یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۸
نمایشگاه‌ کتاب بدون آتش‌نشان‌ها امن نیست!

چند روزی است كه از آغاز بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران می‌گذرد و مصلای بزرگ تهران این روزها به جز ناشران و دوستداران کتاب، پذیرای افرادي نظير آتش‌نشان‌ها است که برای حفظ امنیت نمايشگاه هنگام بروز حوادث احتمالی، ایستگاه خود را به نمایشگاه کتاب آورده‌‌اند. این گزارش به حضور و نقش آتش‌نشان‌ها در نمایشگاه کتاب تهران می‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، هیاهوی رفت‌وآمدهای پرشتاب مردم در مصلای تهران این روزها تمامی ندارد و شاهد عبور آدم‌هایی است که یا از فرط خستگی یا از فرط عجله به چیزی جز کتاب توجه ندارند. ميان همهمه بازديدكنندگان و کسانی که در حیاط مصلا برای خریدن ساندویچ و نوشیدنی خنک و... صف کشیده‌اند، غرفه‌هایی هستند که آرام و گوش‌به‌زنگ، نظاره‌گر عابران و مراجعه‌کنندگان به نمایشگاه کتابند، غرفه‌هایی که آرامش اهالی آن را شاید بتوان آرامش قبل از طوفان دانست: ایستگاه‌های آتش‌نشانی مستقر در مکان برگزاری نمایشگاه کتاب.

سعيد عليزاده، رييس ايستگاه 53 آتش‌نشاني تهران است که در ایام نمایشگاه كتاب در ضلع جنوبی مصلای تهران مستقر شده‌اند. درباره حضور آتش‌نشان‌ها در نمایشگاه کتاب از او می‌پرسم و این‌که چرا باید حضور دايمی داشته باشند.

علیزاده می‌گوید: حضور آتش‌نشانی در تمامی عرصه‌های تهران، به‌ویژه مکان‌های پرترددی مانند نمایشگاه‌ها ضروری است. بافت مصلای تهران برای برگزاری نمایشگاه تعریف نشده و برپایی چادرها، سیم‌کشی‌های مختلف و... ایمنی چندان بالایی ندارد.

علیزاده که به همراه تیم خود تجربه حضور در دو نمایشگاه کتاب را داشته اشاره می‌کند که در این سال‌ها شاهد حوادث مختلفی از جمله سقوط داربست‌های فلزی، بنرها و کابل‌های برق، نشت بنزین و ایجاد حریق بوده است که خوشبختانه هیچ کدام خسارت جانی به دنبال نداشته و این، نتیجه حضور به موقع آتش‌نشان‌ها در محل بوده است. 
 
در حین گفت‌وگو با علیزاده جمعیت کتاب به دست به طور مرتب از کنارمان عبور می‌کنند، دنبال نگاه مشتاق علیزاده را می‌گیرم و به این سوال می‌رسم که «شما که نزدیک این همه کتاب‌ هستید خودتان چقدر مطالعه می‌کنید؟» 

علیزاده از علاقه‌اش به کتاب خواندن می‌گوید و اضافه می‌کند: علاقه زیادی به مطالعه دارم اما مشغله کاری و حساسیت حاکم بر این شغل اجازه مطالعه عمیق را به ما نمی‌دهد و فقط می‌توانم کتاب‌ را تورق کنم. در ایام نمایشگاه هم با این‌که در چند قدمی کتاب‌ها هستیم امکان دیدن کتاب‌ها برای ما نیست و به خاطر حجم ترافیک انسانی نمایشگاه باید همیشه آماده عملیات باشیم. این روزها حتی نمازمان را هم مثل جبهه‌ای‌ها می‌خوانیم!

علیزاده معتقد است آتش‌نشان‌ها باید به‌روز باشند و به همین دلیل مطالعه تخصصی برای آن‌ها لازم است و می‌گوید در سازمان آتش‌نشانی همواره آتش‌نشان‌های جوان به ادامه تحصیل تشویق می‌شوند.

125
شماره ۱۲۵ هم روی ماشین‌های آتش‌نشانی حک شده است و هم بر لباس‌های ویژه آتش‌نشانان و این موضوع نشان‌دهنده اهیمت این عدد نزد این قشر است.
 
این عدد شماره تلفن آتش‌نشاني است و به گفته علیزاده يكي از آموزش‌هاي مهم سازمان آتش‌نشانی در سطح جامعه، از مهدکودک‌ها گرفته تا دانشگاه‌ها، آموزش و یادآوری اين شماره به مردم است. وی معتقد است کودکان به خاطر آموزش‌های صورت گرفته بیشتر از بزرگترها این شماره را به یاد دارند!

