به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، به نقل از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، این نشست تخصصی با حضور صادق موسوی گرمارودی، محمد مجید موسوی گرمارودی، محمدطه وحیدصفا، دکتر داریوش مطلبی و محمود آموزگار ،چهارشنبه (20اردیبهشت) در سالن کارنامه نشر برگزار شد.
در ابتدای نشست صادق گرمارودی یکی از طراحان بیمه نشر کتاب گفت: بحث لزوم بیمه نشر از یک گفتوگوی خانوادگی شکل گرفت. اینکه چگونه میتوان به صنعت نشر کمک کرد و فرهنگ کتابخوانی را گسترش داد؟ طرح بیمه نشر به منظور جلوگیری از ضرر و زیان در صنعت نشر طراحی شد و میتوان گفت این طرح در ایران بی سابقه است.
محمد مجید موسوی گرمارودی با اشاره به اینکه در این طرح جامعه هدف ما فرهنگ کشور است، گفت: کسانی که فرهنگ کشور را میشناسند از چالشهای این حوزه باخبرند.
وی افزود: طرح بیمه نشر برای به ثمر رسیدن و تصویب در بیمه مرکزی و صدور مجوز آن مسیري طولانی را طی کرد.
گرمارودی با اشاره به اینکه این طرح در ایران جدید است، عنوان کرد: نیاز است تمام جزئیات طرح با دقت در نشستهای تخصصی و در حضور کارشناسان بررسی شود.
وی افزود: هدف ما از پیگیری اجرای این طرح در کشور این بوده که نشر سنتی ایران را پویا و مدرن کنیم و این مهم بدون صحبت با ناشران درباره مخاطرات طرح امکان پذیر نبود.
این محقق با اشاره به اینکه مخاطره جدی فعالان نشر در کشور آسیب پذیری آنها در بخش سرمایهگذاری است، گفت: ریسک پذیری ناشران در بخش کتاب و برگشت سرمایه در این بخش بالاست.
گرمارودی درباره مشکلات تحقیق در حوزه این طرح گفت: چالش بزرگ ما این بود که باید امر فرهنگی که صد در صد کیفی است را کمی میکردیم و در نهایت با انجام این کار توانستیم مجوز این کار را از ارشاد بگیریم.
در ادامه نشست، وحیدصفا درباره اهداف اقتصادی اجرای طرح اظهار کرد: جبران زیان عدمالنفع ناشران کشور ناشی از فروش نرفتن کتابهای منتشره به شرحی که در طرح مصوب شده، یکی از اهداف مهم ماست.
وی افزود: جبران زیان عدمالنفع ناشران کشور ناشی از فروش نرفتن کتاب به هر دلیل غیر بند الف از جمله پایین بودن سهم سرانه مطالعه در کشور و ساماندهی و جلوگیری و دفاع از حق مالکیت معنوی اثر، از اهداف دیگر ماست.
این کارشناس بیمه در ادامه نشست به ارائه توضیحات کاملی درباره پژوهشی که در این حوزه از سوی طراحان بیمه نشر صورت گرفته پرداخت.
در بخش دیگر نشست، مطلبی با اشاره به اینکه کتاب یک کالای اقتصادی است گفت: مانند همه کالاهای دیگر کتاب نیز باید در فرآیند بیمه قرار گیرد. ماحصل حوزه فرهنگی نشر یک کالای اقتصادی است.
همچنین آموزگار با اشاره به اینکه بیمه نشر ایده خوبی است و جای تقدیر دارد، عنوان کرد: موضوع صنعت نشر در کشور مهجور مانده و کار این گروه از دغدغههای فرهنگی آنان حکایت دارد.
وی در ادامه به طرح سوالات خود درباره این موضوع پرداخت و گفت: منابع پرداخت بیمه و چگونگی تامین اعتبارات آن در این طرح ابهاماتی دارند.
گرمارودی در پاسخ با اشاره به گستردگی این تحقیق، گفت: دادههای ارایه شده مبنای تحقیق اند نه مبنای تصمیم گیری. تامین هزینههای بیمه از طریق صندوقی خواهد بود که در بیمه تشکیل میشود.
وی با تاکید بر اینکه مدیریت صندوق با بیمه خواهد بود، اظهار کرد: تامین موجودی صندوق نیز با بیمه است كه اين موجودي از ناحيه مازاد حقبيمه تامين ميشود و درصد آن بسيار ناچيز است اما پیشبرد این طرح نیازمند حمایت معنوی ارشاد است چراکه ارشاد میتواند ناشران را به عضویت در این طرح تشویق کند.
در پایان نشست، پرسش و پاسخ در زمینه اجرایی بودن طرح بیمه نشر صورت گرفت و حاضران بر ضرورت تشکیل نشست دیگری در سراي اهل قلم خانه كتاب برای مشخص شدن ابعاد مختلف این طرح تاکید کردند.
پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۲:۵۹
نظر شما