به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، جلیل غفاری رهبر صبح امروز (28 آذر) با بیان این مطلب در جمع دستاندرکاران و فعالان صنعت چاپ کشور، اظهار کرد: اعضای خانواده چاپ کشور اميدوارند حضور مسوولان اجرایی و نمايندگان دو قوه تصمیمساز و تصمیمگیر كشور در مراسم گشايش نمايشگاه، موجب مشارکت تشکلهای صنفی در نظام مدیریتی کشور شود.
غفاری رهبر با بیان اینکه امروز هیچ جا از زندگی ما بدون چاپ و بستهبندی قابل تصور نیست، اظهار کرد: زمانی صنعت چاپ تنها یک رسانه و محدود به نشر و اطلاعرسانی بود اما امروز این صنعت در نقش همان رسانه، با قدرت بیشتر و حوزه نفوذ وسیعتر و تاثیرگذارتر از قبل در قالب بستهبندی محصولات متنوع پیام خود را به دورترین نقطه به مخاطب ارسال میکند، زیرا امروز صنعت چاپ الفبای فرهنگ و تجارت است؛ اما آیا ما به این مقوله آنچنان که باید توجهی داشتهایم؟
وی تصریح کرد: صنعت چاپ در جهان جايگاه دوم صنايع را داراست و هم اکنون آمریکا بیشترین تعداد چاپخانه و موسسات گرافیکی جهان را با 10 هزار واحد اقتصادی به خود اختصاص داده است و پس از آن ژاپن، چین، آلمان و انگلستان بزرگترین بازارهای صنعت چاپ جهان هستند.
غفاری رهبر با بیان اینکه چین، روسیه، هند و مالزی نیز بیشترین رشد را در توسعه صنعت چاپ داشتهاند و در منطقه خاورمیانه ترکیه، عربستان و امارات پیشتاز توسعه صنعت چاپ و جذب سرمایههای خارجیاند، افزود: عمده مسایل و مشکلات پیش روی صنعت چاپ در ایران یا معطوف به حوزه اجرایی یا متوجه عرصه حقوقی است.
وی گفت: گردش مالي سالانه صنعت چاپ در جهان معادل 650 ميليارد دلار برآورد ميشود كه اگر به آن حجم بالاي گردش مالي در بخش بستهبندي را اضافه کنیم، اين رقم به يك هزار ميليارد دلار افزايش خواهد يافت.
رییس اتحادیه صحافان تهران تصریح کرد: بر اساس آخرین آمار موجود و قابل استناد، سهم ایران در بازار منطقه حدود 5/4 درصد و در مقابل سهم ترکیه بیش از 40 درصد است و اگر موانع حقوقي موجود رفع شود و برنامهاي تدوین شود كه بر اساس آن سازوكارهاي جذب سفارش و صادرات كالاهاي چاپي تعریف شود، ميتوانیم علاوه بر حفظ اشتغال موجود و حتی افزايش شغل، درآمدهاي ارزي قابل ملاحظهاي را به اقتصاد كشور تزريق کنیم.
غفاری رهبر با بیان اینکه با شرایط موجود میزان واردات محصولات چاپی کشور بیش از سه برابر صادرات است، عنوان کرد: متاسفانه باید گفت کالای وارداتی حتی به حوزه چاپ قرآن کریم و سررسید و کتابهای دیگر از کشور چین نیز ورود پیدا کرده است که جای تعجب و تاسف مکرر دارد.
وی در بخش دیگر سخنان خود گفت: صنعت چاپ و البته عمدتا بخش دولتی آن، حدود هفتاد درصد فناوری روز دنیا را که عمدتا اروپایی است به داخل کشور منتقل کرده که البته بخشی از آن نیز بدون کار کارشناسی و در قالب رقابتهای غیر منطقی وارد کشور شده است.
