف هزینههای بسیار است، با این وجود برای تحقیق و بررسی هنر آشوریان بهتر این است که محقق آثار به جای مانده از آن دوران را خود از نزدیک دیده و با تمام زوایای آنها آشنا شود.
اشکال عمده دیگر نبودن یک روش تحلیل درست در کتاب است و همین نکته باعث شده که نتیجهگیری کتاب صرفا چند خط نوشته نقلی از کتابهای دیگر باشد. به بیان دیگر نویسنده در بیان هدف خود از این پژوهش ناتوان عمل کرده است. نویسندگان و پژوهشگران جوان لازم است که در پژوهشهای خود از راهنمایی یکی از استادان و صاحبنظران حوزه مورد مطالعه استفاده کرده و پژوهش خود را تحت اشراف و نظارت آنها انجام دهند. اشکال عمده این پژوهش و دیگر پژوهشهای مشابه در مساله روششناسی پژوهش است و نظارت یک استاد روی مراحل پژوهش میتواند این اشکال را برطرف کند.
همچنین کتاب «نقشبرجستههای آشور» با وجود آنکه در شناسه خود نام یک ویراستار را به همراه دارد، با اشکالات ویراستاری بسیار منتشر شده است. برخی از این اشکالات از این قرار است: در فهرست آغاز کتاب در عنوان فصل چهارم «نقش برجسته کاخ سارگون» یک حرف «ر» اضافه دارد. در صفحه 29 کتاب خط آخر، مطلب کتاب «تاریخ تمدن» ویل دورانت، ارجاع داده شده، اما در فهرست منابع و مآخذ کتاب نام «تاریخ تمدن» درج نشده است.
اشکال دیگر در این فهرست تکرار دوباره نام کتاب «هنر در گذر زمان» نوشته هلن گاردنر است. همچنین سومین کتاب معرفی شده در این فهرست، نام خود کتاب نیامده و فقط اسم نویسنده و ناشر آن درج شده است. دیگر اشکال ویراستاری کتاب عدم رعایت نیمفاصلهها در چند صفحه است. نویسنده این سطور امیدوار است این اشکالات در چاپ دوم برطرف شود، چرا که هدف از بیان آنها در این نوشتار همین مساله است.
تصویرهای ضمیمه کتاب نیز همه از کتابهای دیگر برداشته شدهاند، البته مولف در عین امانتداری منبع را ذکر کرده است، اما بهتر این بود که این تصاویر همگی از منبعی انتخاب و برداشته میشدند تا در کتاب با کیفیت بهتر و مناسبتری منتشر شود.
اما با توجه به کمبود منابع در این موضوع خاص، انتشار یک کتاب اختصاصی درباره قوم آشور یک اتفاق مهم است و از این منظر باید به نویسنده کتاب تبریک گفت. در ضمن باید اشاره کرد، با توجه به شناسنامه کتاب این پژوهشگر و کارشناس باستانشناسی متولد سال 1369 است و این نخستین کتاب منتشر شده به قلم اوست. بر این اساس جسارت نویسنده برای انتشار کتاب ستودنی است. امید است که این نویسنده در ادامه روند پژوهشی خود بتواند کتابهای تاثیرگذاری منتشر کند.
کتاب «نقش برجستههای آشور» نوشته رقیه سلطانی لشکناری را انتشارات ناسنگ در 87 صفحه و به قیمت دو هزار و 500 تومان در دسترس علاقهمندان قرار داده است.
جمعه ۲۷ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۵
نظرات