شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۲۳:۴۷
محمدزاه: شعار شمارگان ده‌ميليونی، حرفي بي‌‌اساس است

معاون مطبوعاتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در آيين رونمايي از كتاب «توسعه كيفي مطبوعات؛ تهذيب رسانه» با اشاره به مشكلات موجود در افزايش شمارگان مطبوعات كشور گفت: چاپخانه‌هاي ما مشكل دارند و ظرفيت اين ميزان شمارگان را نيز ندارد. بنابراين شعار شمارگان ده‌ميليوني حرف بيخودي است؛ چرا كه هيچ‌كدام از زيرساخت‌هاي لازم براي اين كار مانند كاغذ و چاپ را نداريم.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نشست رونمايي و بررسي كتاب «توسعه كيفي مطبوعات؛ تهذيب رسانه» با حضور محمدجعفر محمدزاده معاون مطبوعاتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي مولف اين كتاب، عصر امروز (16 ارديبهشت) در سراي روزنامه‌نگاران نمايشگاه كتاب برگزار شد.

محمدزاده در ابتداي اين نشست با بيان اين‌كه نمايشگاه كتاب از افتخارات بزرگ ايران است، گفت: اين ميزان استقبال‌كننده و اشتياق مردم براي كتاب و كتابخواني باعث افتخار است و نمونه‌ اين اشتياق را در كمتر كشوري مي‌بينيم. حتي در نمايشگاه بزرگ كتاب فرانكفورت نيز چنين استقبالي وجود ندارد. 

وي ادامه داد: زماني كه نمايشگاه مطبوعات از نمايشگاه كتاب حذف شد به اين فكر افتاديم كه مطبوعات به صورت جداگانه قابليت برگزاري نمايشگاه را دارند. ما در هرجايي كه با استقبال مردم مواجه شويم، چه در حوزه كتاب و چه در حوزه مطبوعات، مشخص است كه يك كار كيفي انجام شده است.

اين مقام مسوول افزود: سال گذشته نمايشگاه مطبوعات بيش از يك ميليون بازديدكننده داشت و فصل جديدي براي ارتباط مردم با مطبوعات بود.

محمدزاده در بخش ديگري از سخنان خود درباره علت پايين بودن شمارگان مطبوعات  با ذكر دلايلي گفت: امروزه تنها شمارگان كاغذي مانند گذشته ملاك نيست و فضاي روزنامه‌نگاري آنلاين به كمك روزنامه‌نگاري آمده است، اكنون هر نشريه به موازات كار كاغذي خود سايتي دارد كه گاهي مراجعه‌كنندگان آن در فضاي مجازي از فضاي واقعي بيشتر است.

وي تأكيد كرد: با وجود اين، شمارگان قابل قبولي در كشور وجود ندارد و اين به دليل كيفيت پايين مطبوعات است. ما در كشور، مطبوعه خوب نداريم. مطبوعه خوب مطبوعه‌اي است كه اگر منتشر نشود خلاء آن محسوس باشد.

معاون مطبوعاتي وزير ارشاد، ارتقاي كيفي مطبوعات را در افزايش شمارگان آن لازم دانست و افزود: شمارگان بالا معلول اقبال مردم است و البته به مسايل متفاوتي مانند زير ساخت‌ها، شبكه‌ توزيع و چاپ برمي‌گردد. ما از سال گذشته تمركز خود را روي ارتقاي كيفي و تهذيب رسانه‌ها گذاشته‌ايم.

وي ادامه داد: در تهذيب رسانه تأكيد ما اين است كه رسانه‌ها و مطبوعات بايد معيارهاي حرفه‌اي، اخلاقي و معيارهاي متناسب با شأن مردم را رعايت كنند. در همين راستا اخيراً بحث منبع خبر مطرح شد؛ آوردن منبع خبر ريشه در اصول حرفه‌اي روزنامه‌نگاري و آموزه‌هاي ديني ما دارد.

محمدزاده يادآوري كرد: برخي درباره آوردن جملاتي چون به نقل از يك منبع آگاه شنيده شده و غيره بيان مي‌كردند كه مردم حق دارند بدانند ولي ما مي‌گوييم مردم حق دارند كه منبع خبر را هم بدانند. مخاطبان بايد از اصولي كه پايه خبر را تشكيل مي‌دهد آگاه باشند.

اين مقام مسوول با اشاره به مصوبه مجلس در سال 88 گفت: اين مصوبه، دولت را موظف كرد تا يك ماده واحده به قانون مطبوعات اضافه كنند مبني بر اين‌كه رسانه‌هاي الكترونيكي تابع قانون مطبوعاتند و دولت موظف بود آيين‌نامه‌اي را با همين رويكرد اضافه كند. به همين دليل يك فصل به آيين‌نامه مطبوعات افزوده و نظرات موافق و مخالف درباره آن بيان شد من خوشحالم كه فضاي رسانه‌اي به اين موضوع حساسيت نشان داده؛ چرا كه آيين‌نامه، قابل اصلاح است.

وي گفت: قانون مطبوعات از سال 64 تاكنون 4 بار بازنگري شده و به نظر من باز هم قابليت اصلاح دارد.

محمدزاده با اشاره به مشكلات موجود بر سر راه توسعه كيفي مطبوعات گفت: هم اكنون چاپخانه‌هاي ما نيز مشكل دارند و ظرفيت اين ميزان شمارگان را نيز ندارند شعار تيراژ ده‌ميليوني، يك حرف بي‌اساس است؛ چرا كه ما هيچ‌كدام از زيرساخت‌هاي لازم براي اين كار مانند كاغذ، چاپ و عوامل فني را نداريم.

وي اضافه كرد: هم اكنون عمده كاغذ موردنياز كشور را از كشورهاي خارجي  تامين مي‌كنيم و بايد اين وابستگي را قطع كنيم. نظام توزيع ما نيز مشكل دارد و بايد براي هر كدام از اين مشكلات برنامه‌ريزي شود كه برخي از آن‌ها در كتاب «توسعه كيفي مطبوعات؛ تهذيب رسانه» آمده است. بخش عمده نظام توزيع مطبوعات از طريق فرهنگ اشتراك‌گذاري امكان‌پذير است.

معاون مطبوعاتي وزارت ارشاد با اشاره به كمبود نيروي متخصص در مطبوعات گفت: ما اسماً خبرنگار و دبير سرويس بسيار داريم ولي از نظر كيفي تعداد اين افراد بسيار كم است. يكي ديگر از كارهاي ما براي توسعه كيفي مطبوعات، ايجاد امنيت شغلي براي خبرنگاران است. خبرنگار نبايد از سر بيكاري خبرنگار شده باشد و اين يكي از مشكلات آيين‌نامه كار حرفه‌اي روزنامه‌نگاري است كه در حال اتمام است و اميدواريم با تعريف درست گامي موثر در اين زمينه برداريم.

وي اضافه كرد: تمام موضوعاتي كه بيان شد مي‌تواند توسعه كيفي مطبوعات را فراهم كند نگاه ما مسوولان هم در اين زمينه تأثيرگذار است. قانون براي مطبوعات، هم حقوق و هم حدودي تعيين كرده است كه اين نقطه تعادل است و اگر اين دو با يكديگر جمع شوند توسعه كيفي مطبوعات محقق مي‌شود.

محمدزاده در پايان از برگزاري چهارمين  همايش «چالش‌هاي مطبوعات ايران» در دوم و سوم خرداد ماه سال جاري خبر داد و افزود: با برگزاري اين همايش، بسياري از مشكلات از سوي استادان و كارشناسان صاحب‌نظر در اين عرصه بررسي مي‌شود.

در پايان اين مراسم كتاب «توسعه كيفي مطبوعات؛ تهذيب رسانه» رونمايي شد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها