چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۰
نبرد نابرابر با بازار بي‌ثبات

با نوسان قيمت كاغذ در بازار نشر به دليل افزايش نرخ ارز، ناشران ورزشي هم از ضررهاي ناشي از نابساماني اين بازار بي‌نصيب نمانده‌اند و در انتشار نوشتارهاي اين حوزه با اندكي وقفه روبه‌رو شده‌اند./

 به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، به دنبال ايجاد نوسان در قيمت ارز به ويژه يورو و دلار طي چند ماه اخير و همچنين افزايش قيمت طلا در بازارهاي داخلي و جهاني، قيمت كاغذ و همچنين برخي خدمات عرصه چاپ و نشر دچار نوسان يا بهتر است گفته شود، دچار افزايش بها شدند. برخي ناشران هم در اين آشفته بازار با مشكل روبه‌رو شدند كه ناشران حوزه تربيت بدني و ورزش از جمله آن‌هايند. در اين گزارش به بررسي تاثير نوسان قيمت كاغذ بر كار ناشران ورزشي پرداخته شده است.

 روبن شاهورديان، مدير مسوول نشر علم و حركت، عمده‌ترين دليل افزايش قيمت كاغذ در بازار نشر را بي‌ثباتي قيمت ارز در كشور مي‌داند و مي‌گويد: «تا مشخص نشدن قيمت قطعي و واقعي ارز، دلالان و سودجويان به اين مشكل دامن مي‌زنند.»

شاهورديان مي‌افزايد: «برخي هم بر اين باورند با حرف‌هايي كه درباره تحريم ايران از سوي غرب زده شده، اين اتفاقات رخ داده است اما اگر قرار باشد اتفاقي در نتيجه اين موضوع بيفتد، در زمان كنوني حادث نمي‌شود، بلكه اگر عواقبي داشته باشد، مدت‌ها بعد رخ مي‌دهد.»

مهدي صادقي، مدير مسوول نشر بامداد كتاب هم اعتقاد دارد: «بهاي كنوني كاغذ به يقين اثر مستقيمي در انتشار مكتوبات گذاشته است اما اين بها، ارزش واقعي كاغذ نيست و در واقع، بازار كاذبي شكل گرفته است. البته شرايط زماني كه در آن قرار داريم هم تاثيرگذار است چرا كه از يك سو، در روزهاي پاياني سال قرار داريم و از سوي ديگر، انتخابات مجلس شوراي اسلامي را نيز به تازگي پشت سر گذاشتيم. تجربه نشان داده است كه در زمان‌هاي نزديك به انتخابات، قيمت كاغذ افزايش مي‌يابد، زيرا بسياري از نمايندگان از تبليغات‌ روي كاغذ استقبال مي‌كنند. به نظر من، با ورود به سال جديد و عبور از شرايط انتخابات، بهاي كاغذ كاهش مي‌يابد.»

يكي از عواقب روند رو به رشد بهاي كاغذ در بازار كتاب، افزايش بهاي نهايي مكتوبات است. حسن قهرمان‌زاده، مدير مسوول انتشارات آواي ظهور، ضمن تایید این مطلب اظهار مي‌كند: «نابساماني مشكلات بازار ارز موجب شده تا فروشندگان كاغذ در فروش كاغذ تعلل ورزند.»

قهرمان‌زاده ادامه مي‌دهد: «پيشنهاد مي‌كنم كه اتحاديه ناشران، وزارت بازرگاني يا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي از بين بردن اين بازار كاذب، چند «بند» كاغذ به ناشران برتر بدهد تا در نتیجه ورود كاغذ به عرصه نشر، بهاي دروغين آن شكسته شود.» 

 رضا غیاثی، مدير مسوول انتشارات فرزين هم ضمن تاييد نظر ساير ناشران مي‌گويد: «افزايش بهاي كاغذ براي ناشران عمومي مشكل‌آفرين شده است. این موضوع بر قیمت نهايی کتاب هم تاثير می‌گذارد.»

همزمان با نزديك شدن به زمان برپايي بيست‌ و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، ناشران با مشكلات گوناگوني براي رسيدن به اين نمايشگاه روبه‌رویند. 

به عقيده مهدي صادقي، افزايش قيمت كاغذ طبيعي است اما نه با اين روند كه اكنون با آن مواجه‌ايم. وي اين افزايش را غيرطبيعي مي‌داند و مي‌گويد: كسي از بازار كاغذ حمايت نمي‌كند و ناشران ورزشي به‌ فراموشي سپرده شده‌اند. گاهي هيات خريد كتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، آثاري را مي‌خرد اما تعداد عنوان‌هاي خريداري شده بسيار كم است.

شاهورديان، مدير مسوول نشر علم و حركت هم مي‌گويد: بازار كاغذ بايد زير نظر دولت تثبيت شود. متاسفانه اكنون سازمان‌هاي ورزشي و آموزشي از كم اهميت‌‌ترين جايگاه بهره مي‌برند، در حالي كه بايد در مهم‌ترين‌ جايگاه قرار گيرند. صداي ناشران هم به تنهايي به جايي نمي‌رسد. 

آن‌چه مسلم است، ناشران كتاب‌هاي تربيت بدني و ورزش كه اكثر آن‌ها را ناشران خصوصي تشكيل مي‌دهند، براي گسترش فرهنگ و علم در حوزه ورزش، نيازمند حمايت اند. البته حمايتي كه بايد بيشتر از سوي وزارت فرهنگ و جوانان به‌ويژه بخش فرهنگي اين وزارتخانه انجام شود. متاسفانه وزرات ورزش و جوانان هيچ برنامه مدوني براي حضور در عرصه كتاب يا حمايت از فعالان عرصه كتاب ورزشي ندارد و به همين دليل است كه ناشران ورزشي اغلب خواستار حمايت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مي‌شوند. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها