به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، دفتر پانزدهم «سعدیشناسی»، ویژه قصیده است. در دهه «سعدیشناسی» هر سال با عنوانی نامگذاری شده است. برهمین اساس سال گذشته به «قصاید سعدی» اختصاص داشت. امسال نیز سال «معارف اسلامی و فرهنگ ایرانی» در این دهه نامیده شد.
دفتر پانزدهم «سعدیشناسی» در برگیرنده مجموعه مقالههایی است، که سال گذشته با موضوع «قصاید سعدی» از سوی پژوهشگران و استادان زبان و ادب فارسی تدوین و در نشستهای علمی بزرگداشت سعدی به مناسبت اول اردیبهشت، سالروز تولد این شاعر، ارایه شدهاند.
در این کتاب 18 مقاله و همچنین «کارنامه سعدیپژوهی 1390» آمده است. در میان این آثار، مقالههایی به قلم پژوهشگرانی چون محمدابراهیم باستانیپاریزی، حسن بلخاری، منصور رستگار فسایی، اصغر دادبه، مریم حسینی، علی دشتی، سیدجعفر شهیدی، ضیاء موحد، محمدعلی موحد و میرجلالالدین کزازی، دیده میشود.
موسی اسوار، میلاد عظیمی، فاطمه علیزاده، مهدی محقق، معصومه معدنکن، فرح نیازکار، محمود فتوحی و کوروش کمالیسروستانی دیگر پژوهشگرانی هستند که مقالههای آنها با موضوع قصیدههای سعدی در این کتاب آمده است.
«مدح قصاید سعدی»، «مولانا و سعدی»، «سعدی و مرثیهسرایی»، «هزلیات سعدی»، «نقش غزلها سعدی در آرمانشهر او»، «سبکشناسی رسائل سعدی»، «عارف ربانی در ذهن و زبان سعدی»، «سعدی و انواع قصایدش» و «مرز اندرز در چامههای سعدی» عنوان برخی از مقالههای این کتاب هستند.
«مقایسه تطبیقی قصاید سعدی و سنایی»، «نه هرکس حق تواند گفت گستاخ»، «در رثای بغداد نگاهی به قصاید عربی سعدی»، «مرد را ره به حق، عقل نماید یا عشق؟»، «سعدی در آینه سفینه شمس حاجی شیراز»، «گذر سعدی از آبادان»، «مدیحههای سعدی»، «جلوههای شخصیت سعدی»، «کتابشناسی و مقالهشناسی قصاید و سایر آثار سعدی» عنوان دیگر مقالههای ارایه شده در این اثر هستند.
«کارنامه سعدیپژوهی» هر ساله بخشی از مجموعه سعدیشناسی را به خود اختصاص میدهد و طی آن علاوه بر معرفی کتابهای منتشر شده درباره سعدی، در هر سال، تعداد و شمارگان آنرا نیز ارایه کند.
این کارنامه فهرست کتابهای منتشر شده با موضوع سعدی را در بخشهای کلیات، گلستان، بوستان، غزلیات، قصاید و کتابهای درباره سعدی که شرحها را نیز شامل میشود، ارایه میکند. همچنین در هر بخش تعداد چاپها را با ذکر شمارگان براساس فهرست منتشر شده در نشریههای «کتاب هفته»، «کتاب ماه(ادبیات)» و «سایت خانه کتاب» ارایه میکند.
«کارنامه سعدیپژوهی» در سال 1390 بهطور کامل ضمیمه این مجموعه مقاله شده است.
در سال 1390، 162 عنوان کتاب باشمارگان حدود 400 هزار نسخه درباره سعدی منتشر شده است. شمارگان کتابهای چاپ نخست حدود 230 هزار نسخه است. همچنین از میان این آثار 9 عنوان به کلیات سعدی، 29 عنوان به «گلستان سعدی»، 27 عنوان به «بوستان سعدی»، 6 عنوان به غزلیات، یک عنوان به قصاید و 19 عنوان به کتابهایی درباره سعدی اختصاص داشته است.
همچنین 71 عنوان کتاب چاپ مجدد شدهاند. از این تعداد 15 عنوان «کلیات سعدی»، 24 عنوان «گلستان سعدی»، 16 عنوان «بوستان سعدی»، چهار عنوان غزلیات و 12 عنوان کتابهایی درباره سعدی بودهاند.
دفتر پانزدهم «سعدیشناسی» ویژه قصیده، به کوشش کوروش کمالیسروستانی، در 296 صفحه، شمارگان هزار نسخه از سوی انتشارات مرکز سعدیشناسی منتشر و راهی بازار کتاب شد.
سهشنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۷
نظر شما