به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) مرکز پژوهشي ميراث مکتوب، هشتاد و چهارمين نشست خود را با عنوان رونمايي از کتاب «اخبار ولاه خراسان» ابو علي حسين بن احمد، ابو الحسين علي بن احمد، ابو العباس احمد بن الحسين (قرن سوم و چهارم هجري) با پژوهش و بازسازي محمدعلي کاظم بيکي، چهارشنبه 2 آذرماه، در مجتمع باغ زيبا تهران برگزار کرد که با استقبال خوب اساتيد، محققان، دانشپژوهان و دانشجويان همراه شد.
تاريخ محلي موسوم به اخبار ولاه خراسان به زبان عربي (تأليف سده 3ـ4 ه.ق) به بازنگري اطلاعات راجع به سلاميان، معرفي او و ويژگيهاي تاريخ نگارياش اختصاص دارد. هدف اصلي اين کتاب بررسي شکلي و محتوايي اخبار ولاه خراسان است که تا کنون نسخهاي از آن يافت نشده و همچنين تأثيرش در آثار مؤلفان ادوار بعد را به تصوير ميكشد.
بنا بر منقولات مستند از اخبار ولاه، اين کتاب رويدادهاي خراسان را تا حدود 344 هجري قمري در بر ميگرفت اما اين بدان مفهوم نيست که همه اين اثر به خامه يک نويسنده بوده و يا آن که کتاب رويدادهاي محلي خراسان را تا پايان عمر مؤلف در بر ميگرفت.
بر اساس آگاهيهاي موجود، اخبار ولاه را بايد حاصل کار دو نسل از خاندان سلامي دانست که خاستگاهش خوار از توابع بيهق بود. کار تأليف اين کتاب به وسيله اديبي موسوم به ابوالحسين علي بن احمد سلامي (وفات 300 ه.ق) آغاز شد.
اثر وي رويدادهاي خراسان را تا حدود 289 ه.ق پوشش ميداد و او کتاب خود را با هدف آشناسازي اهل خراسان با علت وقوع رويدادهاي تاريخي و نيز با نقش خراسانيها در تحولات قرون اوليه اسلامي نگاشت، هرچند که موضوع اثرش اخبار واليان آن ايالت بود.
کار او را برادرش ابوعلي حسين بن احمد سلامي ادامه داد که او نيز از ادباي عصر خويش بود. وي در تشکيلات ديواني در نيشابور به کتابت اشتغال داشت و به دبيري سپهسالاران امير نصر و امير نوح ساماني از جمله ابوعلي چغاني رسيد. ذيل ابوعلي حسين سلامي که آن هم اخبار ولاه خراسان نام داشت، وقايع را تا 344 ه.ق در بر ميگرفت.
سومين مورخ خاندان سلامي، ابوالعباس احمد بن حسين بن احمد، در شمار اصحاب حديث بود. بر اساس شواهد موجود، وي کتاب عم خود ابوالحسين علي بن احمد را تلخيص و تهذيب کرد و آن را تاريخ ولاه خراسان نام نهاد.
پنجشنبه ۳ آذر ۱۳۹۰ - ۱۵:۳۶
نظر شما