چهارشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۱ - ۲۰:۰۰
حضور کم‌رنگ کتاب‌ در میان انبوه فرآورده‌های گیاهی

نخستین «نمايشگاه گیاهان دارویی» در حالی به روزهاي پاياني خود رسيده است كه کتاب‌‌ها هم سهمی از این جشنواره دارند؛ کتاب‌هایی که در روزهای غیر از نمایشگاه، به سختی می‌توان نشانی از آن‌ها را در کتابفروشی‌های سطح شهر مشاهده کرد و البته در محیط نمایشگاه هم بخش کوچکی را به خود اختصاص داده‌اند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در چهارمین روز نمایشگاه گیاهان دارویی، برخی ناشران از مشکلاتی گلایه کردند که در روزهای گذشته در نمایشگاه با آن مواجه شده‌اند و عده‌ای از فروش خوب و دور از انتظار محصولاتشان سخن گفتند. نمایشگاهی که از بسیاری جهات هیچ شباهتی به نمایشگاه بین‌المللی کتاب نداشت و نخستین نکته‌ای که بلافاصله بعد از قدم گذاشتن به سالن شبستان، توجه را به خود جلب می‌کرد، عطر دل‌انگیز گیاهان دارویی و محصولات خوراکی، آرایشی و بهداشتی عرضه شده در این نمایشگاه بود.

فضای آزاد برای قدم زدن در سالن، نبود ازدحام آزاردهنده در راهروها، عرضه محصولات مختلف از گیاهان گرفته تا عسل طبیعی برای فروش و همچنین رستورانی که با نظم و در محیطی مطلوب به متقاضیان خدمات ارایه می‌کرد، از جمله مواردی بود که می‌شد از آن‌ها به عنوان نقاط قوت این نمایشگاه نام برد. 

نخستين جشنواره ملی و نمايشگاه گیاهان دارویی در حالی برگزار شد که بخش کوچکی از نمایشگاه به ناشرانی اختصاص یافته بود که آثاری درباره گیاهان دارویی و طب سوزنی منتشر کرده بودند و حتی مسوول اطلاع‌رسانی این نمایشگاه هم نمی‌دانست که در کدام قسمت می‌توان به چنین کتاب‌هایی دست یافت.

در سمت راست انتهای سالن شبستان، چندین غرفه به کتاب اختصاص یافته بود. برای مثال انتشارات «مهرفر» با یک مجموعه 9 جلدی به  نام «دایره‌المعارف بزرگ طب اسلامی» اثر آیت‌الله مصطفی نورانی به نمایشگاه آمده بود. علی خلیلی، مدیر انتشارات «مهرفر»، درباره این اثر گفت: در این مجموعه به مسایلی چون گیاهان دارویی، گیاه درمانی، طب سنتی و طب اسلامی پرداخته شده و نویسنده مباحث مختلفی را در این حوزه‌ها در اختیار پزشکان و متخصان قرار داده است.

وی وجود اصطلاحات انگلیسی، عربی، فارسی، اردو و سانسکریت را از ویژگی‌های این دایره‌المعارف دانست و استقبال از این مجموعه را نسبتا رضایت‌بخش دانست.

دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان)، مجموعه دیگری بود که به همراه کتاب‌هایی در حوزه طب سنتی، نخستین دوره این نمایشگاه را تجربه کرد. «اصول کاربردی پرورش قارچ‌های خوراکی برای واحدهای نیمه‌ صنعتی»، «خصوصیات بیوشیمیایی، تغذیه‌ای و درمانی قارچ‌های خوراکی»، «مرفولوژی و رده‌بندی گیاهی» و «گیاهان گوشت‌خوار» آثاری بودند که انتشارات این دانشگاه به نمایشگاه فرستاده بود.

مدیر غرفه این دانشگاه، فروش کتاب‌ها را بسیار ضعیف دانست و گفت: متاسفانه غرفه ما در جایگاه بدی قرار دارد و توانسته‌ایم نسخه‌های محدودی از این کتاب‌ها را به فرووش برسانیم.

وی دور بودن غرفه‌های مربوط به انتشارات و دانشگاه‌ها از بخش فروش محصولات و گیاهان دارویی را مشکل اصلی و عامل دیده نشدن کتاب‌ها دانست.

غرفه انتشارات «سفیر اردهال» یکی از بخش‌هایی بود که در فضای خلوت اختصاص داده شده به نشریات، توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کرد.

مدیر این غرفه، فروش کتاب‌ها را در نمایشگاه بسیار مطلوب ارزیابی کرد و گفت: فروش ما در نمایشگاه گیاهان دارویی به نسبت نمایشگاه بین‌المللی کتاب بسیار بیشتر بوده و ما از وضعیت موجود راضی هستیم.

به گفته وی، انتشارات «سفیر اردهال» با بیش از 70 عنوان کتاب در نمایشگاه گیاهان دارویی حضور یافته که برخی از این تعداد کتاب‌ها را ناشران دیگر به چاپ رسانده‌اند و در غرفه این انتشارات به فروش می‌رسند.

دکتر محمد دریایی، با حدود 15 کتاب تالیفی، دکتر سپهر برومند خشکبیجاری و آزیتا خلج امیرحسینی از جمله مولفان و مترجمانی هستند که آثاری از آن‌ها از سوی انتشارات «سفیر اردهال» به چاپ رسیده است.

وی نبود دستگاه کارتخوان را قابل‌توجه‌ترین مشکل نمایشگاه گیاهان دارویی دانست.

غرفه «انجمن تحقیقات طب سنتی ایران» 10 عنوان کتاب را با خود به نخستین دوره نمایشگاه گیاهان دارویی آورد. مدیر این غرفه، کتاب‌های عرضه شده در نمایشگاه را در حوزه طب سنتی معرفی کرد و درباره استقبال از این آثار گفت: در مجموع فروش راضی‌کننده بوده اما هدف اصلی ما برای حضور در این کتاب صرفا فروش کتاب نیست.

سید عباس هاشمی‌نژاد، یکی از کارشناسان حاضر در غرفه اختصاص یافته به «دانشگاه شاهد» بود؛ غرفه‌ای که با عنوان «گروه پژوهشی طب سنتی ایران» مشخص شده و هاشمی‌نژاد با حوصله به سوالات مراجعه‌کنندگان پاسخ می‌دهد.

وی در تشریح فعالیت‌های این مجموعه گفت: طرح احیای میراث مکتوب طب سنتی ایران سال 1386 به علت نیاز دانشجویان رشته طب سنتی به منایع درسی در مرکز تحقیقات طب سنتی شاهد شکل گرفت. این مجموعه در جهت تحقق اهدافش تصحیح، بازنویسی، ترجمه و چاپ کتب و نسخ خطی طب سنتی ایران را آغاز کرد و تاکنون موفق شده بیش از 22 کتاب به چاپ برساند.

این کارشناس گروه طب سنتی دانشگاه شاهد، کتاب «خوز و خوزی در کتب پزشکی ایران» اثر مشترک دکتر محسن ناصری و دکتر فرزانه غفاری را یکی از آثار مهم این انتشارات دانست که توانسته برنده جایزه کتاب فصل هم بشود.

به گفته وی سه کتاب «اصطلاحات پزشکی در فرهنگ‌نامه‌های کهن» با گردآوری وجیهه پناهی، «ریاض الادویه» با مقدمه و تصحیح سید محمد نظری و «بهداشت غذایی» به همت فرزانه غفاری از جمله آثاری هستند که چند روز از انتشار آن‌ها می‌گذرد و در نمایشگاه گیاهان دارویی عرضه شده است.

این در حالی است که علاوه بر بخش انتهایی سالن شبستان مصلی امام خمینی (ره)، برخی دیگر از غرفه‌ها علاوه بر محصولات عرضه شده برای معرفی و فروش، برخی کتاب‌های مربوط به این حوزه را هم قرار داده بودند.

«موسسه آموزش عالی بهاران» یکی از این غرفه‌ها بود که هدفش معرفی اختراعی بود که یکی از اعضای این موسسه به ثبت رسانده بود و علاوه بر آن، 6 عنوان کتاب هم برای معرفی و فروش عرضه کرده بودند. مدیر این انتشارات از فروش کتاب‌ها ابراز رضایت کرد و گفت: هدف اصلی ما فروش کتاب نبوده و فقط عناوین اصلی را در این نمایشگاه عرضه کرده‌ایم.

نخستین جشنواره ملی و نمایشگاه گیاهان دارویی، فرآورده‌های طبیعی و سنتی ایران به همت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با شعار «همراه با طبیعت، همگام با سلامت» از روز یکشنبه (21 خردادماه سال 1391) در مصلای امام خمینی (ره) برپا شده است.

این نمایشگاه که قرار بود به مدت چهار روز ادامه داشته باشد یک روز دیگر تمدید شد و مصلی امام خمینی (ره) روز پنجشنبه، 25 خرداد ماه  هم میزبان علاقه‌مندان خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها