اتحاديه ناشران عراقي كمپينی را در خيابان المتنبي در مركز شهر بغداد تشكيل داده است كه طی آن با جمعآوری امضای ناشران، خواستار اصلاح قوانينی است كه به موجب آن صادرات كتابهای چاپ عراق به خارج از اين كشور ممنوع شده است.-
«زين النقشبندی» ریيس اتحاديه ناشران عراق (كه حدود 200 ناشر عراقی را در زير مجموعه خود دارد) و ديگر ناشران و كتابفروشان، در روزهای فعاليت اين كمپين، در مقابل مقر اتحاديه ايستاده و از عابران میخواهند تا تغيير قوانين موبوط به صادرات كتاب از عراق را امضا كنند تا به دست مسوولان ذيربط برسد. خيابان المتنبي كه مقر اتحاديه ناشران عراقی در آن قرار دارد روزهای جمعه محل ديداری برای نويسندگان و روشنفكران عراقی است.
زين النقشبندی در گفتوگويی در همين باره گفت از دهه نود تا كنون، صادرات كتابهای عراقی به خارج از اين كشور ممنوع شده و ما امروز كمپينی تشكيل دادهايم كه در مدت يك هفته فعاليت، به جمع امضای اديبان، نويسندگان، دانشگاهيان، روشنفكران و روزنامهنگاران اقدام كنيم و همبستگی خود را با كتاب عراقی و پايان دادن به محدوديت آن و در واقع آزادی آن اعلام كنيم.
وی افزود ما خواهان لغو قوانينی هستيم كه صادرات كتابهای عراقی را ممنوع میكند و قوانينی را میخواهيم كه خروج كتاب از عراق را تشويق و حمايت كند. وی تأكيد كرد حتی اگر اين كمپين هم بینتيجه باشد، ما اقدامات ديگری را نظير بستن كتابفروشیهای خيابان المتنبي انجام میدهيم.
قوانين به جای مانده از نظام سياسی پيشين عراق، صادرات كتابهای عراقی و حتی مشاركت ناشران در نمايشگاههای كتاب خارج از اين كشور را منع میكند و غالباً مشاركت ناشران عراقی در نمايشگاههای كتاب خارجی محدود به ناشران دولتی است.
صحاب الأسدي، از استادان دانشگاه بغداد كه اين عريضه را امضا كرده است گفت: دادن مجوز به صادرات كتابهای عراقی در واقع فراهم كردن عرصه برای بازگشت قدرتمند فرهنگ عراق به صحنه جهانی است.
وی افزود: سخن رايجی در جهان عرب وجود دارد كه «مصر می نويسد، لبنان منتشر میكند و عراق میخواند» اما عراق امروز خواهان آن است كه هم بنويسد و هم منتشر كند و هم بخواند.
از سال 2003 و هجوم نيروهای اشغالگر به عراق تا كنون، اين كشور در حالتی شبيه به «مصيبت فرهنگی» به سر میبرد و آن به خاطر سرقتهای آثار و كتابهای عراقی و همچنين انفجارهایی است كه منجر به نابودی نسخههای بسياری از كتابهای تاريخی و جديد شده است.
اين مصيبت فرهنگی در ماه مارس 2007 به اوج خود رسيد و در آن ماه بر اثر انفجار يك ماشين بمبگذاری شده دهها نفر در خيايان المتنبي كشته و بسياری از كتابهای اين خيابان به خاكستر تبديل شدند. عليرغم اين اقدامات، نويسندگان عراقی فضایی آزاد را در مقابل خود يافتهاند كه پيش از اين از آن بیبهره بودند.
نظر شما