دهمین جشنواره قلم زرین چهارشنبه 14 تیر، با حضور چند تن از مسوولان کشوری و با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد. معاون فرهنگی وزارت ارشاد در این نشست با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری در راستای بهبود ادبیات داستانی در ایران، گفت که انجمن قلم با کمک بنیاد ادبیات داستانی باید استعدادهای شهرستانها را شناسایی کنند.-
وی افزود: بخش زیادی از مجموعه بیاناتی که رهبر معظم انقلاب حضرت آیتالله خامنهای درباره فرهنگ گفتهاند، مربوط به ادبیات داستانی است. راهکارهای ایشان در بهبود این حوزه صرفا مسایل تئوریک نبوده، بلکه کاملا عملیاتی است.
دری در ادامه با اشاره به راهکارهای مقام معظم رهبری، گفت: ایشان در مسایلی چون مخاطب شناسی و مخاطب یابی راهکارهایی ارایه کردهاند. من فکر میکنم اعضای انجمن قلم ایران بسیار میتوانند در عملیاتی کردن رهنمودهای مقام معظم رهبری نقش ایفا کنند.
دری همچنین به کمبودها و نقصهایی که در این حوزه وجود دارد اشاره کرد و گفت: ما در استانها کمبودهای بسیاری داریم و این مساله را خود من از نزدیک مشاهده کردم. استعدادهای بالقوهای در شهرستانها وجود دارد که بالفعل شدنش با همکاری نهادهای مختلف میسر میشود که در این راه انجمن قلم و بنیاد ادبیات داستانی میتوانند با کمک هم این استعدادها را شناسایی کرده و به جامعه ادبی کشور معرفی کنند.
دری در پایان اظهار امیدواری کرد که شناسایی این استعدادها و معرفی آنها بتواند برای کشور و جهان اسلام مفید باشد.
محسن پرویز، سرگروه داوران بخش پژوهش و سخنگوی انجمن قلم ایران، یکی دیگر از سخنرانان مراسم اختتامیه دهمین دوره جشنواره قلم زرین بود. او در ابتدا مختصری درباره چگونگی ثبت روز قلم در تقویم رسمی کشور، نکاتی بیان کرد و در ادامه گفت: جشنواره قلم زرین فعلا در داخل کشور در حال برگزاری است.
وی افزود: این جشنواره و جشنواره شهید غنیپور نمونههای جشنوارههایی است که میتوانند به طور مستقل دست به انتخاب بزنند و آثار را با ملاکهای علمی از منظر در خدمت مردم بودن، بررسی کنند چرا که نگاه ما به طور مشخص «هنر برای هنر» نیست، بلکه گمان ما بر این است که هنر و علم باید در خدمت مردم باشد.
سخنگوی انجمن قلم ایران در ادامه با اشاره به اینکه تکثیر این نوع از جشنوارهها قطعا برای کشور مفید خواهد بود، اظهار امیدواری کرد که روزی گستره این جشنواره را از سطح داخل کشور فراتر رفته و در وهله نخست کشورهای مسلمان و در مرحله بعدی کل جهان را زیر پوشش خود بگیرد.
پرویز در ادامه به داوریهای بخش پژوهش که خود سرگروهی آنرا بر عهده داشت اشاره کرد و گفت: در همه دورههای جشنواره تعداد آثار پژوهشی رسیده اندک است. در این دوره هم وضع به همین گونه است. داوران ضمن تذکر دادن این نکته، بر حمایت جدی از آثار پژوهشی تاکید داشتند.
پرویز در ادامه با اشاره به این نکته که بنا بر نظر هیات داوران آثاری که تحت حمایت یک نهاد پژوهشی به سرانجام رسیدهاند، از دیگر آثار بهتر و از لحاظ علمی بالاتر است، گفت: این گونه از آثار عموما ناظری بر روند پژوهش نظارت میکند و همچنین حمایت مالی از پژوهشگر در طول پژوهش دارند. پیشنهاد هیات داوران این است که باید از آثار پژوهشی و نقد حمایت شود.
مجتبی رحماندوست، نماینده مردم تهران در مجلس و عضو انجمن قلم دیگر سخنران مراسم اختتامیه بود. او با بیان این نکته که در مجلس بسیار میتواند مشکلات اهل قلم را بازگو و رفع کند، از تمامی اهل قلم درخواست که که مشکلات خود را در قالب بستههای پیشنهادی به او برسانند.
همچنین در انتهای اختتامیه مراسم اهدای جوایز به برگزیدگان با همراهی حجتالاسلام والمسلمین صادقی رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامعلی حداد عادل، نماینده مردم تهران در مجلس و بهمن دری معاونت فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به سرانجام رسید.
برگزیدگان چهاردهمین دوره جشنواره قلم زرین
نامزدهای بخش داستان، سیدمهدی شجاعی با کتاب «کمی دیرتر»، سیدهاشم حسینی با کتاب «قسمت دوم» و ابراهیم حسنبیگی با کتاب «قدیس» بودند. هیات داوران هیچ اثری را به عنوان اثر برگزیده انتخاب نکرد و کتاب «قسمت دوم» را شایسته تقدیر دانست.
نامزدهای بخش شعر، مجموعه «تو سیب و گندم تو خود حوا» از محمد مرادی، «مجموعه سرودههای مریم خرمشاهی و مجموعه «گریههای شمع، خندههای باد» بودند که هیات داوران هیچ اثری را به عنوان اثر برگزیده انتخاب نکرد و مجموعه «تو سیب و گندم تو خود حوا» را شایسته تقدیر دانست.
نامزدهای بخش پژوهش، «موج و مرجان» نوشته مجتبی بشردوست، «نقد ادبی و نوعیت متن» نوشته عبدالعلی دستغیب، «ادبیات داستانی ایران» از محمدرضا سرشار و «تاریخ ادبیات و نقد ادبی ایران» نوشته علی آبان بودند و هیات داوران در این بخش «ادبیات داستانی ایران» نوشته محمدرضا سرشار را به عنوان اثر برگزیده معرفی کرد.
نظر شما