دوشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۸:۵۵
«پیامبر عهد و نور امت» منتشر شد

«پیامبر عهد و نور امت» از زاویه‌اي تازه‌ به بعثت رسول گرامی اسلام پرداخته است. محمد شمس در این نوشتار به رمز‌گشایی واژه‌های عبری پرداخته که در بطن آن نام پیامبر اسلام(ص) متجلی است._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، محمد شمس در آغازین بخش، اثرش را به «رحمةللعالمین» تقدیم کرده است و در ادامه به نقل از آیه بیستم از سوره انعام می‌نویسد: «کسانی که کتاب آسمانی به آنان داده‌ایم، همان‌گونه که پسران خود را می‌شناسند، او [پیامبر] را می‌شناسند، کسانی که به خود زیان زده‌اند، ایمان نمی‌آورند.»

نویسنده در پیشگفتار، ظهور پیامبر را از بزرگ‌ترین حوادث تاریخ در قرن ششم میلادی می‌داند که بر اساس قرآن کریم، یهودیان و مسیحیان قرن‌ها در انتظارش بودند؛ زیرا ویژگی‌های رسول اکرم در کتاب‌های پیشین بیان شده بود و این شناخت تا اندازه‌ای بوده است که به فرموده قرآن کریم، اهل کتاب مانند فرزند خود می‌توانستند این پیامبر را شناسایی کنند.

شمس معتقد است که این ادعای قرآن مجید، به پویش‌های فراوان علمای مسلمان برای یافتن نام و مشخصات رسول گرامی اسلام منجر شده است تا اندازه‌ای که گاه مسلمانان با یهودیان در این زمینه به گفت‌وگو پرداخته‌اند.

وی با یادآوری این نکته ‌که کتاب‌های متعددی از جمله «انیس‌الاعلام فی‌نصرة‌الاسلام» نوشته فخر‌الاسلام، کتاب «بشارت عهدین» به قلم آیت‌الله محمد صادقی تهرانی و کتاب «محمد در تورات و انجیل» به نگارش اسقفی به‌ نام داوود، در معرفي و وصف پيامبر گرامي اسلام منتشر شده‌اند، می‌نویسد: «متاسفانه آثاری که در چند سال اخیر منتشر شده‌، غالبا رونوشتی از کتاب‌های پیشین [کتاب‌های یاد شده] است و در آن‌ها چیز جدیدی ارایه نشده است.»

شمس حتی بر کتابسازی در این زمینه تاکید دارد و معتقد است که بسیاری از آثار منتشر شده به گونه‌ای رونوشت‌برداری شده‌اند که گاه حتی با اشتباهات پیشین منتشر شده‌اند. او سپس از کتاب «محمد، پیامبر موعود» به قلم سعید کریم‌پور، به‌عنوان اثری در خور توجه یاد می‌کند که حرف تازه‌ای برای گفتن دارد و بحث جامعی درباره محل رسالت پیامبران از جمله حضرت موسی(ع) بیان می‌کند.

نخستین فصل این نوشتار با عنوان «نبوت، پیشگویی و بشارت بر اساس کتاب مقدس» تورات، کتاب مقدس را به دو بخش کلی عهد عتیق و عهد جدید تقسیم می‌کند و در ادامه به مباحثی مانند: شناخت «پیامبر و پیامبری»، «تشخیص صدق و کذب انبیا» و «انواع نبوات» می‌پردازد.

نویسنده در فصل دوم با اشارات مشخص و واضحی به آیات مرتبط با شناخت رسول آخرین کتاب مقدس می‌پردازد. از این رو به کتاب «تثنيه هجدهم» آیات 15 تا 20 را در قالب بخشی با عنوان «پیامبری مانند موسی» می‌آورد. بخشی که در معنای فارسی آیه پانزدهم آن چنین می‌خوانیم: «یهوه خدایت، نبی‌ای را از میان تو از برادرانت، مثل من برای تو مبعوث خواهد گردانید، او را بشنوید.»

از نقاط قوت این نوشتار، این است که در بیان آیات کتاب مقدس، تنها به آوردن معنای این آیات اکتفا نکرده و آیات مورد اشاره را به زبان عبری هم آورده که این امر مخاطب دیگر ادیان را به خوانش این اثر جلب می‌کند.

همچنین نویسنده ضمن آوردن آیات، به ارایه تحلیل خود از آیات پرداخته و مخاطب را در یافتن مشخصات رسول گرامی اسلام، از میان آیات عبری به‌خوبی همراهی می‌کند. به همین دلیل است که پس از آوردن بخشی از کتاب «تثنیه» به رمزگشایی از واژه «تثنیه» می‌پردازد و در این‌باره چنین می‌نگارد: «واژه «تثنیه» در این‌جا به‌ معنای «قانون دوم» یا «تکرار قانون» است. زیرا در کتاب خروج، لاویان و اعداد(سه کتاب از کتاب‌های پنج‌گانه تورات) قوانین بارها اعلام شده بود.» می‌توان از فحوای این بخش چنین برداشت کرد که شناخت دقیق آخرین پیامبر از بنیادی‌ترین اصول پذیرش کتاب یهودیان است.

شمس در بخش «پیامبر مو‌عود» با برشمردن ویژگی‌های پیامبر موعود در تورات، احتمالی مانند این‌که «پیامبر موعود می‌توانست یوشع باشد؟» را بر مبنای بخشی از آیات انجیل یوحنا، مورد کاوش قرار داده و از این راه این ادعا را نفی می‌کند.

وی سپس برادران بنی‌اسراییل را مورد بررسی قرار می‌دهد و می‌نویسد: «در بشارت آمده که پیامبر موعود از میان برادران بنی‌اسرائیل بر انگیخته می‌شود (در عهد جدید کتاب اعمال رسولان22:3 و نیز 37:7 آیات مذکور دیده می‌شود) اما منظور از برادران چیست یا چه کسانی‌ هستند؟». آن‌گاه نوسنده با بیان شواهدی بیان می‌کند که منظور از بنی اسرائیل، «بنی اسماعیل» است و آن‌هم کسی جز رسول گرامی اسلام نیست.

نگارنده در این اثر، با رنگی کردن برخی از واژگان عبری نظر مخاطب را به اسامی و واژگانی معطوف می‌کند که به‌طور مستقیم به پیامبرموعود مربوطند. واژگانی که مفاهیمی مانند عربستان،مکه، خانه، خدا، کعبه، فرشته، صادق و راست‌گو را دربر دارند.

«نور امت»، «هجرت پیامبر و جنگ بدر» و «تجلی خدا در جبل پاران» از جمله مطالبی‌اند که نویسنده در آن با تحلیلی موشکافانه، به پیشگویی‌های کتاب مقدس درباره آخرین پیامبر پرداخته است.

واپسین بخش این نوشتار، به پرسش‌ و پاسخ ‌هایی پرداخته که ممکن است ذهن مخاطبان را درباره این نوشتار به آن مشغول داشته باشد و در ابتدای این بخش می‌نویسد: «چنانچه موضوع کتاب مورد اقبال خوانندگان قرار گیرد و برای ایشان پرسش‌های بیشتری مطرح شود، این پرسش‌ها را با ناشر محترم در میان بگذارند تا در چاپ مجدد به آن‌ها پاسخ داده شود.»

شمس در «پیامبر عهد و نور امت‌ها» از 18 منبع فارسی و 43 منبع خارجی بهره گرفته است. چاپ نخست این کتاب را انتشارات بوستان کتاب در 172 صفحه با شمارگان1000 نسخه و بهای3000 تومان روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها