محمدجواد آسایش، رییس پژوهشکده انجمن دوستی ایران و بوسنی گفت: مسلمان بوسنی و هرزه گوین بزرگترین قوم این کشورند اما در اقلیت قرار دارند. این در حالی است که این گروه از مردم بوسنی در اروپا پیشرو بوده و در واقع ویترین مسلمانان این قاره اند./
امیر کادونوویچ،سفیر بوسنی و هرزه گوین در ایران، نخستین سخنران این نشست بود كه ضمن تشکر از برگزارکنندگان نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، اظهار کرد: برای سومین بار در این نمایشگاه حاضر و با ناشران ایرانی آشنا شده ام. حقیقتا وسعت هر ساله این نمایشگاه شگفت انگیز است.
وی با اشاره به حضور تعدادی ناشر و فعال فرهنگی ایرانی در بوسنی تصریح کرد: موسسه هایی مانند، ابن سینا، ملاصدرا و کالج فارسی- بوسنیایی در کشور ما فعالیت می کنند و آثاری مانند، دیوان سعدی و حافظ را در بوسنی و هرزه گوین به چاپ رسانده اند.
سفیر بوسنی و هرزه گوین در ایران به انتشار نخستين اثر مکتوب در سال 1866 در کشورش اشاره کرد و افزود: انتشار کتاب در بوسنی حتی در سال های جنگ با صرب ها (1992 تا 1996) متوقف نشد و پس از آن نیز نمایشگاه های کتاب برپا شدند. با این حال کتاب، در بوسنی و هرزه گوین از بازار محدودی برخوردار است و سالانه فقط 1000 عنوان اثر در این کشور منتشر می شوند.
امیر کادونوویچ تاکید کرد: مباحث فرهنگی به مسایل اقتصادی وابسته است و مشکلات اقتصادی که این اواخر در کشورهای اروپایی رخ داده بر وضعیت نشر تاثیرگذار بوده که بوسنی نیز از این ماجرا بی نصیب نبوده است.
سپس محمدجواد آسایش، رییس پژوهشکده انجمن دوستی ایران و بوسنی به سخرانی پرداخت و گفت: جوامع اسلامی اروپایی 2 دسته اند؛ برخی مهاجرپذیرند و جوانان مسلمان دانشجو و جویای کار سایر کشورها را به خود جذب می کنند و عده ای دیگر که مردم آنها اصالتا مسلمانند. این 2 گروه بر شکل گیری بیداری اسلامی بی تاثیر نبوده اند.
آسایش به سفر حضرت آیت الله خامنه ای در دوران ریاست جمهوری شان به یوگوسلاوی در تاریخ، یکم اسفند 1367 و بازدید از شهر سارایبو اشاره کرد و افزود: ایشان در این سفر از مساجد این شهر بازدید کردند. از نکات قابل توجه درباره مردم این شهر مطالعه مقاله هایی از علامه طباطبایی و شهید مطهری بود.
وی درباره مسلمانان اروپا گفت: مسلمان بوسنی و هرزه گوین بزرگترین قوم این کشورند. اما در اقلیت قرار دارند. این در حالی است که این گروه از مردم بوسنی در اروپا پیشرو بوده و در واقع ویترین مسلمانان این قارهاند.
حجت الاسلام ابوالقاسمی، کارشناس فرهنگی آخرین سخنران نشست «نقش جامعه اسلامی اروپا در بیداری اسلامی» بود. وی در آغاز سخنانش اظهار کرد: دنیا در آستانه میلاد تازه و خیزشی به سمت جلو قرار دارد که همه در آن سهیماند . کسی نمی تواند این خیزش را مصادره کند.
وی ادامه داد: مردم سارایبو یکی از موثرترین نقش ها را در شکل گیری این خیزش در اروپا داشتند. زیرا با جنگ صرب ها و مظلومیت مردم سارایبو، جهانیان نسبت به اسلام حساس شدند. اسلام سالها در اروپا خاموش بود و با پیروزی انقلاب اسلامی ایران جرقه هایی از توجه به آن در اروپا روشن شد. اما مردم سارایبو اسلام را در این قاره زنده کردند.
حجت الاسلام ابوالقاسمی با اشاره به نقش مسلمانان مهاجر در بیداری اسلامی در اروپا، تصریح کرد: هرگز دوران حضور امام خمینی (ره) در فرانسه، رفت و آمد مسلمانان و نگهداری و حمایت از مبارزات انقلابی را فراموش نمی کنیم. این موضوع مرهون جامعه اسلامی اروپا بود.
این کارشناس فرهنگی در پایان درباره عوامل موثر در خیزش های اسلامی گفت: فضای سایبر و ارتباطات مجازی، حمایت بین المللی از مردم مسلمان در راهپیمایی ها، حضور مسلمانان در کشورهای اروپایی به عنوان عامل بازدارنده و ایجاد توازن قدرت سیاسی و نخبگان دینی و اصحاب رسانه مسلمان از عوامل موثر در بیداری اسلامی اند. اگر این عوامل تاثیرگذار نبودند، هرگز بیداری اسلامی رخ نمی داد.
نظر شما