یکشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۱
حرکت به سوی رشد، فرایندی بی‌پایان است

آيين رونمایی از دو کتاب «اسطوره، جام مقدس» و «عقده‌های مادر و روابط زن و مرد» دیروز با حضور دکتر علیرضا شیری، مدرس روانشناسی، در فرهنگسرای سرو برگزار شد. در این نشست، مباحثی پیرامون مسایل روانشناسی مطرح شد و مترجم اين دو كتاب حرکت انسان به سوی رشد را فرایندی بی‌پایان دانست.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست رونمایی و نقد و بررسی دو کتاب «اسطوره، جام مقدس» و «عقده‌های مادر و روابط زن و مرد» شب گذشته، ششم خرداد با حضور دکتر علیرضا شیری، مدرس دانشگاه، تورج بنی‌صدر، مترجم اين کتاب‌ها و کیوان رحیمیان، مدیر انتشارات لیوسا، در فرهنگسرای سرو برگزار شد.

کارشناسان در این برنامه، پیرامون محتوای کتاب، مسایل مطرح شده در آن و همچنین موضوعات مختلف روانشناسی سخن گفتند و به پرسش‌هاي حاضران در این نشست پاسخ دادند.

در ابتدای این گفت‌وگو، رحیمیان از تلاش‌های بنی‌صدر در حوزه روانشناسی کهن‌الگویی تشکر کرد. وی درباره کتابی که با ترجمه بنی‌صدر از سوی انتشارات لیوسا منتشر شده گفت: این اثر با رهنمود ایشان با کیفتی مناسب در دی ماه چاپ شد و تاکنون فقط 400 نسخه از این کتاب باقی مانده است. به اين ترتيب امیدواریم این کتاب تا پایان تابستان به چاپ دوم هم برسد. 

بعد از توضیحات مدیر انتشارات لیوسا که عهده‌دار چاپ کتاب «عقده مادر و روابط زن و مرد» بوده، بنی‌صدر درباره چرایی انتخاب کتاب «اسطوره جام مقدس» برای ترجمه توضیح داد: جانسون، نویسنده این اثر، یکی از روانشناسان برجسته یونگی در جهان است و سیر و سلوکی در این راه داشته که در مقدمه اثر ذکر شده است. علت انتخاب این کتاب در واقع اعتبار مطالب آن و نویسنده آن است که حرف‌های جالبی برای گفتن دارد.

وی در پاسخ به این سوال که «جام مقدس» در عنوان این کتاب به چه مفهومی اشاره دارد؟ گفت: جام مقدس در واقع جامی است که مسیح در شام آخر از آن به حواریون نوشاند و شفابخشی آن در این کتاب مدنظر بوده است. جام مقدس درواقع آن چیزی است که می‌تواند زخم روح ما را شفا دهد.

بنی‌صدر درباره فرهنگ پدرسالار و مزایا، معایب و نتایج آن در جامعه امروزی هم توضیحاتی ارایه داد و گفت: این یکه‌تازی و انقلابی که در صنعت و فناوري‌ها نوین به وجود آمده مدیون فرهنگ پدرسالار است، ولی این مکتب زخم‌هایی را در وجود انسان‌ها ایجاد کرده که باید به آن توجه شود. 

وی به توضیحاتی درباره این موضوع پرداخت و اضافه کرد: جام مقدس شفابخش زخم‌های تمام جوامع است. 

شیری در ادامه، به توضیحاتی درباره این دو کتاب پرداخت و گفت: آقای بنی‌صدر بعد از سخنان جانسون، توضیحات خود را اضافه کرده است. این در کنار هم قرار گرفتن و یکی شدن اظهارات، سبب شده در ابتدا خواندن متن دشوار به نظر برسد اما در ادامه مخاطب درمی‌یابد که مطالعه و فهم این کتاب بدون نظریات بنی‌صدر بسیار سخت است.

وی در ادامه بخشی از متن کتاب را خواند و سپس به توضیح مفاهیم مطرح شده در آن پرداخت.

بنی‌صدر در توضیح اظهارات شیری، فرایند حرکت به سمت رشد فردیت را بی‌پایان دانست و گفت: انسان هیچ‌گاه نمی‌تواند به همه سایه‌های وجودی خود واقف شود و همیشه خلأهایی هست. هرگز شفای قطعی به دست نمی‌آید و این حرکت به سوی رشد همواره ادامه دارد.

وی اسطوره جام مقدس را به نوعی مقدمه‌ای برای ورود به کتاب «عقده مادر، روابط زن و مرد» دانست.

مساله فردیت در نظریه یونگ، مبحث دیگری بود که در این نشست سخنانی درباره آن بیان شد. شیری از تنهایی و انفراد سهمگینی یاد کرد که اغلب، پایان کار انسان فردیت یافته است و بنی‌صدر انسان فردیت یافته را فردی دانست که به دنبال تمامیت است نه کمال. 

بنی‌صدر در توصیف ویژگی‌های کمال و تمامیت انسان‌ها گفت: کمال صرفا نشان‌دهنده نقاط برجسته و اوج است اما تمامیت، ضعف‌ها را هم در بر دارد. انسانی که تمامیت یافته، قدرتمند است و محدودیت‌ها و توانمندی‌های خود را می‌شناسد.

وی افزود: فردیت، رسیدن به جایی است که خودت باشی و مجبور نشوی چیزهایی را بیش از آن‌چه هستی، نشان دهی یا مواردی را پنهان کنی. اگر آن‌گونه که هستیم شخصی ما را نپذیرفت، باید بدانیم که ده‌ها نفر هستند که ما را همين‌گونه كه هستيم مي‌پذيرند. اگر به روح خود خیانت کنیم روزی پاسخش را خواهیم گرفت و این خیانت انسان را از بالا به پایین می‌کشاند.

شیری در ادامه از تجربیات خود سخن گفت و افزود: با نگاهی به زندگی روانکاوان دیدم که آن‌ها اغلب افرادی مجرد و گریزان از جمع هستند و این‌گونه احساس کردم باید از این بهشتی که در ذهنم ساخته‌ام بیرون بیایم. به نظر می‌رسد زندگی انسان فردیت‌یافته تا حدی تلخ باشد.

ناهید معتمدی، همسر بنی‌صدر، که در جمع مخاطبان این برنامه حضور داشت، در پاسخ به این ادعای شیری گفت: ممکن است انسانی در جاده فردیت گام برداشته باشد و نتوانسته باشد به‌خوبی در این مسیر حرکت کند. با این حال افرادی هم هستند که با همه دنیا یگانه می‌شوند و اطرافیانشان ممکن است فقط لحظاتی از زندگی آن‌ها را ببینند که در حضور مخوف تنهایی خویش فرو رفته و یا در لحظات جدایی‌اند. به هر حال انسان فردیت یافته موجودی به‌جز انسان‌های اطراف ما نیست و اوج و فرودهای خود را دارد.

بنی‌صدر هم در تکمیل این صحبت‌ها گفت: هرگز در انزوا به تمامیت نمی‌رسیم زیرا برای شناخت خود به تعامل با اطرافیانمان نیازمندیم.

«عقده‌ مادر و روابط زن و مرد؛ روانشناسی کهن‌الگویی انسان امروز» و «اسطوره، جام مقدس» دو اثر از رابرت جانسون هستند که ‌تورج‌رضا بنی‌صدر وظیفه ترجمه، تحقیق و تحلیل آن‌ها را بر عهده داشته است. 

این نشست با استقبال خوب مخاطبان مواجه شد به طوری که برخی از علاقه‌مندان مجبور به نشستن بر روی پله‌های سالن شده بودند و عده‌ای ایستاده مباحث مطرح شده در نشست را دنبال کردند.

این مراسم با حضور علیرضا شیری، مدرس روانشناسی، تورج‌رضا بنی‌صدر ـ مترجم ـ و کیوان رحیمیان، مدیر انتشارات لیوسا در فرهنگسرای سرو برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها