چهارشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۵
بيش از مسجد و مدرسه نيازمند ساخت كتابخانه‌ايم

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در همايش «چشمه حكمت» با بيان‌ اين‌كه اسلام پرچمدار كتاب و كتابخواني است، بر توسعه فضاي كتابخواني در كشور تاكيد كرد و گفت: امروز بيش از آن‌كه به مسجد و مدرسه نياز باشد به كتابخانه نيازمنديم و براي ساخت كتابخانه به منابع مالي گسترده احتياج داريم.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نخستين همايش «چشمه حكمت» به مناسبت سالگرد ديدار مقام معظم رهبري با كتابداران و تجليل از حاميان عرصه كتاب و كتابخواني صبح امروز چهارشنبه(28 تيرماه) برگزار شد. 

در اين همايش كه در سالن غدير تالار وزارت كشور برگزار شد، سيدمحمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، غلامعلي حدادعادل نماينده مجلس شوراي اسلامي، منصور واعظي دبيركل نهاد كل كتابخانه‌هاي عمومي كشور و جمعي از كتابداران سراسر كشور حضور داشتند. 

وزير ارشاد در ابتدا با اشاره به نقش كتابداران و مديران كتابخانه‌ها در افزايش سرانه مطالعه گفت: تصويب سند نهضت مطالعه مفيد در شوراي فرهنگ عمومي از نتايج ديدار مقام معظم رهبري با كتابداران بود. 

وي ادامه داد: براي افزايش سرانه مطالعه كشور بايد از يك‌سو زيرساخت‌ها مهيا شود كه اين امر با اهتمام استانداران و فرمانداران محقق شده و در شهرهاي مختلف كشور گام‌هاي بلندي در اين زمينه برداشته شده است. از نظر سخت‌افزاري نيز بايد با نوآوري و خلاقيت تلاش كنيم تا افراد را به كتاب و كتابخواني جذب كنيم. در دنيا كودكان را قبل از سوادآموزي با كتاب آشنا مي‌كنند و به همين دليل كودكان با تورق كتاب علاقه‌مند به اين حوزه مي‌شوند.

وي با بيان اين‌كه راه كسب علم و دانش، مطالعه است، اضافه كرد: اگر چه افراد از محضر استادان براي كسب علم بهره مي‌گيرند اما كسب دانش بدون كتاب راه به جايي نمي‌برد و مطالعه، شاخص مهمي در پيشرفت كشور است.

حسيني با اشاره به تعابير بلند و متعدد قرآن كريم درباره اهميت كسب علم و دانش افزود: در قرآن تأكيد‌هاي فراواني بر اين موضوع شده و خداوند در يكي از آيات زماني كه گواهي مي‌دهد، صاحبان علم و خرد را در رديف بزرگان قرار مي‌دهد. در كلام ائمه‌اطهار نيز بر اين موضوع تأكيد شده و امام علي(ع) مي‌فرمايد: هر خيري منشأش علم است.

وي تأكيد كرد: كليد علم  مطالعه است و از آنجايي كه ما علم لدني نداريم بايد با مطالعه علم كسب كنيم. اهميت علم و دانش در اسلام به‌گونه‌اي است كه در زمان‌هاي جنگ وقتي اسير مي‌گرفتند يكي از شرايط آزادي آن‌ها را سوادآموزي به بيسوادان قرار مي‌دادند.

وي با اشاره به تاريخچه كسب علم و دانش در اسلام گفت: امام علي(ع) مي‌فرمايد صاحب علم سلطان است و كسي كه علم را يافت كند فاتح مي‌شود و هركه علم را نيافت مغلوب مي‌شود. پيامبر اكرم نيز علم را شرط زنده‌بودن قلب عنوان مي‌كند.

وزير ارشاد، بهترين گوينده را كتاب دانست و اضافه كرد: هر گوينده‌اي ممكن است خسته شود اما از محضر كتاب مي‌توان هر لحظه بهره برد. اسلام نيز پرچمدار كتاب و كتابخواني است و داستان‌هاي بي‌پايه‌اي كه مبني بر كتاب‌سوزي در اين دين وجود دارد بي‌پايه و جعلي بوده است. بسياري از علماي ما از ابتدا تا انتهاي عمر خود با كتاب مأنوس بوده‌اند. 

حسيني در بخش ديگري از سخنانش بر خوشرويي كتابداران با مراجعه‌كنندگان به كتابخانه‌ها تأكيد كرد و گفت: كتابداران بايد با سعه صدر و برخورد حسنه افراد را جذاب كتابخانه‌ها كنند؛ چرا كه هرچقدر زير ساخت در اين زمينه فراهم شود ولي مديران مدبر و خوش برخورد وجود نداشته باشند در اين حوزه موفق نخواهيم بود.

وي همچنين گفت: كتابخانه‌ها نيز بايد فعال، پويا و به‌روز باشند و با خريد كتاب‌هاي تازه، محيط مناسبي براي مراجعه‌كنندگان فراهم كنند. اين اجتماعات نيز فرصت خوبي است تا از تجربيات كتابداران استفاده شود و مراجعه‌كنندگان نيز مي‌توانند نكات ارزشمندي را درباره ارتقاي سطح كتابخانه‌ها ارايه دهند. گردآوري اين نظرات در اين حوزه راهگشا خواهد بود.

وزير ارشاد همچنين با بيان اين‌كه كتابداران ما نيز اهل كتاب بوده‌اند يادآور شد: افرادي چون عبدالحسين حائري كه خود رييس يك كتابخانه بوده‌ كتاب‌هاي بسياري نيز تأليف كرده‌اند و كتابداران ما همگي نيز علاقه‌مند به كتاب بوده‌اند.

حسيني در ادامه سخنانش با بيان اين‌كه نبايد نسخه‌هاي خطي را به چشم اشياي موزه‌اي نگاه كرد افزود: بايد زمينه دسترس‌پذيري اين نسخه‌ها فراهم شود. امروز با تصويربرداري از اين نسخه‌ها مي‌توان زمينه پژوهش را براي دانشجويان و استادان فراهم كرد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره قدرداني از خيران كتابخانه‌ساز نيز سخناني را ارايه كرد و افزود: اين چهره‌ها نيز فرهنگي هستند و اهتمام ويژه‌اي را در اين كار داشته‌اند. سرعت در كار كتابخانه‌سازي نشان‌دهنده اين موضوع است و اين رشد، حكايت از همگرايي افراد در اين حوزه دارد. اميد داريم اين اهتمام استمرار داشته باشد؛ چرا كه امروز بيش از آن‌كه به مسجد و مدارس نياز باشد به كتابخانه نيازمنديم و مراجع تقليد مي‌توانند بخشي از خمس و زكات را براي اين كار صرف كنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مجموعه اقدامات انجام شده در حوزه كتاب در كشور گفت: برگزاري نمايشگاه ياد يار مهربان از جمله اين اقدامات است و استانداران بايد از اين طرح حمايت كنند چرا كه اين طرح زمينه ورود كتاب به مدارس را فراهم مي‌كند.

وي  پيشنهاد كرد در كنار كتابخانه‌هاي عمومي، كتابخانه‌هاي مساجد نيز گسترش يابد. 

حسيني در پايان اين ديدار سلام رييس جمهور را به كتابداران ابلاغ كرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها