سه‌شنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۵
بوکر آفریقا برنده اش را شناخت

از میان فهرست 5 نفره نامزدهای دریافت جایزه «کین» که به عنوان بوکر آفریقا شناخته می شود، برنده سال 2012 انتخاب و معرفی شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از سایت این جایزه، راتیمی باباتونده از نیجریه برای داستانی به نام «جمهوری بمبئی» به عنوان برنده امسال شناخته شد. داستان های و شعرهای باباتونده در آفریقا، اروپا و آمریکا در مجلات مختلف منتشر شده اند. 

نام برنده این دوره عصر دیروز در کتابخانه بودلاین در آکسفورد اعلام شد و برناردین اواریستو رییس گروه داوری این داستان را «بلند پروازانه» با «طنزی سیاه» توصیف کرد. 

جایزه کین که امسال سیزدهمین دوره خود را پشت سر گذاشت، نامزدهایش را از میان 122 اثر ارسال شده از 14 کشور آفریقایی انتخاب کرد و سرانجام به یک فهرست پنج نفره رسید. 

این جایزه که با هدف گسترش مفهوم آفریقا در جهان اهدا می شود، این پنج داستان را به دلیل این که از شیوه های کلیشه ای روایت اجتناب کرده بودند، به عنوان نامزدهای راه یافته به دور نهایی این جایزه انتخاب کرد. دیگر نامزدهای این دوره شامل بیلی کاهورا از کنیا برای داستانی به نام «قلمرو شهری»، استنلی کنانی از مالاوی برای داستانی به نام «عشق در محکمه»، ملیسا تاندیوی میامبو از زیمبابوه برای داستانی به نام «اتاق خروج»، کنستانس مایبورگ از آفریقای جنوبی برای داستانی به نام «امانوئل شکارچی» بودند. 

این جایزه 10 هزار پوندی که به عنوان بوکر آفریقا شناخته می شود، به داستان کوتاهی از یک نویسنده آفریقایی تعلق می گیرد که به زبان انگلیسی نوشته و منتشر شده باشد. نادین گوردیمر، وول سوینکا، چینوا آچه به و جی.ام.کوئتزی برندگان جایزه ادبی نوبل از حامیان این جایزه هستند. 

این جایزه در سال 2000 در بریتانیا و به یاد سر مایکل هریس کین فقید ریس پیشین گروه بوکر بنیان نهاده شد و به همین دلیل به نام بوکر آفریقا نیز شناخته می شود. این جایزه نخستین بار در نمایشگاه بین المللی کتاب زیمبابوه در سال 2000 در حراره اهدا شد. جایزه سال 2001 نیز در سپتامبر سال بعد در نمایشگاه کتاب نایروبی به برنده اش تعلق گرفت. 

سال پیش نویسنده زیمبابوه‌ای نوویولت لولاویو برای داستانی به عنوان «بوداپست آسیب دیده» که درباره زندگی 6 کودک کپرنشین بود، این جایزه را به خانه برد. 

لیلا ابولیلا از سودان سال 2000، هلون هابیلا از نیجریه سال 2001، بینیاوانگا وانانا از کنیا سال 2002، ایوون اوور از کنیا سال 2003، برایان چیکوایا از زیمبابوه سال 2004، سگون آفولوبی از نیجریه سال 2005، مری واستون از آفریقای جنوبی سال 2006، مونیکا آراک د نیکو از اوگاندا سال 2007، هنریتا رز-اینس از آفریقای جنوبی سال 2008، ای.سی. اوسوندو از نیجریه سال 2009 و اولوفمی تری از سیرالئون سال 2010 این جایزه را به خانه بردند. 

این در حالی است که کتابی از داستان های کوتاه راه یافته به بخش نهایی این رقابت با عنوان «بنفشه آفریقایی» همزمان با اعلام نام برنده این دوره، منتشر شد. این کتاب برای نخستین بار در 13 سال برگزاری جایزه کین، در 6 کشور آفریقایی همزمان به بازار آمد. 

روند برگزاری جایزه کین سال 2013 با معرفی برنده سال 2012 رسما شروع شد. متقاضیان شرکت در این رقابت از امروز تا 31 ژانویه فرصت دارند تا آثار خود را به دبیرخانه این جایزه ارسال کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها