دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۳:۰۷
مجموعه‌داران حافظ ميراث ملي كشورند

نشست تخصصي «تاثیر مجموعه‌های خصوصی در شناسایی کهنه چاپ‌ها» با حضور اعضاي انجمن مجموعه‌داران ایران، در سرای ایران‌شناسی (غرفه دويستمين سالگرد ورود صنعت چاپ به ايران) برگزار شد. حاضران در اين نشست بر اهميت سرمايه‌گذاري در اين حوزه به منظور حفظ آثار ملي ايران تاكيدكردند و مجموعه‌داران را حافظ ميراث ملي دانستند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اين نشست تخصصي عصر يكشنبه (17 ارديبهشت) با حضور منوچهر لطفی، رییس انجمن مجموعه‌داران ایران، کامران نجف‌زاده، احمد کاشانی و ناصرالدین حسن‌زاده، از اعضاي این انجمن و مجید غلامی جلیسه دبیر نشست برگزار شد.

در ابتدای نشست منوچهر لطفی به تعریف مجموعه‌دار پرداخت و گفت: مجموعه‌دار فردی است که گروهی از اشیا را جمع‌آوری می‌کند، نگاهش به اشیا متفاوت است و نگاه عمیقی به اشیا دارد. ذوق و نگاه خاصی که مجموعه‌دار به اطرافش دارد باعث می‌شود تا انگیزه خاصی را دنبال کند. 

وي سابقه مجموعه‌داری در ایران را 140 سال دانست و اضافه کرد: نخستين مجموعه‌هایی که شکل گرفتند کتاب‌ها بودند و بعدها تمبر نیز با ورودش به ایران جز اولین اشیا بود که به مجموعه تبدیل شد. 

لطفي در ادامه سخنانش با اشاره به این‌که اغلب محققان، استادان، دانشمندان و پژوهشگران در کشور مجموعه‌دارند، افزود: آن‌ها با ذوقی که در جمع‌آوری مجموعه ارزشمندشان داشته‌اند به نوعی حافظ آثار ملی کشور نیز هستند اما متاسفانه نه تنها شناسایی نمی‌شوند بلکه قانون مشخص و مدونی هم برای حمایت از آنان وجود ندارد. 

وي افزود: از طريق روزنامه‌ها و رادیو و تلویزیون می‌توان ارزش این مجموعه‌ها را به مردم اطلاع‌رسانی کرد. 

لطفي اظهار کرد: انجمن مجموعه‌داران ایران با توجه به پنج سال فعالیت خود می‌تواند با معرفی کردن یکی از مجموعه‌داران در سال به عنوان چهره ماندگار کشور، این افراد را که بدون هیچ چشم‌داشتی حافظ سنت ایران‌اند تشویق کند. 

در ادامه نشست غلامی جلیسه گفت: پس از پنج سال که از تشکیل انجمن مجموعه‌داران می‌گذرد هنوز بسیاری از وجودش بي‌خبرند و این یکی از مشکلات جامعه فرهنگی ما است. 

وی تلاش برای ساماندهی مجموعه کتاب‌ها و اسنادی را که مجموعه‌های خصوصی به‌شمار مي‌آيند ضروری دانست و افزود: انجمن می‌تواند این مهم را انجام دهد. 

سپس نجف‌زاده گفت: مجموعه‌داران به علت ندانستن قوانین، حاضر به نمايش  مجموعه خود نیستند و یکی از دغدغه‌های انجمن این است که مجموعه‌داران را شناسایی و تلاش کند تا آن‌ها مجموعه خود را ارايه کنند. 

وی ادامه داد: باید روندی در نظر گرفته شود که مرجعی آثار مجموعه‌داران را شناسنامه‌دار کند. 

در ادامه حسن‌زاده با ذکر این نکته که کتاب‌های قدیمی لاتین را جمع‌آوری کرده و حدود هزار جلد از این کتاب‌ها را در مجموعه‌اش دارد، این کتب را اسناد مهمی دانست و گفت: مردم باید نسبت به دویستمین سالگرد ورود صنعت چاپ به ایران حساس باشند و به آثار چاپی اهمیت دهند. 

وی افزود: دیدگاه انجمن مجموعه‌داران بسیار مدرن است و قصد دارد تا آثار خود را برای مردم به نمایش بگذارند. 

غلامی جلیسه این پرسش را مطرح کرد که برای جلوگيري از خروج مجموعه‌ها از کشور چه باید کرد؟ و در پاسخ کاشانی گفت: سازمان میراث فرهنگی هنوز تعریف کلی از زیر مجموعه‌های خود ندارد و باید انجمن مجموعه‌داران ایران در کتابخانه ملی و سازمان اسناد ملی مکانی داشته باشد تا بتوان در اين زمينه راهكار تدوين كرد.

وی ادامه داد: اگر انجمن فضای مناسبی داشته باشد می‌تواند میراث تاریخی کشور را حفظ کند. باید از مجموعه‌ها تصویربرداری کرد و در این زمینه نیاز به اطلاع‌رسانی به شدت احساس می‌شود. 

در خاتمه رییس انجمن مجموعه‌داران ایران وظیفه این انجمن را آموزش مجموعه‌داری و جمع‌آوری وسایل مورد توجه به کودکان دانست و افزود: باید حس کنجکاوی، دقت و عمیق بودن را در بچه‌ها پرورش داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها