به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، «واستو شاسترا» علم ساختمانسازي و معماري است که چگونگي شکلگيري ساختمان، انتخاب زمين و چيدمان داخلي را تشريح ميکند. «راكش چاولا» ميگويد: «واستو شاسترا با کمک گرفتن از جهت قرار گرفتن ساختمان، نسبت بين ساختمان و محيط، وروديها و خروجيها، شکل ساختمان، وضعيت زمين و بسياري عوامل ديگر، جهان را در ابعاد کوچکتر در محيط زندگي بازآفريني و بدين شکل انرژيهاي طبيعت را در ساختمان متمرکز ميکند.»
با اين تعريف، دريچهاي براي شناخت «کتاب کوچک واستو» به روي خواننده گشوده ميشود و او به اين نکته ميرسد که واستو شيوهاي براي آسودگي و استفاده از فضا و نور بيشتر در معماري است و در بُعد دروني نيز احساس خوشبختي بيشتر و تنش کمتر و ارتباطات گستردهتر را پديد ميآورد.
پس از بخش اول که اختصاص به شناخت واستو دارد، بخشهاي دوازده گانه کتاب پيش روي خواننده قرار ميگيرد. در بخش دوم از «ساختار واستو» سخن به ميان ميآيد. نويسنده تاکيد ميکند که جهان سرشار از انرژيهاي طبيعي است.
آن گاه دو منبع اصلي اين انرژي را برميشمارد: عناصر طبيعي و انرژي الکترو مغناطيسي. سپس تعريفي از هر دو انرژي به دست داده ميشود و اثر اين انرژيها بر بدن آدمي و روابط کاري و خويشاوندي و تندرستي برشمرده ميشود.
بخش سوم «واستو در زمين» نام گرفته و اختصاص به چگونگي انتخاب زمين دارد. شکلهايي که براي زمين مناسب يا نامناسباند، زمينهاي متوازن و انواع زمينهاي ديگر در اين بخش بررسي ميشود. مساله «ارزيابي زمين» نيز در بخش چهارم کند و کاو ميشود. در اين جا جدولهاي امتيازدهي طراحي شده که خواننده با توجه به آنها ميتواند دريابد که خانه يا مغازه يا زمين او در چه موقعيتي قرار دارد.
بخش پنجم درباره «واستو در خانه» است. از نظر واستو، خانه آرماني، محلي است که در آن تمام قدرتهاي طبيعي متعادل باشند. چنين خانهاي به دور از آشفتگي است و پُر نور و با تهويه مناسب است. اين عوامل باعث خوشبختي و خوش اقبالي خانه ميشود.
براي اين کار توصيههايي شده است که خواننده ضمن خواندن اين بخش، آنها را خواهد شناخت. بهترين محل قرار گرفتن اتاق خواب اصلي، اتاق نشيمن و غذاخوري و اتاقهاي ديگر، همچنين راه پله، زيرزمين، پارکينگ و ديگر قسمتها، در اين بخش توضيح داده شده است.
در بخش ششم نيز که «ارزيابي واستو در خانه» عنوان گرفته، جدولهايي ديده ميشود که خواننده ميبايد با روش امتيازدهي به موقعيت مکان خود دست يابد. اين جدولها درباره محل قرارگيري هر کدام از بخشهاي خانه است. بخش هفتم «واستو در فروشگاه و محل کار» است.
واقعيت آن است که چنين مكانهايي به دليل رفت و آمدهاي زياد و گوناگوني انرژي آنها، اهميتي بيشتر از خانه دارند و برنامهريزي دقيقتري را ميخواهند. لزوم تعادل انرژي در اين مکانها بيشتر است و عواملي مانند نور طبيعي کافي، تهويه خوب، نظم و وجود گياهان فراوان ميتواند در تعادل انرژيهاي ساختمان مورد توجه باشد. مطالب اين بخش کمک به شناخت همين نکتههاست.
بلافاصله نيز در بخش هشتم جدولهايي براي ارزيابي واستو در فروشگاه و دفتر کار آورده شده است. باز در بخش نهم که «ارزيابي نهايي» است، جدولهايي ديده ميشود که ارزيابي براي شناخت احساس فرد نسبت به مکان، حال و هواي کساني که پيشتر در اين مکان بودهاند، موقعيت جاها و مکانهاي مورد نظر و جدولهاي ديگر است.
خوانندهاي که بردبارانه و گام به گام با مطالب کتاب پيش آمده است، در بخش دهم با موضوع «واستو در صنعت» آشنا ميشود. اين کار شکوفايي و بهرهوري بيشتر را سبب خواهد شد. از ديد واستو شناسان، رعايت نکتههايي که در اين بخش آمده، ميتواند محل کار را از احساسات خوب سرشار کند.
جدولهاي بخش يازدهم که «ارزيابي واستو در صنعت» است، کمک ديگري براي رسيدن به چنين خواستهاي است. موضوع «واستو در باغ» نيز در بخش دوازدهم آورده شده است. بخش سيزدهم (پاياني) نيز حاوي نکتههاي مهمي است که ميبايد پيش چشم داشت تا جا و مکاني آکنده از انرژيهاي مثبت پديد آورد.
از مجموع بخشهاي سيزده گانه کتاب ميتوان به دستيابي چنين نتيجهاي اميدوار بود: هدف واستو بالا بردن سطح سلامت افرادي است که در ساختمان زندگي ميکنند. اين کنش از راه انتخاب درست زمين و نقشههاي ساختماني و ايجاد تعادل در عناصر طبيعي انجام ميشود. واستو ادعاي حل تمام مشکلات انسان را ندارد اما با ايجاد تعادل در محيط به شما نويد زندگي بهتري خواهد داد.
در حقيقت با واستو شما قادر خواهيد بود مشکلات و سختيهاي زندگي را با دريافت کمترين انرژي منفي از ميان ببريد» (ص 10). اين ادعايي است که واستو، معماري هندي، دارد. خواننده با دقت در مطالب «کتاب کوچک واستو» ميتواند به ارزيابي چنين سخني بپردازد.
«کتاب کوچک واستو» با عنوان فرعي «معماري هندي» را «راکش چاولا» نوشته و هومن بابک به فارسي ترجمه کرده است. اين کتاب با قطع کوچک و با شمارگان 1700 نسخه توسط انتشارات ليوسا در سال 1390 منتشر شده است. بهاي کتاب نيز 4500 تومان است.
شنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۰ - ۱۵:۰۱
نظر شما