به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در ابتداي اين نشست، نادر قدياني رييس اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران در سخناني گفت: فعالان حوزه نشر هيچ گاه فعاليتهاي خود را از وزارت فرهنگ و ارشاد جدا ندانسته و ارشاد را همواره پشتيبان خود ميدانند.
قدياني افزود: اميدواريم زمينهاي فراهم شود كه در سالهاي آتي، ناشران شهرستانهاي مختلف كشور نيز در اين مراسم حضور داشته باشند و نشستهاي صميمانه ارشاد و ناشران جديتر برگزار شود.
به گفته وي، مشكلات ناشران و كتابفروشان سراسر كشور در سايه همكاريهاي مستمر دولت و تشكلهاي خصوصي قابل حل است.
مصائب حضور در نمايشگاههاي خارجي
در ادامه اين نشست، رييس انجمن اسلامي ناشران و كتابفروشان تهران نيز در سخناني گفت: يكي از مشكلات اصلي ناشران كشور، صادرات كتاب و بازاريابي خارجي براي ناشران ايراني است، در گذشته وجود يارانه كاغذ، قيمت كتاب را كاهش داده بود و ايران ميتوانست بخشي از بازار كتابهاي خارجي به ويژه در بخش عربي را در دست داشته باشد.
مرتضي آخوندي افزود: سابقه صادرات كتابهاي عربي به 50 سال پيش بازميگردد كه با استقبال بسيار خوبي از سوي خريداران كتاب در كشورهاي عربي همراه بود، اما پس از حذف يارانهها قيمت تمام شده كتاب نيز افزايش يافت و به دليل گراني، كتابهاي ما به راحتي در كشور لبنان و شهر بيروت افست و كپي ميشوند.
وي با بيان اينكه قيمت كتابهاي افست در اين كشورها از قيمت كتابهاي اصلي ايراني ارزانتر است، اظهار كرد: اين مشكل موجب شده كه فعاليت بسياري از ناشراني كه در حوزه نشر عربي فعاليت ميكنند، مختل و با مشكل روبرو شود.
آخوندي در بخش ديگر سخنان خود درباره هزينههاي بالاي حضور ناشران ايراني در نمايشگاههاي خارجي نيز گفت: حضور در نمايشگاههاي خارجي هزينه بسيار زيادي براي ناشران ايراني دارد، با توجه به هزينه بالاي حمل و نقل در كشورهاي ديگر، گاهي ناشر مجبور ميشود كتابهاي خود را در همان كشور، رايگان به مردم بدهد تا اينكه كتابها را به كشور باز گرداند.
وي تصريح كرد: يا مثلا در برخي كشورها مانند عراق اگر در نمايشگاهي، كتاب يك ناشر اضافه بماند او حق ندارد كتاب را به كشورش باز گرداند و معتقدم وزارت ارشاد براي حضور ناشران در كشورهاي خارجي بايد تسهيلاتي در نظر گيرد.
آخوندي همچنين درباره هزينه بالاي پست در كشور گفت: در سال جديد با توجه به افزايش قيمت هزينههاي پست، امكان صدور كتاب به خارج از كشور وجود ندارد و ما با مشكلات بسياري در اين زمينه روبرو هستيم.
لزوم مكتوب شدن پيشنهادات اصناف
در ادامه اين مراسم، نماينده موسسه فرهنگي زنان ناشر نيز در سخناني درباره چگونگي گسترش فعاليت اصناف در حوزه نشر گفت: معمولا در وزارتخانهها و سازمانها پيشنهادات اصناف و دستاندركاران حوزههاي مختلف نشر جمعآوري و از آنها استفاده ميشود.
مريم جدلي افزود: اما متاسفانه اين شيوه در حوزه نشر كشور وجود ندارد و پيشنهادات تشكلهاي مختلف در هيچ محلي ثبت نميشوند و به دنبال آن ما هيچ وقت جوابي درباره قابل قبول بودن يا نبودن پيشنهادات نگرفتهايم.
به گفته وي، اين پيشنهادات اغلب در پيچ و خمهاي اداري باقي ميمانند و معمولا از طرحهاي پيشنهادي استقبالي نميشود.
جدلي با بيان اينكه اخبار تشكلهاي نشر بايد معرفي و اطلاعرساني شود، اظهار كرد: تبادل نظر اصناف و تشكلهاي نشر براي گسترش فعاليتهاي صنعت نشر ضرورتي است كه بايد خيلي جدي دنبال شود.
وي تصريح كرد: ارشاد به عنوان يك بخش دولتي و متولي صنعت چاپ كشور بايد با تشكلهاي خصوصي حوزه نشر تبادل نظر داشته باشد، زيرا تجربه نشان داده، تعامل بخش خصوصي و دولتي هميشه نتايج خوب و موفقي داشته است.
پيشنهاد تاسيس صندوق حمايت از حقوق تاليف و نشر
رييس شوراي حمايت از حقوق تاليف و نشر نيز در سخناني گفت: شورا يك نهاد خصوصي است كه با حمايت و همكاري معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آبان ماه سال 1389 فعاليت خود را آغاز كرد.
سيدعباس حسينينيك افزود: در سالهاي اخير كه توزيع و نشر كتاب در كشور توسعه يافته است، مسايل و مشكلات حقوقي مرتبط با آن نيز بيشتر و گستردهتر شده و افرادي نيز در اين ميان از فعالان نشر سوءاستفاده ميكنند.
وي با بيان اينكه تاكنون 18 نشست در اين شورا برگزار شده است، ادامه داد: لايحه حمايت از مالكيت فكري و ادبي در نشستهاي مختلف اين شورا بررسي شده و اگر چه اين لايحه هنوز پختگي كافي را ندارد اما اكنون در كميسيون لوايح هيات دولت است.
حسينينيك تصريح كرد: موضوع پيوستن به قانون حق مولف (كپيرايت) و كنوانسيون برن اكنون در معاونت حقوقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مطرح شده است كه اميدواريم با نگاهي جامع به قوانين و لايحههاي مختلف جهاني اين موضوع بررسي شود.
وي در بخش ديگر سخنان خود پيشنهاد كرد، صندوق حمايت از حقوق تاليف و نشر با حمايت معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و بودجه اوليه تاسيس شود تا مايه دلگرمي فعالان اين حوزه باشد.
نشست همانديشي اصحاب نشر با معاونان و مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي شب گذشته از ساعت 18 تا 23 در هتل انقلاب تهران برگزار شد. قرار بود سيد محمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در اين مراسم حضور يابد كه به دليل نشست فوري با رييس جمهور اين اتفاق نيفتاد.
دوشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۱
نظر شما