به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، جشنواره شصت و پنجمين سالگشت پايداري انتشارات دانشگاه تهران و بيستمين دوره انتخاب كتابهاي برتر دانشگاهي امروز، يكشنبه 30 بهمن در تالار علامه اميني كتابخانه مركزي دانشگاه تهران برگزار شد.
در اين مراسم حداد عادل، رييس كميسيون فرهنگي مجلس مسأله انتشارات در دانشگاهها را مهم تلقي كرد و گفت: بايد برنامه دراز مدتي براي رشد انتشارت در دانشگاهها وجود داشته باشد، به طوري كه حتي در خارج از كشور هم اين برنامهها تدريس شود.
وي همچنين به استفاده درست از زبان فارسي در چاپ كتاب اشاره كرد و با تاكيد كرد بر پاسداشت زبان فارسي گفت: 60 تا 70 گروه براي واژه گزيني علمي ميكوشند و چند صد نفر از استادان در اين گروهها فعاليت ميكنند.
وي افزود: تاليف در مقابل ترجمه بسيار كم است و شايد روز به روز دايره كتابهاي ترجمه وسيعتر ازكتابهاي تاليف باشد. سالهاي نخست چاپ كتب تاليف بر ترجمه غلبه داشت ولي حالا ترجمه بيشتر از تاليف منتشر و رواج دارد. بايدعلتيابي كرد كه چرا تاليف كم است و ميتوان گفت كه جرات استادان مولف كم شده و اين نشانه ضعف است و كسي كه ميتواند كتاب تاليف كند، توانايي زيادي دارد پس بايد به مولفان جرات داد و آنها را حمايت كرد.
حمايت مالي باعث رشد انتشارات دانشگاهها ميشود
سپس دكتر ايرج اللهدادي، مديركل خدمات پژوهشي و انتشارات دانشگاه تهران سخنانش را با يادي از شهيدان رضايي، علي محمدي و احمدي روشن آغاز و به چگونگي شكلگيري اين همايش و اهميت انتشار كتابهاي دانشگاهي اشاره كرد.
وي افزود: نخستين دوره اين همايش سال 1370 با حمايت دانشگاه تهران برگزار شد و متاسفم از اين كه هنوز به اندازه كافي حمايت مالي نميشود و بايد حمايت مالي و معنوي توسط دستگاههاي دولتي انجام گيرد.
وي در ادامه سخنانش از هيات رييسه دانشگاه و معاونت فنآوري و پژوهشي انتشارات دانشگاه تهران و همچنين از اعضاي شوراي نظارت و سياستگذاري انتشارات دانشگاه تهران سپاسگزاري كرد و گفت: براي انتخاب اين برگزيدگان 400 داور از رشتههاي مختلف دعوت شدهاند كه به بررسي آثار پرداختند. اين داوران همكاريشان را از ابتداي سال 1390 شروع كردند.
به گفته وي، همايش امسال از نظر تعداد كتاب نسبت به سال قبل بيشتر بوده و همچنين 30 عنوان كتاب به زبانهاي ديگر به اين همايش ارسال شده كه سه عنوان بدون توجه به سال چاپ آنها برگزيده شده است.
اللهدادي به مزيتهاي برگزاري بيستمين دوره انتخابات كتب برتر دانشگاهي اشاره كرد و گفت: ميتوان اقدام به موقع در دريافت و بررسي كتابها را در اين جشنواره ستود.
وي در ادامه سخنانش گفت: از بين 646 آثار ارسالي 168 اثر به مرحله دوم راه يافتند كه از بين اين تعداد 14 اثر عنوان برگزيده و 11 اثر شايسته تقدير شدند.
مسير چاپ طولاني بيانگر كيفيت چاپ مناسب نيست
سپس دكترمحمود عابديني، معاون پژوهش دانشگاه تهران سخن گفت. وي به چاپ كتاب در دانشگاهها اشاره كرد و افزود: مسير چاپ خيلي طولاني بيانگر كيفيت چاپ مناسب نيست. برنامهريزيهايي بايد انجام شود كه سرعت چاپ افزايش يابد و هم كيفيت بالا برود.
وي افزود: اميدواريم دانشگاه يك مجله مستقل و جهاني داشته باشد.
انتشارات معتبر، نماينده دانشگاه است
سخنران بعدي نشست دكتر سيدحسين بحريني، عضو شوراي سياستگذاري انتشارات دانشگاه تهران بود. وي به اهميت 65 سال نشر كتابهاي دانشگاهي در دانشگاه و زحمات استادان فن و مولفان اشاره كرد و گفت: يك دانشگاه معتبر بايد داراي يك انتشارات معتبر باشد و انتشارات معتبر نماينده دانشگاه است.
وي همچنين به حياتي بودن انتشارات دانشگاه اشاره كرد و گفت: بايد انتشارات در عصر ارتباطات و اطلاعات همخواني داشته باشد و توليدات اثرگذار در انتشارات اهميت داده شود. كيفيت مدنظر گرفته شود نه كميت و از نويسنده و مولف بايد حمايت شود تا آثار قابل قبولي ارايه دهد. همچنين با دستورالعمل و راهنمايي منسجم بايد بتوان سبك و شيوه نگارش را هدايت كرد.
سپس دكتر فرهاد رهبر، رييس دانشگاه تهران، سيد حسين بحريني، عابديني و الهدادي جوايز را به برگزيدگان اهدا كردند. پايانبخش برنامه نيز سرودهاي براي زنده ياد بديعالزمان فروزانفر خوانده شد و به دنبال آن نماهنگي از تصاوير دانشگاه تهران و مراكز علمي، فعاليت انتشاراتي اين مراكز و پيشرفت صنعت نشر دانشگاه براي حاضران در جلسه پخش شد.
یکشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۶:۰۴
نظر شما