به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حین برگزاری بیستوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خبرگزاری ایبنا، گفتوگوهایی را با نویسندگان کتابها، مدیران نشر و همچنین مسوولان برگزاری نمایشگاه منتشر کرد. در این گفتوگوها به تمام مسایل پیرامون نمایشگاه اشاره شد. از جمله مشکلاتی که اکثر نویسندگان به آن اشاره داشتند، محل برگزاری نمایشگاه یعنی مصلای تهران بود. بهمن کاظمی اما اشکال اساسیتری را مطرح میکند.
برداشت این پژوهشگر و استاد موسیقی این است که مخاطبان این دوره نسبت به سال گذشته شوق کمتری نسبت به بازدید از نمایشگاه کتاب داشتند و یکی از مهمترین دلایل این امر شاید پایین آمدن کیفیت کتابها و همچنین عدم امکانات رفاهی در محل برگزاری نمایشگاه است. کاظمی به خبرنگار ایبنا گفت: مهمترین مسالهای که در باب نمایشگاه مهم است نه صرفا محل برگزاری، بلکه فرهنگسازی مناسب برای برگزاری مطلوب این نمایشگاه است، حال هرچهقدر که مسوولان هزینه کنند تا زمانیکه این فرهنگسازی انجام نشود، برگزاری مطلوب نمایشگاه محال خواهد بود.
وی در پاسخ به بیان مصادیقی برای این اشکال خود، گفت: نمایشگاه ارتباط ارگانیک و فرهنگی بین یک مجموعه است. من در روز 21 اردیبهشت به مناسبت رونمایی از کتابهای جدیدم و همچنین نقد و بررسی موسیقی آیینی و محلی ایران، قرار سخنرانی در سالن اصلی سرای اهل قلم نمایشگاه داشتم. زمانی که به نمایشگاه رسیدم و قصد پارک ماشینم را داشتم پلیس در پارکینگ بدون توجه به دیگران راه جای خالی را بست. وقتی من اعتراض کردم و زمان کوتاهم را برای رسیدن به جلسه سخنرانی گفتم، آنها با خیال راحت به من گفتند که به ما مربوط نیست.
وی افزود: با این اتفاق من 15 دقیقه دیر به جلسه سخنرانی رسیدم و باقی مهمانان هم به همین ترتیب. این مورد نشان میدهد پلیسی یا نیروی انتظامی که مامور در نمایشگاه است، تفهیم نشده که چرا در نمایشگاه حضور دارد و یا اینکه به طور کل نمایشگاه کتاب چگونه جایی است؟
کاظمی در ادامه گفت: اشکالاتی این چنینی تنها با فرهنگسازی پایهای حل میشوند و باید هرچه سریعتر این فرهنگسازی را صورت داد. البته نباید اشکالات ساختاری مصلای تهران برای برگزاری نمایشگاه کتاب را فراموش کرد. نمایشگاه سیستم تهویه و سرویس بهداشتی مناسب ندارد و محلی که برای برگزاری نشستهای تخصصی درنظر گرفته شده ایراد دارد و صدایهای اضافی مزاحم صحبت سخنرانان و ناراحتی مخاطبان است.
این پژوهشگر و مولف حوزه موسیقی در انتها با اشاره به کیفیت کتابهای تخصصی هنری ارایه شده در بیستوپنجمین نمایشگاه کتاب، گفت: به نظر من نسبت به سال گذشته مبحث پژوهش در هنر كمتر جدی گرفته شده و كار چندانی روی آن صورت نگرفته است. من این مسایل را با چند نویسنده و پژوهشگر در میان گذاشتم و همه کلام من را تایید کردند. باید اشاره کنم که شاید به دلیل همین مسایل باشد که شوق مخاطبان این دوره، نسبت به پارسال كمتر شده است.
نعمتپور مسوول روابط عمومی نشر نی، اما بازدید مخاطبان از نمایشگاه را مناسب میداند. او اعتقاد دارد که باید برای دوره بعد مکان دیگری برای برگزاری نمایشگاه در نظر گرفته شود. او گفت: بدون اغراق باید بگویم که هر سال نمایشگاه با استقبال خوب مردم روبهرو میشود، این مساله را فروش مناسب کتابها مشخص میکند. متاسفانه ساختار مصلی به هیچ عنوان برای برگزاری نمایشگاه مناسب نیست و این مساله استقبال مردم را زیر سایه خود قرار میدهد.
وی افزود: مصلی چون برای نمایشگاه ساخته نشده از امکانات مناسب بیبهره است. به عنوان مثال بازدید کنندهها جایی برای استراحت ندارند و کسانی که خسته میشوند مجبور به نشستن و گاهی دراز کشیدن روی زمین هستند، این مساله حداقل برای نمایشگاه کتاب زشت و زننده است. همچنین اگر کسی لیوانی آب بخواهد نمیتواند پیدا کند.
نعمتپور در ادامه گفت: مساله دیگر چیدمان غرفههاست که باعث اتلاف انرژری بازدیدکنندگان است. مسوولان همیشه تلاش دارند که چیدمان غرفهها به نحوی باشد که دسترسی به آنها آسان صورت گیرد، اما به واقع این امر هیچگاه رخ نداده است، چرا که به هر حال این سالن نمیتواند با این طول و عرض چند هزار ناشر را مناسب درون خود جای بدهد. تنها امتیاز مصلی برای برگزاری نمایشگاه کتاب مکان جغرافیایی آن است و به دلیل قرار گرفتن در مرکز شهر دسترسی به آن را آسان میکند.
نعمتپور ابراز امیدواری کرد که مسوولان هرچه سریعتر محل دیگری را برای برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در نظر بگیرند، چرا که به زعم او نمایشگاه کتاب هویت فرهنگی یک ملت است و حال که به همت مسوولان و ناشران این اتفاق فرهنگی در ایران برگزاری میشود، از یک اتفاق خوب به یک اتفاق بد تغییر پیدا نکند.
نعمتپور در انتها گفت: بنده از این ترس دارم که این اشکالات نمایشگاه کتاب را برای مسوولان تبدیل به یک دردسر کند تا یک امتیاز فرهنگی. حال که نمایشگاه بیستوپنجمین دوره خود را پشتسر گذاشت، به نظرم باید مسوولان با توجه به نظرهای ناشران و فرهنگیان و همچنین عامه مردم، تدبیری مناسب را برای برگزاری هرچه بهتر دوره بعدی نمایشگاه کتاب بیندیشند.
نشر نی در بیستوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران دو عنوان تازه را در حوزه هنر با نامهای «نظریههای فلسفی و جامعهشناختی در هنر» تالیف و ترجمه علی رامین و نمایشنامه «خواب در فنجان خالی» نوشته نغمه ثمینی، به مخاطبان خود عرضه کرد.
سهشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۳
نظر شما