چهارشنبه ۷ دی ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۰
تبلور متعالي دلمشغولي يك پژوهشگر

چاپ نخست کتاب «چكيده كتاب جامعه‌سازي قرآني» تاليف محمدرضا حكيمي از سوي انتشارات دليل‌ما منتشر و روانه بازار نشر شد. حكيمي در اين كتاب، بر سه مقوله عدالت، معنويت (به ويژه نماز و دعا) و اتحاد، به منزله زيربناي جامعه تاكيد كرده است.-

به گزارش خبرگزاري کتاب ايران(ايبنا)، در اين اثر و در شش مقاله به بررسي و توضيح يكي از نشانه‌هاي جامعه قرآني پرداخته مي‌شود. 

به گفته برخي از نويسندگان غربي، تاثير قرآن در پيشرفت عرب و ايجاد تمدن بزرگ قانون، قابل انكار نيست. قرآن عرب‌ها را به جهانگردي وادار كرد، به آن‌ها نيرويي بخشيد تا توانستند به سهولت امپراطوري‌هاي بزرگي را نابود سازند و در مقابل حكومت عادلانه‌اي را تشكيل دهند.

در بخشي از مقدمه اين اثر آمده است: «در سال‌هاي معاصر برخي از روشنفكران و انديشمندان مسلمان در جهان اسلام به ويژه جهان عرب، به مقوله جامعه و مسائل آن از ديدگاه اسلام رويكردي جدي‌تر يافته‌ و در اين زمينه قلم زده‌اند. به پاسداشت حقيقت و گواهي تحقيق، در ميان اين گروه اندك، بايد از استاد محمدرضا حكيمي نام برد. بي‌ترديد پس از دكتر شريعتي و استاد مطهري بايد او را يكي از پركارترين نويسندگان در اين زمينه به شمار آورد. همچنان كه حال و قال وي در اين باره نيز با ديگران يكسان نيست. گاهي اوج سخنان ژرف وي در اين موضوع چنان با امواج روح بلندش در هم مي‌آميزد كه آميزه‌اي از انديشه و شور را بر جان مخاطب مي‌افكند.»

در يك نگاه كلي، نگرش حكيمي به جامعه را مي‌توان برگرفته از تاملات واقعي و زيست هوشيارانه او و سپس تاملات ديني‌اش در اين باره جست‌و‌جو و بازشناسي كرد. او خودش نيز مي‌گويد كه در آغاز جواني، بسيار به لايه‌هايي از جامعه به ويژه حاشيه‌نشينان و وضعيت زندگي آنان دلمشغولي داشته است.

علامه حكيمي به ياري مطالعات گسترده و اطلاعات ژرف‌ معارفي، كلامي، فلسفي، فقهي و حديثي‌اش بخش بزرگي از مولفه‌هاي تاثيرگذار در ساختن جامعه قرآني را استخراج كرده و در آثار پراكنده خود به تفصيل باز گشوده است. در اين اثر نيز خوانندگان مي‌توانند با چكيده و كوتاه شده‌اي از اين‌گونه نوشته‌ها همراه شوند تا از نزديك در هوايي تازه از آسمان وحي تنفس كنند و نسيم حياتبخش قرآن را با جان و انديشه درآميزند.

اين كتاب، گردآمده شش مقاله است كه در هر يك به بررسي و توضيح يكي از نشانه‌هاي جامعه قرآني پرداخته شده است. 

در مقاله نخست با عنوان «نماز، عدالت، دو نشانه جامعه قرآني» موضوعاتي بسيار مهم، به ويژه براي جوانان ذكر شده است؛ زيرا آنان بايد وظايف حاكميت اسلامي را درباره تاسيس «جامعه قرآني» بدانند و نشانه‌هاي آن را بهتر بشناسند تا هر جا نقصي و تفاوتي در جهت‌گيرهاي و علمكردها ديدند، آن را به اسلام منسوب نكنند. همچنين زبان مخالفان نسبت به اسلام دراز نشود،زيرا به گفته امام علي(ع)؛ «دين خدا را با نشانه‌هاي حقانيت آن بايد شناخت، نه با [گفتار و رفتار] اشخاص سرشناس.»

مقاله دوم به «احكام دين و اهداف دين» مي‌پردازد كه آن نيز  موضوعي بسيار بااهميت است، به ويژه براي فقيهان، مجتهدان، طلاب و كساني كه مي‌پندارند اقتصاد و معيشت جامعه را به صورت ديني اداره مي‌كنند؛ همچنين براي جوانان تا دين خود را بهتر بشناسند.

در مقاله سوم «محورهاي ضرورت اجراي عدالت در 52 محور» بيان شده‌اند، به اين اميد كه شايد صاحبان صلاحيت‌هاي لازم در اين باره بيشتر بينديشند و به نوشتن مقاله‌ها و كتاب‌هاي بيشتري بپردازند و گويندگان و واعظان نيز در اين باره به انجام نكليف برخيزند و «فرهنگ عدالت» را در جامعه مانند «فرهنگ نماز» بومي و همگاني كنند تا اجراي عدالت، يك امر ضروري و يك تكليف شرعي و يك اصل بدل‌ناپذير قرآني شناخته شود، نه يك امر مغفول يا در نهايت، مستحب و اخلاقي و بدون پشتوانه اجرايي.

در مقاله چهارم، تعريفي براي عدالت از امام صادق و امام كاظم(عليهم‌السلام) بر اساس دو نص معتبر از كتاب «اصول كافي» آورده شده است كه مي‌توان از آن‌ها به بنيادي‌‌ترين تعريف براي عدالت دست يافت.

مقاله پنجم كتاب، «مقدمه‌اي بر شناخت دعا» نام دارد و بيان مي‌كند كه علاقه‌مندان به حقايق اعتقادي و صيرورت‌هاي تكاملي بايد به ياد داشته باشند كه انسان در اين زندگي مقدماتي، گذران و غيرقابل برگشت، به هيچ‌گونه نمي‌تواند بازيچه دست متفكران مختلف قرون و اعصار باشد؛ آن هم با ديدگاه‌هايي متضاد، بلكه انسان، شاگرد مكتب پيامبران است. پس از «خاتمه بعثت» تنها مكتب الهي انسان‌ساز، مكتب «ثقلين» است كه يكي از تعاليم والاي آن، دعاها و مجموعه نيايش‌هاي معتبري است كه اثر آنها در ساختن فرد و جامعه، مهم و كم‌نظير است. 

مقاله ششم نيز توصيفي از «اتحاد جماهير اسلامي» است كه در آن، بخشي از ضعف‌هاي حكومت‌هاي اسلامي موجود را يادآور مي‌شود. حكيمي در اين مقاله مسلمانان جهان را با تاكيد بر ضرورت طاغوت‌زدايي در سه جنبه سياسي، اقصادي و فرهنگي متوجه تكليف بنيادين در اين روزگار استعمارزده مي‌كند و ضعف انقلاب‌ها را مطرح و براي اصلاح حكومت‌هاي اسلامي و رسيدن به «اتحاد بزرگ مسلمانان» پيشنهادهايي را ارايه مي‌دهد.

چاپ نخست کتاب «چكيده كتاب جامعه‌سازي قرآني» در شمارگان 3000 نسخه، 96 صفحه و به بهاي 14000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط