به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) مراسم بزرگداشت عيد مبعث براساس وقفنامه حاج حسين ملك عصر امروز يكشنبه (28 خرداد) با حضور اسحاق صلاحي ریيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، سيد مجتبي حسيني مديرعامل موزه و كتابخانه ملي ملك، محمدرضا سعید آبادی دبیر کمیته ملی یونسکو و حجتالاسلام والمسلمين علی اکبر حسيني برگزار شد.
حسینی در ابتدای این مراسم از رونمایی اثر دیگری همزمان با ولادت امام حسین(ع) در کتابخانه ملک خبر داد و گفت: نسخه نفیس «تذکره لطایف الخیال»، تألیف شاه محمد دارابی اصطهباناتی، هفته آینده در این کتابخانه رونمایی میشود و نسخهای از آن نیز به صورت فاکسیمیله منتشر میشود.
وی ادامه داد: همچنین نمایشگاهی از آثار سفال و آبگینه حسین افشار برای مدتی در این کتابخانه به نمایش درخواهد آمد.
صلاحي در بخش دیگری از اين مراسم با اشاره به شأن و جایگاه بالاي پيامبر اسلام گفت: پيامبر اكرم واسطهاي از سوي خدا بودند تا همه جهان كسب فيض كنند.
وي به روش مديريتي كتابخانه و موزه ملي ملك اشاره كرد و افزود: فرهنگ بسيار زيباي وقف و هبه در گذشته وجود داشته كه ما نمونهاي از آن را در مديريت كتابخانه ملك ميبينيم. امروز نيز كساني هستند كه از اين فضا و محيط فيض ميبرند و منشأ اثر باشند.
وی افزود: در طول 11 ماه گذشته در كتابخانه ملي به دنبال احياي اين تفكر بودهايم و در طي اين مدت يك اهداكننده از استان سيستان و بلوچستان 85 هزار اثر كه 55 هزار اثر آن كتاب بود را به كتابخانه ملي هديه كرد. بايد در نظر داشت كه چنين اقدامي تا چه حد ميتواند در استان محرومي مانند سيستان و بلوچستان تأثيرگذار باشد.
ریيس كتابخانه ملي با اشاره به ساير اقدامات اين چنينی در استانهاي مختلف كشور عنوان کرد: در استانهايي مانند يزد، اصفهان، بوشهر و تهران نيز نزدیک به 8 مجموعه اهدايي داشتهايم و هماكنون يك مجموعه اهدايي در تهران در حال فهرستنويسي است.
وي تأكيد كرد: با اين فرهنگ ميتوانيم براي رشد فرهنگ ديني خود تلاش كنيم. انديشه مديريتي افرادي چون حاج حسين ملك با انديشههاي موجود در يك فرد دارای دكتراي مديريت برابري ميكند.
صلاحی اضافه كرد: فردي مانند حاج حسين ملك كتاب را در كنار طب و درمان قرار ميدهد و حتي از ميان آثار نيز تنها آثار نفيس را برميگزيند و در مجموعه ای مانند کتابخانه ملک جمع آوری می کند.
اين مقام مسوول به کسب رتبههاي متعددي كتابخانه ملك در ايران اشاره كرد و افزود: كتابخانه ملك اولين موزه خصوصي ايران به شمار ميآيد و جزء پنج موزه تاريخي ايران تلقي ميشود.
صلاحي ادامه داد: برخي تلاش ميكنند تا خود ماندگار شوند اما برخي ديگر به دنبال كار ماندگار هستند و بايد بدانيم كه نتيجه كار ماندگار افراد، ماندگاري نام آنهاست. بنابراين همه هنر ما بايد اين باشد كه كارهاي ماندگار را پاس بداريم.
صلاحي با تأكيد بر ميراثسازي ادامه داد: خيليها تلاش ميكنند ميراثدار باشند اما ما بايد ميراثساز باشيم و با اين اقدام پل ارتباطي بين نسلهاي گذشته و امروز برقرار كنيم.
ریيس كتابخانه ملي اظهار اميدواري كرد تا موزهها از حالت فراموشي بيرون آمده و مخازن خود را براي نسلهاي بعدي بگشايند.
وي تاكيد كرد: نسل امروز ما با ادبيات دانشمنداني چون ابنسينا و يا ملاصدرا آشنا نيست بايد تلاش كنيم تا آثار خود را با زبان امروزي در اختيار اين نسل قرار دهيم.
وي در بخش ديگري از سخنان خود به فعاليتهاي كميسيون ملي يونسكو در ايران اشاره كرد و افزود: همچنين كميته حافظه جهاني در كشور وجود دارد كه از سال 84 فعاليت خود را آغاز كرده و تاكنون 5 اثر از ايران به ثبت جهاني رسيده است.
رییس کتابخانه ملی ادامه داد: ما هر دو سال يك اثر را براي ثبت جهاني به يونسكو معرفي ميكنيم و به جز يك سال که اثري از ايران پذيرفته نشد تاكنون 5 اثر ثبت جهاني شده است.
صلاحي با بيان اينكه، 25 اثر نيز تاكنون ثبت ملي شده گفت: 10 اثر نيز در برنامه كاري امسال اين كميته قرار گرفته است. اين آثار براي اثبات هويت ما لازم است و بايد از آن نگهداري كنيم. يكي از آثاري كه در دو سال گذشته به ثبت جهاني رسيده نسخه خطي خمسه نظامي بوده است.
وی اضافه کرد: كميته حافظه جهاني از ميان بيش از 20 خمسه نظامي در ایران، 17 اثر را برگزيد و در نهايت 5 نسخه خمسه نظامي تأييد شد. يكي از نسخ خطي خمسه نظامي متعلق به همين كتابخانه ملك بود كه به ثبت جهاني رسيد و امروز لوح ثبت جهاني آن كه از طرف يونسكو به ما اهدا شده به يادگار به اين كتابخانه سپرده ميشود.
صلاحی در پايان سخنانش بر حفظ و اثبات هويت و تاريخ ايران تأكيد كرد و گفت: اكنون بسياري از كشورها مانند آمريكا به دنبال جعل تاريخ و هويت هستند اما ما نيازي به اثبات هويت نداريم و بايد آثار خود را ثبت و ضبط كرده و از آن پاسداري كنيم.
در پايان سخنان صلاحي با حضور سعيدآبادي دبير كميته ملي يونسكو، لوح ثبت جهاني نسخه خطی خمسه نظامي به حسيني مديرعامل موزه و كتابخان ملي ملك اهدا شد.
در بخش ديگري از اين مراسم حجتالاسلام والمسلمين حسيني ضمن اشاره به جایگاه مقام پيامبر اكرم (ص) در قرآن كريم گفت: قرآن پيامبر را بشارت دهنده، بيمدهنده و سراج منير برای انسانها معرفي ميكند.
وي ادامه داد: قرآن كتاب خداشناسي، انسانشناسي، دنياشناسي، فرجامشناسي و آخرتشناسياست كه پيامبر اكرم آن را به انسان معرفي كرده است.
حسيني همچنين به تعريف قرآن از انسان اشاره كرد و افزود: در قرآن انسان موجودي كم تحمل و بيصبر در برابر سختيها و مشكلات معرفي شده است. همچنين قرآن انسان را موجودي خودخواه ميداند كه خير را تنها براي خود ميخواهد و آن را از ديگران منع ميكند.
وی اضافه كرد: تنها برخي از بندگان خداوند از اين ويژگي ناپسند نجات مييابند كه يكي از اين دستهها افرادي هستند كه نماز ميخوانند و با خالق خود ارتباط برقرار ميكنند. اين انسان به دست پيامبر آنقدر بالا ميرود و در مكارم اخلاق توانا ميشود كه قرص نان خويش را به مستمند ميدهد و با آب افطار ميكند.
وي در پایان اظهار كرد: والاترين قله اخلاقي ايثار است و انسان به واسطه پيامبر به اين قله ميرسد.
ببينيد:
برگ پيشنهاد ثبت خمسه نظامي در برنامة حافظة جهاني
گواهي ثبت نسخه خطي خمسه نظامي
چند تصوير از نسخه خطي خمسه نظامي
نظر شما