به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، دفتر نخست «شاهنامه پژوهي» توسط فرهنگسراي فردوسي در 304 صفحه و با شمارگان هزار نسخه، در بهار 1385 منتشر شد. اين دفتر دربردارنده 25 مقاله درباره شاهنامه، به قلم محققان شاهنامهشناس بود.
دفتر دوم نيز يکسال بعد منتشر شد و شامل 14 مقاله شاهنامه پژوهي بود. اين دفتر را آهنگ قلم (مشهد) در 204 صفحه و با شمارگان هزار نسخه منتشر کرده بود.
دفتر سوم «شاهنامه پژوهي» نيز که در واقع شامل مجموعه مقالات همايش هزاره دوم شاهنامه (26 و 27 ارديبهشت 1390 ـ مشهد) بود، در بهار امسال، در 1500 نسخه و 432 صفحه منتشر شد و 22 مقاله علمي درباره شاهنامه را شامل ميشد. اين مقالات با موضوعات اين چاپ شده است؛ اخلاق و آداب، نماد شناسي، اسطوره و حماسه، جلوه نمايي، تصوير آفريني.
دکتر محمدرضا راشد محصل، استاد دانشگاه اهواز، عضو قطب علمي فردوسيشناسي و گردآورنده «شاهنامه پژوهي» به شكلگيري اين مجموعه » اشاره ميكند و به خبرنگار ايبنا ميگويد: پيشتر با عدهاي از دوستان دانشکده ادبيات، نهادي را در آستان قدس به نام «خراسان شناسي» تشکيل داديم و فصلنامهاي هم به نام «خراسان پژوهي» منتشر کرديم. اين فصلنامه، حاصل تلاش 10 گروه خراسان شناسي بود که همگي از استادان دانشکده ادبيات و کارشناسان ديگر بودند.
وي افزود:پس از چندي «خراسان پژوهي» از طرف آستان قدس در بنياد پژوهشهاي اسلامي ادغام شد. در نتيجه روساي گروههايي که غالبا استادان دانشکده ادبيات بودند، از «خراسان پژوهي» جدا شدند. پس از مدتي، در سال 1384، يک موسسه مستقل فرهنگي تحت عنوان «فرهنگسراي فردوسي» تشکيل داديم.
راشدمحصل به فرهنگسراي فردوسي نيز اشاره كرد و گفت: اين موسسهاي کاملا مستقل از نهادهاي دولتي بود. فصلنامهاي در اين موسسه به نام «پاژ» منتشر ميکنيم که تاکنون هشت شماره آن چاپ و پخش شده است. البته در زمينه فردوسي و شاهنامه و خراسان شناسي هم فعاليت داريم.
وي افزود: پيش از فصلنامه «پاژ»، سه شماره از «شاهنامه پژوهي» را منتشر کرديم و همچنين «عطار شناخت» و «خيام شناخت» و نيز کتابي به نام «روزنهاي به شاهنامه» که مجموعهاي از مصاحبه با شاهنامهشناسان جهان است. اينها عنوانهايي است که به عنوان نشريات «فرهنگسراي فردوسي»، با کمک قطب علمي دانشکده ادبيات مشهد منتشر کردهايم.
اين استاد دانشگاه اظهار كرد: «شاهنامه پژوهي» با مجوز تازه، از ابتداي امسال منتشر ميشود. عنوان تازه آن هم، که از ابتدا قرار بود با همين نام منتشر شود، «شاهنامه شناسي» خواهد بود. از خود من هم کتابي که مجموعهاي از 12 مقاله درباره شاهنامه و فردوسي است، به تازگي منتشر شده است.
عضو قطب علمي فردوسيشناسي گفت: پيش از آن هم در زمينه شاهنامه پژوهي کتاب «داستان گشتاسب در دو نگاه» را توسط انتشارات «بهنشر» منتشر کردهام که پيکره شناسي و دريافتهاي اجتماعي از داستان گشتاسب در شاهنامه است.
وي در پايان سخنانش به فردوسي و اثر سترگش اشاره كرد و گفت: فردوسي سخنوري است که شاهنامهاش نه تنها جلوهگاه هنر ايراني است بلکه اثري است که ايراني ميتواند آرزوهاي خود را در آن ببيند.
از ديگر آثار فرهنگسراي فردوسي که تا کنون منتشر شده است، به اين عناوين ميتوان اشاره کرد: «خرد و داد در آيين پهلواني ايرانيان در داستانهاي اساطيري شاهنامه فردوسي» به کوشش فلور طالبي (1386)، «گاهشمار فردوسي» به کوشش دکتر محمدرضا راشد محصل (1390)، «حکمت فردوسي» خلاصه مقالات دومين همايش پژوهشي آثار و احوال فردوسي (1386)، «پيام جهاني فردوسي» خلاصه مقالات بزرگداشت ياد روز حکيم فردوسي (1388)، «فردوسي و زبان فارسي» خلاصه مقالات بزرگداشت ياد روز فردوسي (1389).
سهشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۰ - ۱۱:۰۸
نظر شما