2011 سالی قوی و پربار برای ادبیات هندوستان از نظر جذب مخاطب، موفقیت ناشران و پیشبرد امور انتشاراتی بود. در اين نوشته نگاهي به اين پيشرفتها خواهيم داشت.-
در میان نویسندگان برجسته هندی نویسندگانی چون آمیتاو قوش با کتاب «رود دود» ، آراویند آدیگا با کتاب «آخرین مرد در برج»، دیوید داویدار با کتاب «ایتاکا»، چیتان باغات با کتاب «انقلاب 2020»، آمیش تریپاتی با کتاب «راز ناگاس» و آشوین سانگی با کتاب «آواز چاناکایا» خوش درخشیدند.
این سال شاهد نشست نویسندگان و مولفان مطرح داخلی و خارجی در رویدادهای مهم ادبی مثل جشنواره ادبیات جی پور ، فستیوال جهانی هی، جشن ادبی کوالام در کرالا و جشنواره ادبی وهنری گوآ بود.
در همین سال فعالیت های چشمگیری به مناسبت صدو پنجاهمین سال تولد رابیندرانات تاگور نویسنده، شاعر، نمایشنامه نویس و فیلسوف هندی در گوشه و کنار این کشور و نیزکشورهای دیگر برپا شد.
این در حالی بود که نویسندگان هندی در صف دریافت جوایز و افتخارات جهانی جای داشتند. در این میان شاید سیدارتا موخرجی فیزیکدان هندی- آمریکایی شاخص ترین چهره باشد که با کتاب تحسین شده ای که درباره بیماری سرطان نوشت، در تمام طول سال مطرح بود. این کتاب با عنوان «امپراتور همه بیماری ها : زندگینامه سرطان» جایزه معتبر پولیتزر را در بخش کتاب های غیرداستانی تصاحب کرد. گروه داوری پولیتزر این کتاب را به عنوان جستجویی ظریف از طریق دریافت های کلینیکی و شخصی، و با بررسی تاریخ طولانی این بیماری موذی، و با وجود پیشرفت هایی که در درمان ایجاد شده نامیدند که موجب می شود تا به علم پزشکی بتوان هنوز باور داشت.
پنج رمان نویسندگان هندی از جمله رمان های جدید آمیتاو قوش «رود دود» و رمان «دهکده ماسک ها» نوشته تارون تجپال نیز به فهرست اولیه جایزه معتبر بوکر آسیایی راه یافتند. جاناوی باروآ با کتاب «تولد دوباره»، آنورادا روی با کتاب «زمین خم شونده» و رائول باتاچاریا با رمانی به نام «شرکت متقلب مردمی که مراقب هستند» دیگر راه یافتگان به این فهرست بودند.
در عین حال یو.آر.آنانتامورتی با کتاب «باراتی پورتا»، کاوری نامبیسان با کتاب «داستانی که نباید گفته شود» ، چاندراکانتا با کتاب «خیابانی در سرینگر»، یوشا کی.آر با کتاب «مرد میمونی» و تابش خیر با کتاب «چیزی درباره اراذل و اوباش» نویسندگانی بودند که برای فهرست نهایی نویسندگان نامزد دریافت جایزه ادبی جنوب آسیا انتخاب شدند.
راماچاندرا گوها، گوپالا گریشنا پای و کاشینات سینگ تاریخ نگاران هندی نیز در میان 22 نوینسده ای جای گرفتند که برای دریافت جایزه معتبر آکادمی ساهیتیا انتخاب شدند. 8 کتاب شعر، 7 رمان، 3 مجموعه مقاله و یک مجموعه داستان کوتاه ، یک تاریخ شفاهی، یک زندگینامه و یک نمایشنامه در فهرست دریافت این جوایز جای گرفتند.
نویسندگان مطرحی چون اورهان پاموک نویسنده برنده جایزه نوبل از ترکیه و جی.ام. کوئتزی دیگر نویسنده برنده نوبل از آفریقای جنوبی ، گرمین گریر نویسنده استرالیایی و محمد حنیف و فاطمه بوتو نویسندگان پاکستانی از نویسندگان مطرح جهانی بودند که با حضور در برنامه های ادبی هند با مخاطبان خود دیدار کردند.
در سال 2011 انتشارات معتبر سیمون اند شوستر در هند شروع به کار کرد و به مخاطبان هندی خود قول داد تا بهترین آثار جهانی را از نظر محتوا، کیفیت ظاهری و قیمت در این کشور منتشر و به رشد استعدادهای داخلی کمک کند. رائول سریواستاوا مدیر فروش و بازرایابی این شرکت می گوید این انتشاراتی در این مدت موفق شد تا 25 درصد بر فروش کتاب در هند بیفزاید واین کار را با اتنتشار سه کتاب مطرح و کلیدی انجام داد که در فهرست پرفروش ها جای گرفتند.
انتشارات هارپر کالینز نیز از فعالیت خود در سال 2011 به عنوان یک سال درخشان یاد کرد و گفت با انتشار کتاب سیدارتا موخرجی در آغاز سال فروشی استثنایی را تجربه کرد و پس از آن انتشار کتاب های پرفروشی چون کتاب آراویند آدیگا، شعیب اختر، مجموعه جورج آر.آر مارتین، تارون تجپال، آرون شوری و سیسیلیا آرن این مسیر را ادامه داد . فروش مجموعه داستان های آگاتا کریستی، کتاب های مصور و فیلمنامه برخی از فیلم های مطرح هندی و خارجی از دیگر دستاوردهای این ناشر بین المللی در هندوستان بود.
در سالی که گذشت شماری از چهره های مطرح ادبی هند روی در نقاب خاک کشیدند که ام.اف.حسین از جمله آنها بود. کتابی با عنوان «یک بزرگداشت تصویری» که برای یادبود او منتشر شد نیز به فهرست پرفروش ها راه یافت. اینیرا گاسوامی استاد دانشگاه دهلی در زمینه زبان های مدرن هندی، که برای نوشتن رمان ها و داستان های کوتاهش شهرت داشت، از دیگر چهره های ادبی بود که در این سال درگذشت.
نظر شما