به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، تئو آنجلوپولوس، كارگردان و فیلمنامهنویس یونانی، روز گذشته در حادثه رانندگی درگذشت. او كه خالق آثاری چون «گامهای معلق لکلک»، «ابدیت و یک روز» و «دشت گریان» است در میانه فیلمبرداری آخرین اثرش در آتن از دنیا رفت.
آنجلوپولوس در سال 1935 به دنیا آمد و در دانشگاه سوربن فرانسه به تحصیل در رشته هنر و ادبیات پرداخت. او بعد از بازگشت به كشورش در مقام منتقد در روزنامههای كشورش قلم زد و كمكم به چهرهای شناخته شده در صحنه سینما تبدیل شد.
بهروزفغانی بخش زیادی از گفتارها و مصاحبههای روزنامهنگاران و منتقدان ادبیات و سینما را درباره اين برنده جایزه نخل طلای جشنواره کن ترجمه كرده كه احتمالا با عنوان «گفتگو با نقاش كارگردان سینما» منتشر خواهد شد. در این كتاب سعی شده طرز تفكر و شیوه زندگی و فعالیتهای این فیلمساز یونانی به مخاطب نشان داده شود.
بهروز فغانی درباره این اثر به «ایبنا» گفت: این كتاب شامل مجموعه گفتوگوهای آنجلوپولوس است و من آن را نه به عنوان مترجم حرفهای بلكه در مقام یكی از علاقهمندان به سینمای این شخصیت، به فارسی ترجمه كردهام.
وی با توجه به مرگ نابهنگام این كارگردان گفت: سعی میكنم كتاب را بدون جزییات فنی كه شامل پینویسهاست منتشر كنم تا علاقهمندان به سینمای آنجلوپولوس بتوانند در كمترین زمان بعد از مرگش كتابی را درباره او در اختیار داشته باشند و به شناخت بیشتری از وی دست یابند. این اثر شامل تعداد زیادی از اطلاعات شناختی درباره جزییات اندیشه آنجلوپولوس درباره سینما و به ویژه سینمای معناگراست.
بهروزفغانی افزود: بخش دیگر این كتاب درباره جزییات زندگی آنجلوپولوس است؛ اینكه او كار سینمایی را از كجا آغاز كرده و سینما را چطور شناخته و یا چه چيزی سبب شده كه وی از مدرسه سینمایی فرانسه اخراج شود. با خواندن این كتاب خواننده متوجه میشود تكنیكها، مهارتها و شناختهای فلسفی او درباره سینما چه مواردی را در بر میگیرد و با اندیشه و تاریخسازی وی در كنار اسطورههای مختلف یونانی آشنا میشود.
این روزنامهنگار سه عنصر تاریخ، اسطوره و نمادشناسی را وجه مشترك آثار مختلف او دانست و گفت: برای شناخت بهتر آثار این كارگردان باید به این عناصر توجه كرد و به شناخت بیشتری از آنها دست یافت.
بهروزفغانی اضافه كرد: این كتاب دسترنج تلاش منتقدان مختلف سینماست كه درباره فیلمهای مختلف او صحبت كردهاند و بخش اندكی از كتاب به زندگی شخصی او میپردازند و البته باید به این نكته توجه كرد كه برای شناخت آثار او باید به شناختی كلی از زندگی وی نیز دست یافت.
وی با بیان اینكه ترجمه این كتاب از سه سال پیش آغاز شده گفت: مشكلات متعددی انتشار این كتاب را به تعویق انداختند اما با توجه به مرگ این كارگردان تلاش بر این است كه هر چه زودتر این اثر راهی بازار كتاب شود. جلد دوم و ادامه این مجموعه نیز به اندیشههای ناب آنجلوپولوس اختصاص دارد؛ كارگردانی كه سینما را برای تفهیم بهتر مخاطبش نقاشی كرده است. جلد سوم این كتاب نیز به موسیقی فیلمهای او میپردازد زیرا فهم دقیق فیلمهای او نیازمند توجه زیادی به موسیقی متن فیلمهایش است.
پیش از این تنها یك كتاب از این كارگردان یونانی با نام «جهان سوم در برابر كشورهای غنی» با ترجمه امیرحسین جهانبگلو در دهه 60 به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
چهارشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۵:۵۱
نظر شما