دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۸
نخست فرهنگسازي و بعد رفع نياز مطالعاتي

جمعیت زیادی در نمایشگاه بين‌المللي كتاب تهران حضور دارند اما متناسب با جمعیت بازدیدکننده، کتاب خریداری نمی‌شود. به‌نظر می‌رسد کتاب هنوز جایگاه واقعی خود را در سبد خرید خانوار پیدا نکرده‌ است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران، ناشران تبريزي، از جمله ناشران فعال بيست و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهرانند، ناشراني كه هريك براي راهكار گنجاندن هرچه بيشتر كتاب در سبد خريد خانوار، طرحي دارند.

سوسن صالحی، مدیر فروش انتشارات «فروغ آزادی» تبريز در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)،‌  مي‌گويد: متاسفانه امروزه اغلب ایرانیان بسیار کم کتاب می‌خوانند، در حالی که پيش از اين، جایگاه کتاب از اقبال بلندی در میان مردم برخوردار بود.
 
وي ادامه مي‌دهد: شاید در دنیای امروز نیازهای اطلاعاتي مردم از روش‌هایی غیر از کتاب خواندن برطرف می‌شوند و به همين دليل، جايگاه کتاب در زندگی مردم کم‌رنگ شده است.

صالحی در پاسخ به این سوال که «چه راهکارهایی برای حل این معضل می‌توان ارایه داد؟» عنوان مي‌كند: پس از فرهنگسازی در نخستین گام، توجه خانواده‌ها به کتاب و كتابخواني فرزندانشان در سنین کودکی و حمایت از ناشران در گام‌هاي بعدي موثر خواهند بود.

وی مي‌افزايد: اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشورمان برای هر کتابخانه‌ ایران تنها یک عنوان از هر کتاب را خریداری کند، هم از ناشران حمایت کرده است و هم مردم سراسر ایران با قلم نویسندگان مترجمان مختلف آشنا می‌شوند و چه‌بسا بیشتر به‌سوی کتاب گرايش پيدا كنند.

صمد محمدی‌آسیابی، مدیر مسوول انتشارات «اختر» تبریز، شرکت در نمایشگاه بين‌المللي کتاب تهران را در هدفگذاری برنامه‌های بلندمدت و کوتاه‌مدت ناشران بسيار مهم مي‌داند و با اشاره به اين‌كه اين نشر
با 180 عنوان کتاب به این نمایشگاه آمده‌است که 48 عنوان از آن‌ها چاپ نخستند، مي‌گويد: استقبال مردم از کتاب خوب است اما اغلب از گرانی بهای کتاب ناراضی‌اند. نکته قابل توجه این‌که تاکنون گرانی بهای کاغذ در عرضه این دوره از کتاب‌های نمایشگاه بی‌تاثیر بوده است. به نظر من، براي گنجاندن كتاب در سبد خريد خانوارهاي ايراني بايد پس از فرهنگسازي، كتاب را به راحت‌ترين روش و با قيمتي مناسب در اختيار افراد مختلف جامعه قرار داد.

محمدی‌آسیابی با اشاره به ضرورت توليد كتاب‌هاي الكترونيكي براي همگام كردن انسان هزاره سوم با كتاب، مي‌گويد: این آثار از ملزومات آینده ناشران به‌شمار می‌آیند و من هم به عنوذان يك ناشر بسیار علاقه‌مند به تولید کتاب‌های الکترونیکی‌ام اما متاسفانه به‌دلیل رعایت نکردن حقوق مولف، ارزش معنوی ناشر و مولف پایمال می‌شود که به‌نظرم راهکار برطرف كردن این مشکل، بايد مسوولان وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامي و همچنين قانونگذاران در مجلس وارد كار شوند.

خلیل حاجی‌پوران، مدیرفروش انتشارات «احرار» تبریز هم با بیان این‌که امسال استقبال مردم از نمايشگاه كتاب تهران خوب بوده اما در حد انتظار و مناسب نمایشگاه بین المکللی کتاب نبوده است، مي‌گويد: ما در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 100 عنوان کتاب عرضه کرده‌ایم که 12 عنوان آن‌ها چاپ نخستند. کتاب‌های «آینه حق‌نما حضرت علی(ع)»، مجموعه دو جلدی «تفسیر المیزان»، «سلامتی برای همه» و «چگونه با خودکار» پرفروش‌ترین آثار ما محسوب مي‌شوند.

وي درباره راهكار گنجاندن كتاب در سبد خريد خانوارهاي ايراني مي‌گويد: وقتي يك موضوع براي انسان به خوبي تشريح شود، به يقين او نيز به آن موضوع علاقه‌مند مي‌شود و به آن گرايش پيدا خواهد كرد. مقوله كتابخواني و مطالعه نيز امري مستثني نيست و بايد ابتدا ضرورت مطالعه را در بين اقشار مختلف مردم جا انداخت. وقتي نياز به درستي ايجاد شود، آن‌گاه انسان خود به خود به دنبال راهكاري براي برطرف كردن آن مي‌رود و در اين زمان است كه بايد با استفاده از شيوه‌هاي نوين، نياز مطالعاتي مردم را برطرف كرد. به نظر من، توجه به ذائقه و ميل هر قشر براي توليد كتاب هم مي‌تواند در گسترش فرهنگ مطالعه و در نتيجه، گنجاندن كتاب در سبد خريد خانوار موثر باشد.

بيست و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران تا 23 ارديبهشت در مصلاي امام خميني(ره) تهران برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط