به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، باتوجه به اعلام سال 1388 شمسی (2010 میلادی) از سوی سازمان جهانی یونسکو بهعنوان سال «هزاره فردوسی»، فرهنگستان زبان و ادب فارسی اقداماتی در این راستا انجام داد كه از جمله آنها برگزاری همایش بینالمللی «هزاره شاهنامه» در 24 و 25 اردیبهشت سال گذشته بود.
گام دیگر در این زمینه انتشار مجموعه مقالاتی از نویسندگان «دانشنامه زبان و ادب فارسی» فرهنگستان درباره فردوسی و شاهنامه محسوب ميشد.
علاوه بر این، مجموعه مقالاتی، که از آغاز انتشار مجله «نامه فرهنگستان» درباره فردوسی و شاهنامه در آن مجله به چاپ رسیده بود، نیز در کتابی با عنوان «به فرهنگ باشد روان تندرست» به مناسبت هزاره شاهنامه، منتشر شد.
«کاخ بلند هزارساله» نیز به مناسبت «هزاره شاهنامه» از سوی فرهنگستان منتشر شده و در برگیرنده مجموعه مقالههای برخی از اعضای پیوسته و وابسته فرهنگستان است، که پیش از این در منابع و مآخذ پراکنده دیگری به چاپ رسیدهاند.
در این مجموعه 17 مقاله گنجانده شده است. «خویشکاری فردوسی» و «نگاهی دیگر به نبرد رستم و اسفندیار» از ژاله آموزگار، «ایران در شاهنامه» و «بهترین بخشهای شاهنامه کداماند؟» نوشته حسن انوری، «بازتاب یک مضمون فولکلوریک در حماسه ملی ایران» و «کز آن راه بر کُرّه باید نشست» اثر مهری باقری، «فُقَع گشودن فردوسی و سپس عطار (بحثی در ماهیت شعر و شاعری ازنظر عطار)» و «نگاهی دیگر به فردوسی» از نصرالله پورجوادی و «تصحیح دو بیت از شاهنامه» و «دژ بهمن و آذرگشنسب»، «کمر هفت چشمه» نوشته احمد تفضلی، «خدا/ خداوند (شرح نخستین بیت شاهنامه)» اثر بهاءالدین خرمشاهی و «واژههای ناشناخته در شاهنامه» از علی رواقی عنوان برخی از مقالههای این مجموعه هستند.
«بنیان اساطیری حماسه ملی ایرانیان» و «رستم، یک شخصیت تاریخی یا اسطورهای؟» از بهمن سرکاراتی، «عناصر تراژدی در داستان سیاوش» نوشته احمد سمیعی گیلانی، «تاثر شاهنامه در زبان مردم» و «مِدرَی (= مِدرا)» به قلم علیاشرف صادقی، «یوسف و زلیخا و فردوسی» و «ابومنصور محمد، بانی نظم شاهنامه» از محیط طباطبایی، «پژوهشی پیرامون روایتهای سُغدی داستان رستم» نوشته بدرالزمان قریب و «سخنی درباره شاهنامه و دو گونه همنوایی در آن» از فتحالله مجتبایی عنوان دیگر مقالههای هستند، که در این کتاب به چاپ رسیده است.
«مکاتباتی درباره برگزاری جشن هزاره فردوسی و شیوه تصحیح شاهنامه» نوشته محمدرضا نصیری، «بررسی پندهای فردوسی از دید فرهنگ ایرانی» به قلم سلیم نیساری، «ذیل سرچشمهها» و «نفوذ شاهنامه در دنیای مناقب» اثر محمدجعفر یاحقی نیز عنوان دیگر مقالههای گنجانده شده در این اثر هستند.
کتاب «کاخ بلند هزارساله»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل گردآوری و از سوی انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی در 624 صفحه، با شمارگان هزار نسخه و به قیمت 25 هزار تومان منتشر شد.
چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۲
نظر شما