به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، کاظم معتمدنژاد پدر علم ارتباطات ايران صبح امروز (2 خرداد) در چهارمین سمینار بررسی مسايل مطبوعات ایران، چالشها و چشماندازها گفت: در ایران با توجه به گرایشهای مطبوعاتی و توصیههای یونسکو و تجربههای کشورهایی مانند آفریقای جنوبی، اندونزی و ژاپن برای انتشار مطبوعات، فقط درج هویت و نشانه ناشران و مدیران روزنامهها در تمام نسخهها کافی است.
وي ادامه داد: اصل انتشار آزادانه مطبوعات، اصل استقلال مطبوعات و بیطرفی روزنامهنگاران و کثرتگرایی مطبوعات اصول بنیادی آزادگرایي مطبوعاتاند.
معتمدنژاد گفت: رشتههاي متعددي چون پزشكي، مهندسي و غيره داراي صنف واحد و نظام صنفي هستند، ولي ما در حوزه ارتباطات به اين نقطه نرسيديم و با وجودي كه در سال 76 انجمن صنفي روزنامهنگاران تشكيل شد، اما پس از مدتي به دليل مسايل و اختلافات پيشآمده كار اين انجمن به تعطيلي كشيد.
دبير علمي چهارمين سمينار بررسي مسايل مطبوعات در ايران در بخش ديگري از سخنان خود به بررسي نظام حقوقي مطبوعات پرداخت و گفت: براساس آنچه در يونسكو اعلام شده، لازم است براي هر 100 نفر جمعيت 10 نسخه روزنامه داشته باشيم، اما اكنون ما براي جمعيت 74 ميليوني كشور شايد به زحمت دو ميليون نسخه روزنامه داشته باشيم، در حالي كه بايد اين رقم در هر روز به هفت و نيم ميليون نسخه برسد.
وي با بيان اينكه هم اكنون از نظر ميزان درآمد مردم، شمارگان روزنامهها و سواد مردم تناقضاتي وجود دارد، به صحبت درباره آزادي انتشار مطبوعات پرداخت و گفت: در كشورهاي متعدد اوضاع اينگونه است كه انتشار مطبوعات آزاد است و در عوض اگر مطبوعهاي جرمي مرتكب شد، مورد پيگيري قرار ميگيرد.
پدر علم ارتباطات ايران افزود: حتي در نخستين قانون مطبوعات ايران كه در زمان مشروطيت نوشته شد هم اين موضوع مورد توجه قرار گرفته و به صورت قانون ذكر شده بود، اما بعدها در اين زمينه تغييراتي حاصل شد.
وي در بخش پاياني سخنانش به ارايه چهار پيشنويس مختلف از جمله ميثاق حرفهاي اصول خبرنگاري اشاره كرد و گفت: لازم بود از ميان اين چهار پيشنويس دو مورد از آنها به تصويب هيات دولت برسد كه متاسفانه اين فرصت پيش نيامد.
به گفته وي همچنين اكنون بخشهاي مختلفي مانند مخابرات و راديو و تلويزيونها در جهان به دست شوراها اداره ميشوند كه متن شوراي عالي مطبوعات هم تدوين شده و اين بخش ميتواند به واسطه چنين شورايي پيش رود.
معتمدنژاد تاكيد کرد: به تدریج به نقطهای خواهیم رسید که مطبوعات و رسانهها به دست شوراها اداره خواهد شد و وزارتخانه تنها مسوول نظارت و سیاستگذاری خواهد بود.
وی در اضافه کرد: با شیوه اداره رسانهها به دست شوراها معاونت مطبوعاتی میتواند به شوراهای زیرمجموعه خود کمک کند.
در بخش ديگري از اين نشست مهدي محسنيانراد به توضيحاتي درباره مقالهاي كه توسط معتمدنژاد آماده شده بود، پرداخت و گفت: حتي يونسكو هم بر عدم ضرورت ثبت مطبوعات توصيه كرده و گفته است كه چنين الزامي وجود نداشته باشد. همچنين شوراي اروپا در مقررات جديد خود كه در سال 2008 منتشر شده گفته است كه تاسيس و انتشار رسانهها نيازي به مجوز ندارد.
وي در ادامه به بحث عدم الزام مطبوعات مبني بر انتشار منابع محرمانه خود اشاره كرد و در عين حال بيطرفي و استقلال روزنامهنگاران را از ديگر موارد مهم عنوان كرد.
محمدجعفر محمدزاده، معاون مطبوعاتي وزارت ارشاد نيز در بخش ديگر ابن نشست عنوان كرد: تمام مطالب مطرح شده در اين سمينار در پايان سمينار در قالب كتابي منتشر خواهد شد و قطعا اين موارد ممكن است اگر همين حالا هم مورد بحث قرار نگيرد، در آينده مورد ارزيابي قرار خواهد گرفت و ميتوانند در آينده راهگشا واقع شوند به عنوان مثال در زمينه شوراها بايد بگوييم كه ما از سال گذشته همه امور خود را به شوراها سپردهايم.
فرید قاسمی ديگر سخنران اين مراسم ضمن ارايه مقالهاي خواستار كم شدن فاصله زمانی برگزاری این همایش شد و افزود: فاصله همایش اول تا دوم 87 ماه، فاصله همایش دوم تا سوم 81 ماه و فاصله همایش سوم تا چهارم نیز 87 ماه است.
این پژوهشگر حوزه ارتباطات با بیان اینكه مطبوعات در ایران در عمر 176 ساله خود، سه نظام را تجربه كرده است، گفت: عمر 176 ساله مطبوعات در ایران را میتوان به 28 دوره تقسیم كرد و در این 28 دوره، صرف نظر از توصیه نامهها و اصلاحیهها، شش قانون مطبوعات وجود داشته است.
قاسمی ادامه داد: اگر سیر تاریخی دفاع از حریم روزنامهنگاری واكاوی شود به این نقطه خواهیم رسید كه منظومه فكری همهجانبهنگر در این حوزه وجود نداشته است.
وی افزود: حدود 116 سال پیش مجوز نخستین نشریه بخش خصوصی صادر شد اما به دلیل آن كه زیر ساختهای روزنامهنگاری خصوصی فراهم نبود، به یارانهها پناه بردیم.
قاسمی با بیان اینكه پس از گذشت 103 سال از عمر مطبوعات به فكر برپایی مركز آموزش روزنامهنگاری افتادهایم، افزود: اكنون 72 سال متناوب آموزشهای كوتاه مدت و 55 سال نیز به طور گسسته آموزش دانشگاهی داریم.
وی در ادامه بر ارتباط مطبوعات با فرهنگستان زبان و ادب فارسی تاكید كرد و افزود: تا كنون با وجود تشكیل دهها گروه در فرهنگستان زبان و ادب فارسی، هنوز گروه روزنامهنگاری تشكیل نشده است.
چهارمین سمینار بررسی مسايل مطبوعات ایران، چالشها و چشماندازها عصر امروز با برگزاري يك نشست تخصصي ديگر به كار خود ادامه خواهد داد.
اين سمينار فردا سهشنبه (3 خرداد) نيز با برپايي دو ميزگرد تخصصي با موضوع مديريت و مالكيت رسانه و چالشها و چشماندازهاي روزنامهنگاري حرفهاي در ايران به كار خود پايان ميدهد.
سهشنبه ۲ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۷
نظر شما