چهارشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۰ - ۱۵:۰۰
جريان‌شناسي تاريخي در كتاب «فرهنگ واژه‌ها»

كتاب «فرهنگ واژه‌ها» نوشته دكتر عبدالرسول مشکات با همکاری جمعی از نويسندگان منتشر شد. اين كتاب به واژه‌شناسي، اصطلاح‌شناسي، مفهوم‌شناسي و جريان‌شناسي تاريخي واژه‌ها مي‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، كتاب «فرهنگ واژه‌ها»، به دليل پاسخگويي به يكي از نيازهاي معرفتي جامعه به ويژه دانش‌آموختگان و فرهيختگان، شناسايي و تبيين علمي و بي‌طرفانه مفاهيم و مصطلحات روز و اهم نظريه‌ها و مكاتب معاصر در حوزه‌هاي مختلف در دستور كار نويسندگان آن قرار گرفت و پس از دو سال بررسي و تحقيق، شماري از محققان و انديشمندان حوزه و دانشگاه، اين كتاب منتشر شد.

واژه‌شناسي، اصطلاح‌شناسي، مفهوم‌شناسي و تبيين عناصر و مؤلفه‌هاي اساسي و نيز معرفي بانيان و مروجان اصلي و جريان‌شناسي تاريخي هر نظريه از اهم مباحثي است كه در بررسي تبيين هر مكتب فكري به آن پرداخته شده و در اين كتاب آمده است.

با مطالعه اين كتاب درمي‌يابيم كه مردم ايران ‌زمين، اگرچه يكي از تمدن‌هاي سترگ بشري را پايه‌ريزي و به جهانيان معرفي كرده‌اند، ميزبان انديشه‌هاي نو نيز بوده‌اند. در حقيقت راز بالندگي فرهنگ و تمدن اين مرز و بوم را مي‌بايست در گفت‌وگوي منطقي و نهادينه با ديگر انديشه‌ها و فرهنگ‌ها جستجو كرد.

در بخشي از كتاب مي‌خوانيم كه در فرايند تبادل افكار، آنچه به اندازه اصلِ آن ـ بلكه بيش از آن ـ مهم و ضروري است، ادبيات و آداب گفت‌وگو است. در اين مسير، تبيين مفهومي و بررسي علمي و بي‌طرفانه مفاهيم نو را مي‌بايست بر هرگونه پيش‌داوري مقدم داشت. بي‌شك اقبال و ادبارهايي كه مبتني بر آميزه‌اي از حب و بغض‌هاي فردي و سياسي است، بر ابهام‌ها و التهاب‌ها مي‌افزايد و از بهره‌وري فكري جامعه شديدا مي‌كاهد.

در مواجهه با مكاتب و مفاهيمِ نو، شيفتگي و خودباختگي،‌ بدبيني و تحجر، و بالاخره منافع سياسي و گروهي ضلع‌هاي مثلثي‌اند كه گفت‌وگوي علمي و منطقي را در خود حبس مي‌كنند. در اين فضا، گرد و غبارهاي شيفتگي، بدبيني و سودانگاري را بايد با ترنم نقد و تبيين علمي فرونشاند و با حقيقت‌بيني و واقع‌نگري به استقبال ميهماني انديشه‌ها رفت.

ادبيات روان، مختصر و مفيد بودن مباحث كتاب از يك سو و انتخاب دقيق و كاربردي مفاهيم و مكاتب معاصر و بررسي و نقد فاخر و منصفانه آن‌ها از سوي ديگر موجب شده است كه اين كتاب مورد اقبال و استقبال جامعه علمي قرار گيرد.

كتاب «فرهنگ واژه‌ها» براي دانشجويان رشته تاريخ فلسفه به عنوان كتاب مبنايي توسط سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاه‌ها (سمت) با همکاری مؤسسه انديشه و فرهنگ دينی منتشر شده است. اين كتاب در 523 صفحه و با بهاي 70500 ريال در اختيار دانشجويان و علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها