به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مخدومی، داستاننویش ورامینی گفت: تهیه و تدوین برنامههای قصهخوانی از صدا و سیما میتواند به دیده شدن داستانکوتاه در جامعه کمک کند؛ چرا که این قصهها باید از داستانهای کوتاه انتخاب شود.
وی در گفتوگو با ستاد خبری نخستین همایش داستان کوتاه ایران درباره جایگاه ویژه داستان کوتاه در ایران گفت: ایرانیان با قصه و داستان خو گرفتهاند، در گذشته این قصهگویی رونق بیشتری داشت اما این روزها خیلی این را نمیبینیم.
این نویسنده ادامه داد: به طور کلی میتوانم بگویم در طول تاریخ، ایرانیان همیشه قصهها و افسانههای کوتاه و بلند زیادی داشتند و قصه بخشی از شخصیتشان شده است. همه اینها حاکی از جایگاه ویژه داستان و قصه در ایران است. در گذشته قصهگویی بیشتر رواج داشت اما این امر روز به روز کمتر شد.
مخدومی درباره رونق داستان کوتاه در ایران گفت: ما باید سعی کنيم دوباره مردم را با داستان آشتی دهیم. تنها سریال و فیلم برای مردم کافی نیست. اگر برنامههای داستانخوانی بدون حاشیه در رسانه ملی به وجود بیاید و مانند سریالها تداوم داشته باشند، میتوان امیدوار بود قصه و داستان دوباره به خانههایمان باز گردد.
او درباره تاثیر چنین همایشی برای رونق داستان در ایران گفت: این همایش اگر بتواند داستان کوتاه را از انزوا بیرون بکشد و فقط همایشی تشریفاتی نباشد، بسیار خوب است. متولیان این همایش باید از اهالی فکر کمک بگیرند و اجازه بدهند سلایق گوناگون در این همایش گرد هم بیایند.
خلیلی: روند رشد داستان کوتاه نوجوان خوب بوده است
خلیلی نویسنده و مترجم حوزه داستان در گفتوگو با ستاد خبری اولین همایش داستان کوتاه ایران، گفت: روند رشد داستان کوتاه نوجوان در سالهای اخیر خوب بوده اما در ادبیات کودک هنوز مشکلاتی وجود دارد. ما باید با نگاهی دقیق و کارشناسانه ادبیات کودک و نوجوان را بررسی کنیم و آسیبها و نقاط ضعف آن را پیدا کنیم.
این نویسنده همایش داستان کوتاه را کار نو و جدیدی خواند و گفت: به نظرم برگزاری چنین همایشی بسیار جالب است؛ چرا که تا به حال همایشی با این موضوع و چنین برنامههایی در کشور برگزار نشده بود. این اتفاق میتواند به رشد داستان کوتاه در ایران کمک کند.
خلیلی توجه به داستان کوتاه کودک و نوجوان را بسیار ضروری دانست و اضافه کرد: بهتر است در این همایش توجه خاصی به داستان کوتاه در ادبیات کودک و نوجوان داشته باشیم. ادبیات کودک و نوجوان نیاز به یک بررسی اساسی دارد تا آسیبها و نقاط ضعف آن مشخص شود.
وی روند رشد داستان کوتاه نوجوانان را در این سالها قابل قبول ارزیابی کرد و گفت: بعد از اقدام ویژه کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، داستان کوتاه نوجوانان در وضعیت بسیار خوبی قرار گرفت، اما داستان کودک هنوز نیاز به رشد و پیشرفت دارد و بهتر است فعالیتهای بیشتری در این زمینه صورت بپذیرد.
خلیلی درباره فیلمهای اقتباسی از داستانهای کوتاه گفت: اقتباس اگر درست انجام شود و به کتاب ضربه نزند خوب است، اما اگر قرار باشد بدون هماهنگی با نویسنده داستان را تغییر دهند و فیلم ضعیفی بسازند میتواند به داستان کوتاه ضربه برند.
وی افزود: پخش فیلمهای اقتباسی از داستانهای کوتاه که قرار است در این همایش اجرا شود، اقدام جالبی است و باعث تعامل بیشتری میان سینماگران و نویسندگان میشود و پیوند میان ادبیات و سینما را بیشتر میکند.
سامانی: جامعه به داستان کوتاه نیاز دارد
علیاکبری سامانی، رماننویس نیز در گفتوگویی با ستاد خبری اولین همایش داستان کوتاه ایران گفت: زندگی شهری به مخاطبان وقت کافی برای خواندن رمانهای بلند را نمیدهد. به همین علت جامعه به داستان کوتاه نیاز دارد تا همه بتوانند در مدت زمان کوتاهی مطالعه کنند.
وی توجه به داستان کوتاه را مهم خواند و گفت: متاسفانه طی این سالها به داستان کوتاه کمتوجهی شده است. اینکه بعد از این همه سال به داستان کوتاه توجه نشان داده شده و همایشی اختصاصی برای آن برگزار میشود؛ بسیار ارزشمند است. اما نباید این همایش محدود به یک سال و یک روز شود.
این نویسنده نیاز به یک دیدگاه کلی نسبت به وضعیت داستان کوتاه در ایران را ضروری دانست و افزود: یکی از اقداماتی که در کشور ما میتواند به بهبود داستان کوتاه کمک کند نگاه کلی به وضعیت داستان کوتاه است. اگر در این همایش آماری از تعداد ناشرانی که بیشتر به چاپ داستان کوتاه میپردازند، نویسندگان داستان کوتاه و مقایسه اینها با ناشران و نویسندگان رمان ارایه شود میتوان علت ضعف داستان کوتاه را در کشور بررسی کرد.
چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۳:۳۸
نظر شما