مجيد زمانپور، پژوهشگر حوزه انقلاب و دين: ورود امامخميني(ره) به ايران در روز دوازدهم بهمن ماه 1357، نقطه عطفي در جريان انقلاب اسلامي محسوب ميشود كه ظرف 10 روز، بين روزهاي دوازدهم تا بيستودوم بهمن ماه به پيروزي ميرسد...
در طول سالهاي گذشته، حركت خوبي براي گردآوري آثار شاعران معاصر در مدح و منقبت امامخميني (ره) آغاز شده كه در اين ميان، مجموعه آثار مرتبط با روز دوازدهم بهمن 57 و ورود امام(ره) به ايران در كتابي با عنوان «رسول صبح» توسط موسسه تنظيم و نشر آثار امامخميني (ره) منتشر شده است.
بيش از 100 قطعه شعر در قالبهاي سپيد، غزل، قصيده و مثنوي و رباعي در اين اثر گردآوري و چاپ شده، اما در كنار اين كتاب، كار مستقل ديگري نديدهايم. از آنجايي كه انتشار آثار مربوط به امام(ره) بر عهده موسسه تنظيم و نشر آثار امامخميني (ره) است، جُنگهاي ادبي متناسب با مخاطبان و گروههاي سني كودك، نوجوان و جوان هم آماده انتشار شد كه موضوع 12 بهمن هم در ميان اين كتابها ديده ميشود.
اما تمامي اين فعاليتها به صورت محدود و مختصر انجام شدهاند و حتي ناشران علاقهمند به موضوع انقلاب و امامخميني (ره) در سراسر كشور هم كارهاي مستقل انجام ندادهاند.
در كنار اين كتابهاي ادبي، كارهايي در حوزه تاريخشفاهي هم انجام شده كه مجموعاً زندگي امام از كودكي تا رحلت را دربرگرفتهاند و موضوع 12 بهمن هم به عنوان يك بخش و فصل از اين سير توسط نهادهايي مانند حوزههنري و مركز اسناد انقلاب اسلامي مورد توجه قرار گرفته كه اين مراكز هم اثر مستقلي درباره ورود امامخميني(ره) به ايران تدوين نكردهاند.
يكي از نكاتي كه تاسف برانگيز است و جاي نقد عملكردهاي گذشته را باز ميكند اين است كه دوازدهم بهمن ماه به طور خاص، ظرفيتي پويا براي تدوين چندين اثر در ژانرهاي مختلف اعم از آثار پژوهشي، ادبي و تاريخي داراست.
آثار منتشر شده گذشته، كارهاي خوبياند اما كافي نيستند و انگشتشمارند. ظرفيتهاي اين واقعه، بيش از اينهاست. جاي داستان و رمان درباره روز ورود امام(ره) به ايران كاملاً خالي است و هنوز امكان اينكه نويسندگان و پژوهشگران در حوزه ادبيات و تاريخشفاهي، به صورت جزئي به اين فراز از تاريخ انقلاب بپردازند، وجود دارد.
براي مثال در پژوهشهايي كه شخصاً انجام دادم، متوجه شدم كه پررنگ كردن خاطرات روز دوازدهم بهمن ماه ضروري است. كتابي در حدود 200 صفحه با عنوان «نوفللوشاتو» نوشتم و حوادث نوفللوشاتو را در روزهاي قبل از پرواز امام(ره) به ايران در آن بازگو كردم. در ادامه اين كتاب هم اثري با نام «در هواپيما چه گذشت؟ » تدوين كردم و خاطرات همراهان و نزديكان امامخميني(ره) از صبح روز دوازدهم بهمن ماه 57 را در اين اثر آوردم.
خاطراتي نغز، شيرين و شيندني در اين كتاب منتشر شده كه دربرگيرنده تبيين سيره عملي امامخميني(ره) است. مخاطبان با مطالعه اين خاطرات، فقط اوقات فراغت خود را پُر نميكنند، بلكه با ابعاد سيره عملي امام(ره) آشنا ميشوند.
اين يك پژوهش كوچك است كه من انجام دادهام. اگر متخصصان تاريخ بخواهند وارد اين عرصه شوند و موضوع دوازدهم بهمن ماه را با زيرشاخهها و جزييات بررسي كنند، بيش از دهها كتاب، به ويژه در حوزه تاريخشفاهي تدوين خواهند شد.
نظر شما