جذب آتش‌نشان داوطلب در نمایشگاه کتاب
سازمان آتش‌نشانی افزون بر حضور در نمایشگاه کتاب برای انجام عملیات لازم در مواقع ضروری، اقدام به اطلاع‌رسانی درباره طرح جذب نیروی آتش‌نشان داوطلب کرده است و ثبت‌نام از داوطلب‌ها در نمایشگاه نیز صورت می‌گیرد. 

عليزاده در این‌باره مي‌گويد: اگرچه این طرح در 5 سال گذشته اجرا شده است اما با حضور دکتر خوشزاد به عنوان مدير جدید سازمان، در یک سال گذشته نگاه ویژه‌ای به این موضوع داشته‌ایم.

در طرح جذب آتش‌نشان داوطلب، افراد ابتدا در دوره‌هاي مقدماتي، 54 ساعت آموزش می‌بینند و پس از گذراندن موفقیت‌آمیز این دوره طي 9 روز، گواهي‌نامه آتش‌نشان داوطلب خواهند گرفت و در صورت علاقه‌مندی به گذراندن دوره‌های بعدی نیز می‌توانند در ایستگاه آتش‌نشانی حضور داشته باشند و دوره‌هاي ويژه را طی کنند، دوره‌هایی که در سه مرحله انجام می‌شود و بعد از آن می‌توانند با دریافت کارت ‌مربيگری، به عنوان مربی آموزش آتش‌نشاني در مدارس و ساير ارگان‌ها نسبت به آموزش افراد عمومي اقدام كنند. البته شركت‌كنندگان در این طرح باید حتما ديپلم داشته باشند. سن داوطلبان هم باید بین 18 سال تا 45 سال باشد، هرچند با توجه به توانايي‌های فردی این شرط سنی متفاوت است.

علیزاده اين طرح را بسیار خوب ارزیابی می‌کند و معتقد است مديريت سازمان آتش‌نشانی نسبت به آن نگاه ویژه‌ای دارد. به گفته علیزاده این سازمان می‌خواهد هر خانواده ايراني يك آتش‌نشان مرد يا زن داشته باشد، زيرا در پی ترویج فرهنگ ایمنی در جامعه است تا مردم نسبت به حادثه‌هايي مانند وقوع زلزله، آتش‌سوزی و... آمادگي لازم را داشته باشد.

از وي درباره میزان استقبال مراجعه‌کنندگان به نمایشگاه کتاب از طرح جذب آتش‌نشان داوطلب سوال می‌کنم. او پاسخ می‌دهد: استقبال بسیار خوبی از این طرح صورت گرفته است و به ویژه خانم‌ها ازاین طرح استقبال می‌کنند، چون آتش‌نشانی با هيجان و فداكاري همراه است! در چند روز گذشته از نمایشگاه دست‌کم روزي 300 نفر آتش‌نشان داوطلب جذب کرده‌ایم که در این میان تعداد خانم‌های جوان بیشتر از دیگران است.

«حضور آتش‌نشانی در نمایشگاه کتاب برای مردم نوعی دلگرمی است» علیزاده این را می‌گوید و ادامه می‌دهد: مردم آتش‌نشان‌ها را بسیار دوست دارند و به آنان احترام مي‌گذارند. لباس و ماشین آتش‌نشاني براي مردم جذابيت دارد. قشر آتش‌نشان يك قشر مردمي و دوست‌داشتني است و جايگاه خوبي در جامعه دارد، زیرا آنان به همنوعان خود كمك مي‌كنند و مردم را دوست دارند. این باعث می‌شود آتش‌نشان‌ها جایگاه خاصی در میان مردم داشته باشند و مردم نیز در جمع آتش‌نشانان احساس غربت نكنند.

علیزاده در حین صحبت همواره گوش به‌زنگ است و اوضاع را زیر نظر دارد، گویی هر لحظه حادثه‌ای در شرف وقوع است و این یعنی بیش از این نباید وقت او را گرفت!

از یکی از خانم‌هایی که برای شرکت در دوره‌های تربیت و جذب آتش‌نشان داوطلب به محل استقرار آتش‌نشان‌ها مراجعه کرده درباره دلیل مراجعه‌اش می‌پرسم. پاسخ‌های او تاییدکننده صحبت‌های علیزاده است: از کودکی به آتش‌نشان‌ها با احترام نگاه می‌کردم و همیشه به این کار علاقه داشتم و اکنون فرصتی که منتظر آن بودم برایم پیش آمده تا بتوانم يكي از آتش‌نشان‌ها باشم.

محل ثبت‌نام از داوطلبان شرکت در طرح جذب نیروی آتش‌نشان داوطلب هر لحظه شلوغ‌تر می‌شود. تجمع آدم‌های مشتاق به شرکت در این طرح در محل حضور مسوولان این طرح که لباس آتش‌نشانی به تن دارند، صحنه جالبی رقم می‌زند: گویا حادثه‌ای رخ داده است و آتش‌نشانان به دنبال یاری‌رسانی به حادثه دیده‌گان هستند!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها