مديرعامل كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان در نشست خبري پانزدهمين جشنواره بينالمللي قصهگويي، اين جشنواره را در دنيا منحصر به فرد دانست و در اينباره گفت: حتي يك جشنواره شبيه جشنوارههاي قصهگويي كانون در سطح جهان برگزار نميشود.-
در ابتداي نشست، مديرعامل كانون ضمن تاكيد بر استفاده كانون از واسطههاي فرهنگي مختلف براي تحقق تعليم و تربيت اسلامي، قصهگويي را يكي از اين فعاليتها دانست.
سيدصادق رضايي، برپايي 37 جشنواره استاني، منطقهاي، ملي و بينالمللي را در دنيا بينظير دانست و در اينباره اظهار كرد: حتي يك جشنواره شبيه جشنوارههاي كانون در سطح جهان برگزار نميشود و اين نشان ميدهد كه مسوولان كشور اهميت كودكان و نوجوان، يعني سرمايههاي كشور را درك كردهاند.
رييس هياتمديره كانون، كتاب را محور تمام فعاليتهاي كانون دانست و توضيح داد: قصهگويي يا ساير فعاليتهاي كانون همچون نمايش خلاق، معرفي شخصيت و سرزمين حول محور كانون برگزار ميشود و اهميت كتاب را همه فعالان عرصههاي فرهنگي به خوبي درك كردهاند.
وي افزود: در فاصله چهارهمين و پانزدهمين جشنوارههاي بينالمللي قصهگويي، مربيان كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان بيش از 7 هزار قصه براي كودكان و نوجوانان بازگو كردهاند و اين فعاليت با استقبال خوبي از سوي مخاطبان روبهرو شد.
رضايي، ايران را يكي از كشورهاي پيشرو و داراي سابقه طولاني در قصهگويي معرفي كرد و گفت: بسياري از فيلمها يا كتابهاي پرفروش جهان با استفاده از قصههاي ايراني تهيه ميشوند و پديدآورندگان اين آثار بعد از سالها اعتراف ميكنند كه از قصههاي ايراني تاثير پذيرفتهاند.
مديرعامل كانون با بيان فعاليت منحصر بهفرد كانون در قصهگويي شب يلدا، ابراز اميدواري كرد شوراي عالي انقلاب فرهنگي به ثبت ملي اين رويداد فرهنگي توجه بيشتري داشته باشد.
در بخش ديگري از اين نشست معاون فرهنگي كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان هدف اصلي از برگزاري جشنواره قصهگويي را ترويج و توسعه فرهنگ قصهگويي دانست و در اين باره توضيح داد: از 15 سال پيش متوجه شديم كه قصهگويي در حال حذف از فرهنگ جامعه است به همين خاطر تصميم گرفتيم با معاصرسازي قصهها، فرهنگ قصهگويي را دوباره زنده كنيم.
محمدباقر آدوسي، ديگر اهداف كانون از برگزاري جشنوارههاي متعدد قصهگويي را تبادل تجربه ميان قصهگوهاي داخلي و بينالمللي عنوان كرد و ادامه داد: توسعه دانش نظري قصهگويي از طريق طرح مقالات، پاياننامهها و كتابهاي منتشر شده در اين عرصه و ترغيب مربيان كانون به قصهگويي نيز از جمله هدفهاي ديگر برپايي چنين جشنوارههايي است.
وي بخشهاي اصلي اين جشنواره را قصهگويي مربيان، قصهگوهاي آزاد و قصهگويان بينالمللي معرفي كرد و درباره محورهاي جشنواره گفت: قصههايي با موضوع آزاد، دفاع مقدس و قصههايي از زندگي چهار بانوي اديان(حضرت هاجر(ع)، حضرت مريم(ع)، حضرت خديجه(ع) و حضرت فاطمه(س)) روايت ميشود. بخش ديگري از اين جشنواره نيز به رقابت مقالات و تاليفات در عرصه نظري اختصاص دارد.
رييس ستاد برگزاري جشنواره درباره بخشهاي جنبي اين رويداد فرهنگي اظهار كرد: برپايي نشسهاي تخصصي، كارگاه، نمايشگاه، تقدير از قصهگويان، نهادها و سازمانهاي فعال در قصهگويي، پاياننامهها و اعزام قصهگويان به شهرهاي مختلف استان آذربايجان غربي از برنامههاي جنبي جشنواره است.
آدوسي تعداد كلي شركتكنندگان در اين رقابت بينالمللي را 1850 نفر عنوان كرد و در اينباره توضيح داد: اين افراد در بخش مقاله، قصهگويي راديويي، آزاد، مربيان كانون و قصهگويان خارجي مشاركت داشتهاند و 4 درصد از آنان به بخش نهايي جشنواره راه يافتهاند.
مرتضي حيدري، دبير جشنواره نيز درباره كشورهايي كه در اين رقابت نماينده دارند اظهار كرد: قصهگوياني از آمريكا، كانادا، آفريقاي جنوبي، كنيا، اردن، لهستان، پرتغال، افغانستان، سنگاپور، سوريه، اندونزي، لبنان، آمريكا، تايلند، دانمارك و روسيه در جشنواره حضور دارند و يك داور بينالمللي از كشور تاجيكستان هم به همراه مصطفي رحماندوست و سه داور از كانون درباره قصهگويان قضاوت خواهند كرد.
مدير هماهنگي امور استانهاي كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان درباره تعداد برگزيدگان نهايي جشنواره قصهگويي گفت: 5 نفر از مربيان كانون، 3 نفر از قصهگوياني كه درباره دفاع مقدس قصه گفتهاند، يك نفر از قصهگويان بخش بانوان برتر اديان، يك نفر قصهگوي با موضوع آزاد، 2 نفر قصهگوي سالهاي پيشين، 2 نفر از مربيان هنري و ادبي، سه نفر قصهگوي خارجي، 3 نفر از نويسندگان مقالات برتر، يك قصهگوي راديويي، يك فرد يا سازمان فعال در ترويج قصه، يك نفر مولف برتر پاياننامه با موضوع قصهگويي، يك نفر مولف و يك مترجم در اين عرصه تقدير خواهند شد.
آدوسي در پاسخ به پرسش يكي از حاضران درباره معيارهاي داوري در اين جشنواره گفت: عملكرد قصهگويان در دو بخش محتوا و بيان مورد قضاوت قرار ميگيرد كه در بخش محتوا برخورداري از پيام متاسب با گروه سني، بهرهوري از قابليتهاي روايي و زبان تصويري قوي و تناسب قصه با ارزشهاي والاي انساني از جمله موارد مورد توجه در داوري است.
او ادامه داد: فضاسازي براي شروع قصه، توانايي در حفظ فضا و جمعبندي و پايان دادن به قصه در زمان مناسب، فعاليت در سازماندهي و پرداخت قصه، نوآوري در شيوه اجرا، توانايي بيان به تناسب درك، گروه سني و جنسي مخاطبان، بيان قصه با صدا و لحن مناسب، احاطه و اشراف به قصه، كاربرد ماهرانه واژگان و تعابير درست، برقراي تعامل درست با مخاطب و انتخاب لباس مناسب و رعايت موازين اسلامي از جمله معيارهاي بيان قصه محسوب ميشود.
رييس ستاد برگزاري جشنواره در پاسخ به سوال خبرنگار ايبنا درباره نقش كودكان و نوجونان در دواريهاي اين رقابت گفت: در سالهاي گذشته 5 داور كودك و نوجوان در كنار ساير داوران به قضاوت رقابتها نشستند اما امسال برگههاي نظرخواهي در بين تمام كودكان و نوجوانان مخاطب قصه توزيع ميشود و برترين قصهگويان از نظر كودكان و نوجوانان، مربيان و داوران اعلام خواهد شد.
پانزدهمین جشنواره بینالمللی قصهگویی از 6 تا 9 بهمن با حضور مطرحترین قصهگویان داخلی و خارجی در ارومیه برگزار ميشود.
نظر شما