سه‌شنبه ۶ دی ۱۳۹۰ - ۱۷:۳۹
نشست رونمایی و نقد کتاب «موج و مرجان» برگزار شد

کتاب «موج و مرجان» نوشته مجتبی بشردوست، عصر امروز در سالن اجتماعات انتشارات سروش با حضور مولف اثر، احمد ابومحبوب، نویسنده و منتقد و مریم صادقی گیوی، دیگر منتقد این نشست برگزار شد._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب موج و مرجان، نوشته مجتبی بشر دوست، کتابی است در حوزه نقد که در دو بخش رویکردهای نقد ادبی در جهان جدید و سرگذشت نقد ادبی در ایران به صورت جامع به حوزه‌های مختلف نقد می‌پردازد. به بهانه رونمایی و نقد این کتاب که به تازگی توسط انتشارات سروش چاپ شده است، در سالن اجتماعات این انتشارات با حضور منتقدان و علاقه‌مندان به حوزه نقد، نشستی برگزار شد.

مجتبی بشردوست آغاز گر سخن بود و به اجمال به معرفی بخش‌های کتاب پرداخت و گفت: جرقه این کتاب از 10 سال پیش بود که برای پایان‌نامه دکتری، نقد را در ایران از سال 1320 تا سال 1357 بررسی کردم و دغدغه این کتاب از آن موقع شروع شد.

وی ادامه داد: من سعی کردم در این کتاب از اکثر موضوعات نقد از جمله نقد تاریخی، رویکردهای نقد ادبی، نقد بلاغی، نقد فرمالیستی، نقد ساختارگرا و نقد روان‌شناختی سخن به میان بیاید و در بخش دوم به بررسی موانع شکل‌گیری تفکر انتقادی در ایران،‌ تبارشناسی نقد ادبی در ایران، جایگاه تفکر نقد انتقادی در جهان قدیم و جدید پرداخته شود.

در ادامه احمد ابومحبوب، نویسنده و منتقد، با بیان این‌که کتاب موج و مرجان کتابی جامع در حوزه نقد است گفت: سال‌هاست منتظر چنین کتابی هستم و به جرات می‌توان گفت این کتاب اکنون چاپ شده است.

ابومحبوب به چند مورد از نواقص کتاب اشاره کرد و ادامه داد: در این کتاب جای اصطلاح سخن‌سنجی و سخن‌شناسی خالی است که امیدوارم در چاپ‌های بعدی کتاب به معادل واژه نقد هم پرداخته شود.

وی افزود: کتاب حاضر از لحاظ گردآوری و بررسی مکاتب مختلف، جامع‌ترین کتاب فارسی‌زبان است.البته در چند مورد نیاز به بازبینی دارد که من پیشنهادهایم را به مولف ارایه می‌دهم که اگر کارگر دانستند در چاپ‌های بعدی اعمال کنند.

در ادامه مریم صادقی گیوی، دیگر منتقد این نشست، با آوردن این‌که اگر حوزه نقد ایران کتاب موج و مرجان بشردوست را نداشت دچار کاستی بود؛ سخنان خود را آغاز کرد و ادامه داد: از محاسن این کتاب اشاره به برخی اشخاص است که در سایر نوشته‌های نقد نامی از آن‌ها به میان نیامده است یا اگر آمده است به صورت گذرا بوده است.

صادقی گیوی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگی‌های کتاب پرداختن به جریان‌های تاثیرگذار بر نقد است که آن شامل شخصیت‌های معاصر هم می‌شود.

وی اضافه کرد: بهتر بود این کتاب به چند ویژگی دیگر هم می‌پرداخت؛ از جمله به نقد عرفانی، چون خواه، ناخواه این نقد در فرهنگ ما جایگاه ویژه‌ای دارد. از دیگر مقوله‌هایی که در کتاب نیامده است، سخن از جنبش دانشجویی در نقد است که جای خالی این موضوع، در کتاب دیده می‌شود.

در پایان جلسه، یکی از دانشجویان حاضر در نشست سوالی درباره جایگاه نقد در ایران از مجتبی بشردوست مولف اثر پرسید که بشردوست به بستر جامعه اشاره کرد و فضای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه و البته پذیرش نقد را از عوامل مهم در این زمینه خواند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها