مولف کتاب «رد پای خورشید» در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، از پراکندگی مکتوبات درباره زندگی امام حسین(ع) پیش از واقعه عاشورا سخن گفت و درباره رویکردش در تالیف این نوشتار اظهار کرد: این کتاب در واقع کوششی است برای شناساندن وجوه اخلاقی و رفتاری امام حسین(ع) از ابتدای تولد تا روز شهادت ایشان.
وی افزود: متاسفانه درباره شخصیت امام حسین(ع) در گذشته تنها به ذکر مصیبتهای آن حضرت در واقعه عاشورا بسنده شده است. هرچند این امر سبب بقای نهضت عاشورا میشود، اما پرداختن به وجوه دیگر زندگی امام حسین(ع) نیز بسيار ضروری است.
محدثی سپس با استناد به سخن دکتر شریعتی مبنی بر اینکه «حسین(ع) بیش از آب، تشنه لبیک بود» گفت: افسوس که به تبیین راه ایشان کمتر پرداخته شده است و بیشترین درد او تشنگی دانسته شده است. در اسناد شیعه نیز بیش از آنکه به شناساندن وجوه شخصیتی اباعبدالله پرداخته شود، به آنچه ایشان در واقعه عاشورا به انجام رساندند پرداختهاند.
پژوهشگر حوزه دین درباره مشکلاتش در تهیه منابع برای تالیف «ردپای خورشید» گفت: در اسناد مکتوب شیعه به صورت پراکنده از یک خط تا نهایت یک پاراگراف درباره سجایای اخلاقی امامحسین(ع) مطالبی نگاشته شده است و من برای گردآوری این ویژگیها به بیش از 60 منبع معتبر شیعه و سنی مراجعه کرده و آنها را مورد بررسی قرار دادهام.
وی درباره نیاز جوانان به شناخت سبک و شیوه امام حسین(ع) در زندگی با توجه به دگرگونی ارزشها در عصر کنونی گفت: باید دانست که جوانان امروز نیاز به تقویت روحیه حقطلبی و تسلیم به طاغوت زمان نشدن دارند. باید مکتوبات به جوانان کمک کنند که در روزگاری که ارزشها زیر سوال میروند، همانند امام حسین(ع) تا پای جانشان برای حفظ ارزشهایشان ایستادگی کنند.
محدثی افزود: در مقدمه کتاب «ردپای خورشید» به این نکته اشاره کردهام که در این نوشتار از واقعه عاشورا چیزی نخواهید خواند زیرا این نکتهها در مقاتل و مواعظ به صورت مکرر آمده است. من در این نوشتار کوشیده ام داستانهایی از شیوه زندگی امام حسین را برای نوجوانان بیان کنم. انتشار چاپ ششم این نوشتار كه بهتازگي صورت گرفته است، نشان میدهد که نوجوانان ایرانی تشنه شناخت از سبک زندگی این امام بزرگوارند.
نویسنده «ردپای خورشید» در پاسخ به این پرسش که «آیا در این کتاب به کرامات ایشان نیز اشارهای شده است؟» گفت: کوشیدم تا حد ممکن از بیان کرامات ایشان فاصله بگیرم زیرا این امر امروزه نمیتواند به نیازهای نوجوانان پاسخ بگوید.
محدثي در پاسخ به این پرسش که«مسلمانان بر طبق قرآن کریم به پدیدههای ماوراءالطبیعهای مانند جن و حضور فرشتگان اعتقاد دارند اما این اعتقادات کمتر در منابع مکتوب نمایانند؛ در حالی که عناصر صرفا تخیلی در داستانهای غربی مانند آثار رولینگ (خالق شخصیت هری پاتر) نمایانند به طوری که گاه حتی حقیقی به نظر میرسند. آیا بیان کرامت امام حسین(ع) نمیتواند راستی این وجوه را نمایان کند؟»گفت: متاسفانه این خلاء همواره در آثار اسلامی وجود داشته است و مسلمانان توجه اندکی به این وجه از زندگی پیامبران و امامان داشتهاند. درباره امام حسین(ع) نیز وقايع ماورالطبیعه بسیاری اتفاق افتادهاند که نجات «فطرس ملک» از جمله این رویدادهاست. اما هنوز نویسندگان و هنرمندان نتوانستهاند بر این جنبه از زندگی امامان و پیامبران به صورت مفصل و غنی بپردازند.
محدثی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا منابع در این زمینه اندک است یا آنکه جسارت لازم برای این امر هنوز وجود ندارد گفت: «منابع پرشماری از شیعه و سنی به این امر اذعان دارند که باید گردآوری شوند؛ اما هنوز پرداختهای نویسندگان و هنرمندان مسلمان در این زمینه ضعیف است. این در حالی است که بسیاری از نویسندگان و هنرمندان ما ادعای تبلیغ دین را دارند.
شنبه ۳ تیر ۱۳۹۱ - ۱۶:۲۶
نظر شما