وي ادامه داد: متناسب با ورود تجهیزات، نیروی کار ماهر تربیت نشد و بی توجهی به آموزشهاي نظري و عملي موثر و كمبود نيروي متخصص به رغم رشد سريع تكنولوژي چاپ و بستهبندي از دیگر معضلات جدی این صنعت است.
رییس اتحادیه صحافان تهران با اشاره به اعلام آمادگی اتحاديه چاپخانه داران، اتحاديه كليشه و گراور، اتحاديه صحاف، انجمن مديران صنايع كارتن و ورق و دهها تشكل صنفي فعال در اين حوزه گفت: این تشکلها به صورت داوطلبانه و غيرانتفاعي در خدمت واحدهاي صنفي و صنعتي هستند و نسبت به آنها و دولت مسووليتپذير و پاسخگو هستند، اما متاسفانه آنچنان که مورد انتظار است، با اقبال بخشهاي مختلف دولتي مواجه نميشوند.
وی گفت: به رغم تاکید بر اجرای اصل 44 قانون اساسی و واگذاری تصدیگریهای دولتی، هنوز بخش عمدهاي از وظايف اجرايي به اين تشكلها تفويض نشده و لذا به کارگیری ظرفيت و مشاركت آنها در مديريت منابع اين حوزه چندان مطلوب نيست و اگر دولت سند چشمانداز 20 ساله را مورد توجه قرار دهد، واگذاري بسياري از امور به حوزه تشكلهاي صنفي اجتناب ناپذير است.
غفاری رهبر همچنین به سهم بخش خصوصی صنعت چاپ از درآمد ملی و فروش نفت اشاره و اظهار کرد: چاپخانههای دولتی در سالهاي 87 تا 89 بیش از 120 میلیون یورو ماشین آلات و تجهیزات از محل بودجه عمومی وارد کردند، این چاپخانهها در ظاهر خصوصی هستند، اما بخش عمده سهام آن را دولت در اختیار دارد، تا با موانع قانونی موضوع اصل 44 قانون اساسی مواجه نشوند .
وی با بیان اینکه متاسفانه صنعت چاپ و بستهبندي در بخش خصوصی به دليل مشكلات مالي و كمبود منابع بانكي با تحليل روز افزون و نبود زيرساختهاي فني مناسب مواجه است، عنوان کرد: نبود تسهیلات باعث شده است تا در برههاي از زمان چاپخانهداران به ورود ماشين آلات دست دوم و حتی دست چندم اقدام کنند.
به گفته غفار رهبر، این کار علاوه بر هزينه شدن بخش قابل توجهي ارز، موجب شد پيشرفت فعاليتهاي اين حوزه متناسب و هم سو با تحولات و نياز كشور نباشد، برخی نیز که توان دریافت وام و پرداخت سود 26 درصدی آن را نداشتند از گردونه فعالیت کنار کشیدند تا در اوضاع کسادی بازار و هجوم کالای تولیدی خارجی کمتر آسیب ببینند و از طرفی شرمنده خانواده خود نشوند.
رییس اتحادیه صحافان تهران با اشاره به آمار سالهای مختلف، گفت: در سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸به ترتیب ۵/۱ و ۶/۱ میلیارد دلار از کل کالاهای وارداتی به کشور بصورت مستقیم با صنعت چاپ ارتباط داشته است که از نظر ارزش بیش از سه درصد کل کالاهای وارداتی به کشور را شامل میشود، امارات، آلمان، کره جنوبی، اتریش و چین مهمترین شرکای اقتصادی صنعت چاپ ایران در سال ۸۷ بودهاند. از سویی دیگر عمده ماشین آلات صنعت چاپ اروپایی و بطور خاص آلمانی است. تنشهای سیاسی و نوسان نرخ ارز در این صنعت بطور مستقیم تاثیر میگذارد و ضروری است تا به این نکات نیز توجه داشته باشیم.
وي با بيان اينكه آنچه امروز از صنعت چاپ استنباط میشود به طور خلاصه در یک بخش خلاصه ميشود، گفت: «تاخير دررسیدگی به معضلات این صنعت و فراهم نشدن زمينههاي مناسب ورود تكنولوژي، اين حوزه را با بحران جدي مواجه خواهد كرد.»
وی همچنین به مشكلات حقوقي موجود در صنعت چاپ اشاره کرد و گفت: صدور دستورالعمل و آئين نامههاي متعدد و متناقض صرف نظر از پراكندگي و تعدد متون قانوني، از مهمترين چالشهاي حقوقي پيش روي اين حوزه است، البته نبود قوانين حمايتي نیز عمده ترين خلاء موجود در توسعه صنعت چاپ و بستهبندي است.
غفاری رهبر تاکید کرد: اين حوزه تا كنون از معافيت مالياتي موضوع بند ل ماده 139 قانون مالياتهاي مستقيم مصوب سال 1380 برخوردار نبوده است، حال آنکه بر اساس قانون، فعاليتهاي انتشاراتي، مطبوعاتي، فرهنگي و هنري داراي مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از پرداخت ماليات معاف هستند. در صورتي كه حوزه چاپ كه شاخصه اصلي فرهنگ است در ميان فرهنگ و صنعت همچنان سرگردان است.
در ادامه این مراسم، علیرضا راسی، رییس مجمع صنوف توليدي و خدمات فني تهران، نیز در سخنانی گفت: نمایشگاه بینالمللی چاپ، بستهبندي و ماشين آلات وابسته، هجده ساله شد واین بلوغ و حضور قدرتمند و تاثیرگذار جز به پشتوانه حضور گرم، همت بلند و توانایی بالای رقابت فعالان صنعت چاپ و بستهبندي ميسر نبود.
وی ادامه داد: به پشتوانه همین حضور بوده است که نمايشگاههاي بينالمللي چاپ و بستهبندي هرسال شكوفاتر، دلگرم كنندهتر، و پر بارتر از سال قبل برگزار شد.
راسي تصریح کرد: اين در شرايطي است كه به واسطه پيدايش پارادايم نوين تكنولوژي بخش قالب اين صنعت بزرگ از حوزه نشر و اطلاعرساني به حوزه تجارت به ويژه صنعت بستهبندي سوق يافته است.
راسی یادآور شد: امروزه حوزه ليتوگرافي و چاپ، الفباي صنعت بستهبندي است و صنعت بستهبندي نيز به نوبه خود زيربناي صادرات محصولات غيرنفتي است و تنوع و تكثر بستهبندي در كشورهاي توسعه يافته از يك سو و تمايل مشتريان به بستهبندي هاي مدرن از سوي ديگر، نشانهاي است كه اهميت و كاربرد اين صنعت را بيش از پيش نمايان ميكند.
وی با بیان اینکه صنايع چاپ و بستهبندي در ايران با مشكلات فراواني روبرو است، گفت: پارهاي از اين مشكلات در حوزه حقوقي و بخشي نيز در حوزه اجرايي است و چاره انديشي براي ساماندهي هردو حوزه ضرورتي اجتناب ناپذير است و امیدواریم برگزاری این نمایشگاه یکبار دیگر توجه مسولان را به این مهم معطوف نموده و این صنعت را از مشکلات رو به افزايش برهاند.
وی تصریح کرد: اتحاديههاي صنفي چاپخانه داران، ليتوگراف و صحاف تهران و انجمن مديران صنايع كارتن و ورق ايران با يكپارچگي و همدلي مثال زدني خود و همچون يك مجموعه واحد در كنار شركت صنوف توليدي و خدمات فني تهران، هجدهمين نمايشگاه بينالمللي چاپ، بستهبندي و ماشين آلات وابسته را با مشاركت فعالان و بزرگان اين صنعت برگزار ميکنند.
هجدهمین نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی تهران كه صبح امروز گشايش يافت، تا روز پنجشنبه اول دی ماه امسال در محل دایمی نمایشگاه بینالمللی تهران برپاست.
دوشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۰ - ۱۵:۱۲
نظر شما