به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در سال های پیش در چنین روزی دنیای ادبیات شاهد غروب و طلوع بزرگانی بود که آثارشان برای همیشه ماندگار است.
اکتاویو پاز
اکتاویو پاز، نویسنده و شاعر مکزیکی، در چنین روزی در سال 1998 چشم از جهان فروبست. وی در سال 1914 در مکزیکوسیتی در خانواده ای فرهنگی چشم به جهان گشود. پدر او وکیل و پدر بزرگش، داستاننویسی سرشناس بود. در حقیقت «پاز» در جوانی ارزشهای اجتماعی را از پدر و ادبیات را از پدر بزرگ خود آموخت و سرانجام از 17 سالگی شاعری را به جای وکالت برگزید.
وی در سال ۱۹۴۳ با استفاده از کمک هزینه بنیاد گوگنهایم به آمریکا رفت و در آنجا با شعر نوی آمریکایی آشنا شد. پاز در این کشور به مطالعه دامنه دار و عمیق خود درباره هویت مکزیک پرداخت که حاصل آن کتابی به نام «هزار توی تنهایی» شد. این نویسنده در سال ۱۹۶۲ به عنوان سفیر مکزیک در هند به این کشور اعزام شد و تاثیر تمدن هند را میتوان در کتابهای متعددی که طی مدت اقامت خود در آنجا نوشته، به ویژه در کتاب «پرتوی ازهند» مشاهده کرد. پاز در سال ۱۹۶۸ در اعتراض به سرکوب خونین تظاهرات آرام دانشجویان در مکزیک، از مقام خود کناره گیری کرد و از آن پس تا واپسین سال های زندگی خود، به روزنامه نگاری پرداخت.
در سال ۱۹۸۰ دانشگاه هاروارد به پاز دکترای افتخاری اهدا کرد و در سال ۱۹۸۱ مهمترین جایزه ادبی اسپانیا یعنی جایزه سروانتس نصیب این نویسنده شد. سرانجام در سال ۱۹۹۰ آکادمی ادبیات سوئد، جایزه نوبل ادبیات را به پاس نیم قرن تلاش در زمینه شعر و ادبیات به اوکتاویو پاز اهدا کرد.
جیمز گراهام بالارد (جی.جی.بالارد)
جیمز گراهام بالارد ، مشهور به جی. جی. بالارد، رمان نویس انگلیسی در چنین روزی در سال 2009 چشم از جهان فروبست. وی در نوامبر 1930در بندر شانگهای چین به دنیا آمد. در دوران جنگ جهانى دوم که ژاپنىها چین و بندر شانگهاى را تصرف کردند، خانواده بالارد را نیز دستگیر و بعد از حمله به پرلهاربر در سال ۱۹۴۱ آنها را به اردوگاه اسرای غیرنظامى فرستادند. پس از تسلیم ژاپن ، خانواده بالارد را آزاد کردند و همه آنها در سال ۱۹۴۶ به انگلیس برگشتند.
وی را یکی از نویسندگان گونهٔ ادبیات پادآرمانشهری می دانند. مشهورترین رمان او «تصادف» است که در آن توانایی انسانی در نابودی خودش بهوسیلهٔ فناوری ساختهٔ خودش در فرآیند مکانیکیسازی جهان با استفاده از خودروها بهعنوان نمادها، به نمایش گذاشته میشود. دیوید کراننبرگ - کارگردان کانادایی – با اقتباس از این کتاب ، فیلمی جنجالبرانگیز و به نظر بعضی بسیار آزاردهنده- ساخته است.
جورج گوردون بایرون
جورج گوردون بایرون معروف به لرد بایرون یکی از بزرگترین شاعران و ادیبان کشور انگلستان در چنین روزی در سال 1824 در سن ۳۶ سالگی در جنگ آزادی یونان کشته شد. وی ژانویه 1788 به دنیا آمد و از سال 1816 به شوق رسيدن به آزادي و انقلاب، انگلیس را ترك كرد. فضاي ادبي آن روزگاران انگليس با نظرات و سبك اشعار بايرون چندان تناسبي نداشت و بسياري او را نفي ميكردند. او یکی از اشخاص تراز اول در مکتب ادبی رمانتیسم در اروپا بود و شاعران نوگرای ادبیات جهانی در انگلیس او را همپاي «سر والتر اسكات» و «توماس مور» می دانند. اما فرانسویها بایرون را در كنار «ولتر» و «روسو» قرار دادند. «لامارتین» و «ویكتورهوگو»، مجذوب او شدند و او را با «شاتوبریان» مقایسه می كردند. آلمانیها نيز بایرون را به اندازه «شكسپیر» مهم دانسته اند و در روسیه نيز «پوشكین» و «لرمانتف» را «بایرونهای روس» ناميدند.
در اشعار او احساسات آزادیخواهانه و درد و رنج جهان و سرنوشت انسان با هم ادغام میشوند.
دافنه دوموریه
دافنه براونینگ،رمان نویس و نمایشنامه نویس معروف بریتانیایی در چنین روزی در سال 1989 چشم از جهان فروبست. وی در سال 1907 در لندن متولد شد. نخستین رمان این نویسنده در سال 1913 با عنوان «روح دوست داشتنی» منتشر شد. وی که بیشتر با نام دافنه دوموریه شناخته شده ، بیشتر شهرتش را مدیون رمان «ربهکا» است که در سال 1938 نوشت. همچنین داستان کوتاه او به نام «پرندگان» نیز شهرت خاصی دارد. بعدها این دو کتاب توسط آلفرد هیچکاک به فیلم تبدیل شدند. از این نویسنده تا به امروز بیش از بیست کتاب در سال های گوناگون به فارسی ترجمه شده است.
خوزه اچه گارای
خوزه اچه گارای سیاستمدار، نویسنده و نمایش نامه نویس اسپانیایی درچنین روزی در سال 1832 در مادرید دیده به جهان گشود. وی به ریاضیات بسیار علاقه مند بود و سال ها به عنوان استاد ریاضیات در دانشگاه مادرید تدریس کرد. او در سال 1868 کتابی منتشر کرد که بیش از شصت نمایشنامه را در بر می گرفت. شهرت وی برای نمایش نامه هایش بود و همین نمایشنامه ها وی را تبدیل به یک شخصیت بزرگ ادبی در قرن نوزدهم کرد. در سال 1904 اگه چارای به صورت مشترک با فردریک میسترال فرانسوی، جایزه نوبل را دریافت کردند. وی در 14 سپتامبر 1916 دیده از جهان فروبست.
همچنین در چنین روزی دیکشنری انگلیسی آکسفورد توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد منتشر شد. کار کردن با دیکشنری از سال 1857آغاز شد، اما این مجموعه در سال 1895 برای نخستین بار با عنوان «دیکشنری انگلیسی آکسفورد» به چاپ رسید.
پنجشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۸
نظر شما