سه‌شنبه ۲۷ تیر ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۳
كتابخانه جامع مجازی ايرانيان راه‌اندازی می‌شود

معاون توسعه كتابخانه‌ها و كتابخواني نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور از راه‌اندازي كتابخانه مجازي ايرانيان خبر داد. براساس اين طرح، تمام كتاب‌هاي موجود در كتابخانه‌هاي عمومي كشور اسكن مي‌شوند و ناشران دولتي موظف خواهند شد يك نسخه از آثار خود را در اختيار كتابخانه مجازي ايرانيان قرار دهند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نخستين گردهمايي كارشناسان ايستگاه‌هاي مطالعه و روساي ادارات مراكز استان‌هاي نهاد كتابخانه‌هاي ملي كشور امروز سه‌شنبه(27 تيرماه) با حضور جمعي از مديران ارشد اين سازمان در كتابخانه مركزي پارك‌ شهر برگزار شد. 

معاون توسعه كتابخانه‌ها و كتابخواني نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در ابتداي اين مراسم با اشاره به اين‌كه تاكنون نشست مستقلي با روساي ادارات مراكز استان‌ها انجام نگرفته است، گفت: از نكات مثبت اين نشست، حضور كارشناسان جديد ايستگاه‌هاي مطالعه است كه به‌تازگي به مجموعه نهاد كتابخانه‌ها اضافه شده‌اند.

مجدالدين معلمي، همچنين با ارايه توضيحاتي درباره طرح موضوع ايستگاه مطالعه افزود: اين موضوع از يك سال گذشته در نهاد كتابخانه‌ها مطرح شد و اكنون در آستانه راه‌اندازي و آغاز به‌كار است. جرقه راه‌اندازي اين ايستگاه از ديدار خصوصي كتابداران با مقام معظم رهبري زده شد. ايشان در اين ديدار مطرح كردند كه فعاليتي‌هايي صورت بگيرد تا افرادي كه كتابخوان نيستند كتابخوان شوند. مقام معظم رهبري در ديدار عمومي خود با كتابداران نيز بر اين موضوع تأكيد كردند.

خريد سه ميليارد تومان كتاب در قالب طرح «كتاب من» 
وي ادامه داد: پس از بيانات ايشان اقداماتي در اين زمينه صورت گرفت و سياستگذاري در فعاليت‌هاي فرهنگي عمق پيدا كرد و بنا داشتيم تا فعاليت‌هاي فرهنگي خود را عميق‌تر كنيم. در حوزه منابع نيز سرمايه‌گذاري‌هاي زيادي براي خريد منابع انجام شد؛ به‌گونه‌اي كه در سال گذشته سه ميليارد تومان كتاب در قالب طرح «كتاب من» خريداري شد. اين طرح يكي از اولويت‌هاي اصلي ما در نهاد كتابخانه‌هاست و بنا داريم تا حدود 70 درصد از خريد خود را براساس نظر اعضاي كتابخانه‌ها انجام دهيم. همچنين سرعت خريد منابع نيز افزايش پيدا كرد و در نظر داريم نظر كتابداران را براي خريد كتاب هم دريافت كنيم.

معلمي با بيان اين‌كه نزديك به 16 ميليارد تومان خريد كتاب متمركز داشتيم، گفت: با احتساب خريد نشريات، اين رقم به 20 ميليارد تومان افزايش پيدا مي‌كند در حالي كه در سال‌هاي اوليه تأسيس نهاد كتابخانه‌ها اين رقم تنها 500 ميليون تومان بوده است.

معاون پشتيباني نهاد كتابخانه‌ها كشور با اشاره به راه‌اندازي كتابخانه مجازي ايرانيان اضافه كرد: براساس اين طرح مي‌خواهيم تمام كتاب‌هاي موجود در كتابخانه‌هاي عمومي كشور را اسكن كنيم و در اين كتابخانه قرار دهيم. همچنين تمام ناشران دولتي كه از بودجه بيت‌المال استفاده مي‌كنند موظف مي‌شوند يك نسخه از اثر خود را در اختيار كتابخانه مجازي ايرانيان قرار دهند. بيشتر ناشران بزرگ كشور كه از بودجه دولت استفاده مي‌كنند مشمول اين طرح مي‌شوند.

وي در ادامه به تأسيس كميته نهضت مطالعه مفيد اشاره كرد و افزود: تشكيل اين كميته نيز از نتايج ديدار با مقام معظم رهبري بوده و تمام دستگاه‌هاي مرتبط با حوزه كتاب، برنامه‌هايي را براي افزايش كمي و كيفي فعاليت‌هاي اين بخش طراحي و تصويب مي‌كنند. 

توسعه فضاي كتابخانه‌اي كشور مشكل اصلي ماست
اين مقام مسوول همچنين توسعه فضاي كتابخانه‌اي كشور را يكي از مشكلات اصلي نهاد كتابخانه‌ها عنوان كرد و گفت: متأسفانه موضوع زمين و ساخت كتابخانه در كلان‌شهر‌ها به سختي اتفاق مي‌افتد اين در حالي است در ساخت كتابخانه روستايي مشكلي نداريم و دولت نيز مي‌تواند به‌راحتي در اين حوزه سرمايه‌گذاري كند. كتابخانه‌هاي روستايي كشور هركدام بين 250 تا 300 عضو دارند و اكنون دغدغه اصلي ما ساخت كتابخانه‌هاي بزرگ براي شهرهايي مانند تهران است.

وي تأكيد كرد: براي حل اين مشكل در نظر داشتيم تا كتابخانه‌ها را به فضاي عمومي شهرها نزديك كنيم. در همين باره نيز طرح‌هاي متعددي در سازمان‌هايي مانند وزارت ارشاد، شهرداري تهران و وزارت كشور اجرا شده بود و پس از بررسي اين طرح‌ها برنامه جديدي طراحي شد كه از آسيب‌هاي پيش‌بيني شده در طرح‌هاي قبلي به دور باشد.

تأمين منابع ايستگاه‌هاي مطالعه از موانع اين طرح است
وي در همين باره توضيح داد: براساس طرح جديد، قفسه‌هاي هويت‌دار كه هر كدام مانند يك كتابخانه هستند با بيش از پنج هزار جلد كتاب در اماكن عمومي‌ مانند فرودگاه‌ها، مساجد بزرگ و بيمارستان‌ها تعبيه مي‌شوند.

معلمي، تأمين منابع ايستگاه‌هاي مطالعه را مهم‌ترين چالش اين طرح توصيف كرد و افزود: براي تأمين منابع سه كار بايد صورت مي‌گرفت؛ انتخاب كتاب، گرفتن رضايت از ناشر و نويسنده و چاپ كتاب. درباره انتخاب كتاب، نهاد كتابخانه‌ها همواره وسواس زيادي داشته و تلاش مي‌كند بهترين كتاب را در هر موضوع انتخاب كند. در اين طرح، هر كتاب بين 150 تا 200 هزار شمارگان دارد كه رقمي استثنايي است. اين ميزان شمارگان حساسيت انتخاب كتاب را براي ايستگاه مطالعه بيشتر مي‌كند. 

اين كارشناس فرهنگي اضافه كرد: از سوي ديگر، كتاب نيز بايد ارزان و فاخر باشد تا مخاطب به لحاظ شكلي و محتوايي به كتاب دلبستگي پيدا كند به همين دليل تلاش شده كتاب‌هايي كه انتخاب مي‌شوند از نويسندگان معروف و نامي كشور باشند.

وي اظهار اميدواري كرد با همكاري مجموعه ناشران كشور اين كتاب‌ها با بهاي بين 500 تا هزار تومان منتشر شود و اين حداكثر بهاي پرداخت شده براي يك كتاب باشد.

وي با اشاره به گراني كاغذ و مشكلات به وجود آمده توسط اين موضوع در اجراي اين طرح گفت: گراني كاغذ نيز موجب شد تا ما با آرامش بيشتري در اجراي اين طرح حركت كنيم؛ چرا كه ممكن بود براثر اين اقدام شوك شديدي به بازار كتاب وارد شود و تعادل آن به هم بخورد.

معلمي اضافه كرد: اين يك فرصت استثنايي براي ناشران كشور به‌شمار مي‌آيد و ما اميدواريم مقاومت ناشران به‌تدريج كاهش پيدا كند. اكنون برخي از ناشران كشور از اجراي اين طرح استقبال كرده‌اند و پيش‌بيني مي‌كنيم همكاري‌ها در اين زمينه افزايش يابد.

اين مقام مسوول بر افزايش ظرفيت چاپ كشور براي اجراي اين طرح تأكيد كرد و گفت: بنا داريم تا هر ماه 15 عنوان كتاب به قفسه‌هاي ايستگاه مطالعه اضافه كنيم. كتاب‌ها نيز در موضوعات متفاوت است و به همين دليل بايد ظرفيت چاپ كشور را افزايش دهيم. 

معلمي اضافه كرد: يك شماره حساب نيز براي ايستگاه‌هاي مطالعه در نظر گرفته شده و افراد با پرداخت مبلغ كمي مي‌توانند كتاب را خريداري كنند و يا آن را به امانت بگيرند.

وي با اشاره به اين‌كه حوزه توزيع سرنوشت اين طرح را رقم مي‌زند، تاكيد كرد: روساي ادارات مراكز استان‌ها در اين زمينه بسيار تأثيرگذارند و بايد در استان‌هاي خود بررسي كنند قفسه‌ها بايد در چه مكان‌هايي قرار گيرند تا به صورت مرتب شارژ شوند و خالي نمانند. بنابراين، اين طرح به نظام توزيع و مديريت ادارات استان‌ها وابسته است و ممكن است در يك استان اين طرح با شكست و در استاني ديگر با موفقيت روبه‌رو شود.

معلمي تأكيد كرد: دريافت آمار صحيح از سوي ادارات در ماه‌هاي اوليه اجراي اين طرح براي ما بسيار اهميت دارد و اميدواريم در اين باره با آمارهاي غلط و جعلي روبه‌رو نشويم؛ چرا كه سياستگذاري ما در ادامه اجراي اين طرح منوط به اين آمار است.

معاون توسعه كتابخانه‌ها و كتابخواني نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور همچنين با اشاره به كارگيري 20 كارشناس ايستگاه مطالعه در 20 استان كشور گفت: نياز داريم كه در 10 استان ديگر نيز يك سرپرست براي اين موضوع معرفي شود و البته مي‌خواهيم هر 31 استان كشور يك كارشناس مطالعه داشته باشند. سايتي نيز براي اطلاع‌رساني و هماهنگي‌هاي لازم براي اين موضوع راه‌اندازي خواهد شد.

اين مقام مسوول در پايان به پيوستن 400 كتابخانه عمومي به شبكه نرم‌افزاري جديد كتابخانه‌ها اشاره كرد و گفت: اين نرم‌افزار تحولي را در كتابخانه‌هاي عمومي ايجاد مي‌كند و موجب مي‌شود مديريت شبكه‌اي در كتابخانه‌ها اعمال شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها