به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «اندیشه» با همکاری حشمتالله اسحاقی، احمد فرجی، امید نقوی و پروانه عزیزی تدوین شده است و به جریان شعر در شهرستان شهریار و شهر اندیشه اختصاص دارد.
این کتاب با یادداشت شورای اسلامی شهر اندیشه با عنوان «شعر شناسنامه فرهنگ ایرانی» آغاز میشود. در این یادداشت بر نقش موثر شعر در ماندگاری و انتقال ارزشهای قوم ایرانی و جایگاه ویژه و منحصر به فرد آن تاکید شده است.
همچنین این یادداشت اشارهای به برخی از فعالیتهای شورا چون کمک به تشکیل انجمن ادبی، توسعه مجتمعهای فرهنگی- هنری به منظور ایجاد فضای مناسب برای برگزاری کلاسهای ادبی، جلسههای نقد و بررسی شعر، برگزاری همایشهای شعری و دعوت از صاحبنظران این حوزه برای شناسایی استعدادهای فرهنگی- ادبی شهرستان شهریار و شهر اندیشه دارد.
در ادامه مطلبی با عنوان «سخنی برای آغاز» آمده و در آن از شعر به عنوان ابزار بیان ما ایرانیها یاد شده است؛ چراکه شعر همواره مهمترین روزنه ارتباط هنرمند ایرانی با مخاطب و همچنین وسیلهای جذاب و کاربردی برای ارتباط بیانی، میان افراد مختلف در جامعه بوده است. از سوی دیگر تاثیرگذاری شعر را در روابط انسانی ایرانیان نیز به وضوح میتوان مشاهد کرد.
علاوه بر تاثیرات غیرمستقیمی که شعر بر سایر هنرها و مقولات جامعه ما داشته، بسیاری از مضامین مذهبی، فلسفی، هنری و نمایشی نیز بهطور مستقیم در بطن شعر گنجانده شده و شعر، سهم قابل توجهی در رشد و شکوفایی تفکر و اندیشه والای ایرانی داشته است.
در ادامه این مطلب توضیحاتی درباره کتاب «اندیشه» ارایه شده و آمده است: «این اثر گزیدهای از اشعار شاعران انجمن ادبی فرهنگ (اندیشه) را شامل میشود، که طی سالهای اخیر در انجمنهای ادبی، چهارشنبهها در فرهنگسرای امام علی(ع) مورد نقد و بررسی قرار گرفتهاند.»
«آشنایی با انجمن ادبی فرهنگ (اندیشه)» عنوان دیگر مطلب آغازی این کتاب است. در این مطلب «انجمن ادبی فرهنگ» معرفی و رئوس فعالیتهای انجام شده آن از سال 1375 تا 1388 ارایه شده است.
«انجمن ادبی فرهنگ» در سال 1375 و با حمایت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شهریار فعالیت خود را آغاز کرده است.
چاپ کتاب و نشریه، برگزاری مراسم بزرگداشت و شبهای شعر و برگزاری کلاسهای ادبی از مهمترین فعالیتهای انجام شده توسط این مرکز هستند. همچنین دو فرهنگسرای «استاد شهریار» و «ایثار» مرکز اصلی فعالیتهای ادبی این انجمن تا سال 1388 محسوب میشد.
برگزاری کلاسهای ادبی، برگزاری همایشهای بزرگ شعری به صورت فصلی و برگزاری بزرگداشتها نیز برخی از مهمترین فعالیتهای انجام شده این انجمن از سال 1388 به بعد است.
برخی از کلاسهای این انجمن عبارت از «عروض و قافیه، فنون ادبی و بازخوانی آثار سعدی»، «در مکتب مولانا»، سلسله نشستهای «دمی با حافظ»، «مثنویخوانی»، «شاهنامهخوانی»، «داستاننویسی» و «نقد و بررسی سرودههای شاعران» هستند.
همایش شعر «زمستانه»، همایش بزرگداشت حافظ و همایشهای شعری فصلی در سالهای مختلف نیز از برنامههای برپا شده توسط این مرکز هستند.
در ادامه کتاب بیوگرافی 24 شاعر شهرستان شهریار و شهر اندیشه همراه با چند نمونه از اشعار آنها ارایه شده است.
حشمتالله اسحاقی، علیرضا ابوالحسنی، مهدی آزادی، داوود بوربور، محسن تاجیک، الهام خوشدل، مهتاب سراغی، الهام خیراندیش، باقر عزیزی، احمد فرجی، احسان قدیمی، مریم صفری شیزری، مهتا پناه، سیداحمد کاظمی، معصومه محمودی، امید نقوی و غفار واحدی بلقیسآباد، برخی از شاعرانی هستند، که بیوگرافی و نمونه آثار آنها در این کتاب آمده است.
نمونه اشعار این شاعران در قالبهای مختلف و پیرامون موضوعات متنوعی ارایه شدهاند.
بخش پایانی کتاب نیز اشارهای به جلسههای هفتگی انجمن ادبی فرهنگ و زمان و مکان برگزاری آنها دارد. در انتها نیز تعدادی عکس از همایشها و بزرگداشتهای برگزار شده از سوی این مرکز ضمیمه کتاب شده است.
نقوی در گفتوگو با «ایبنا» درباره این اثر گفت: در این اثر اشارهای به سابقه فعالیتهای ادبی در شهرستان شهریار و شهر اندیشه، شبهای شعر برگزار شده در این شهرستان، کتابها، مجلهها و نشریات منتشر شده طی دهه 80 داشتهایم.
وی افزود: به عبارت دیگر جریان شعری دهه 80 و آثار منتشر شده در این زمینه در شهرستان شهریار بررسی شده است.
این شاعر در پایان توضیح داد: علاوه بر این زندگینامه مختصر به همراه چند نمونه از آثار شاعران این شهرستان طی دهه گذشته در کتاب آمده است. فراخوان ارسال آثار برای انتشار در این کتاب از ابتدای سال منتشر شد و بررسی و تدوین نهایی این کتاب دی ماه امسال به پایان رسید.
شعری کوتاه از مهدی آزادی با عنوان «سنگلاخ»:
«بلند شو، بایست، اینبار بدون عصا
میدانم سنگلاخهای قلبم پایت را شکسته»
بخش از شعر «هزار آیه» سروده الهام خوشدل:
«شکسته در نگاهتان طلوعها، غروبها/ کنار رفته باور حضور هرچه خوبها/ درخت استوار من تو ماندهای و بعد از این/ سیاهزخم کهنه از هجوم دارکوبها/ خزان چکانده خویش را به چشمهای روشنم/ و دربه در بهار در شمالها جنوبها»
امید نقوی متولد 28 اسفند 1359 است. وی تحصیلاتش را در مقطع کارشناسی در رشته مهندسـی صنـایـع و در مقطع کارشناسیارشد در رشته زبان و ادبیات فارسی ادامه داده است. پیشتر مجموعه شعر «جان غزل» و گزیده ادبیات فارسی با عنوان «سخن آشنا» از او به چاپ رسیده است.
کتاب «اندیشه» با نام فرعی «بررسی شعر دهه 80» در 144 صفحه، شمارگان هزار و 100 نسخه و قیمت پنج هزار تومان از سوی انتشارات فصل پنجم منتشر و راهی بازار کتاب شده است.
یکشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۶:۴۹
نظر شما