یکشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۰ - ۱۱:۵۷
استقبال چشمگير اهالي مدرسه و رضايت نسبي ناشران

نهمين نمايشگاه «ياد يار مهربان» در حالي ساعت‌هاي پاياني خود را مي‌گذراند كه با استقبال چشمگير نمايندگان مدارس، حوزه‌هاي علميه، خوابگاه‌هاي دانشجويي و عموم مردم مواجه شده است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين نمايشگاه پس از هشت دوره برگزاري در تهران، سه دوره در اصفهان و برگزاري در استان‌هاي فارس و هرمزگان توانسته است نظر بسياري از اهالي كتاب و فرهنگ را به خود جلب كند. اين كه هدف از برگزاري اين نمايشگاه چيست و چه تاثيري در ترويج فرهنگ كتابخواني در سطح جامعه دارد، موضوع اين گزارش است.

مقوله كتاب و كتابخواني، منشا آگاهي در هر جامعه است و نسل جوان و نوجوان ما نيز به اين نعمت بزرگ نياز مبرم دارند تا بتوانند به بهترين وجه ممكن، آينده خود و جامعه را ترسيم كنند. بدون ترديد، ترويج و ارتقاي فرهنگ كتاب و كتابخواني به ويژه در ميان دانش‌آموزان و مانوس كردن آنها با اين يار مهربان، مي‌تواند تضمين‌كننده آينده علمي كشورمان باشد.

نمايشگاه «ياد يار مهربان» پس از گذشت هشت سال، اكنون نامي آشنا براي معلمان، دانش‌آموزان و همه فعالان عرصه تعليم و تربيت و كتاب و كتابخواني است. 

تلاش براي توسعه و ترويج فرهنگ مطالعه و كتابخواني در جامعه، توجه به معيارهاي فرهنگي نظام جمهوري اسلامي ايران در انتخاب كتاب از ميان كتاب‌هاي ارسالي ناشران براي عرضه در نمايشگاه، تجهيز كتابخانه‌هاي مدارس به كتاب‌هاي جديد و متناسب با مقاطع سه‌گانه تحصيلي آموزش و پرورش و تاكيد بر امكان قابليت استفاده عمومي از كتاب‌ها در كتابخانه آموزشگاه‌ها، توجه به اصل احترام به مراجعان و فراهم كردن حداكثر تسهيلات براي آنها و ايجاد فرصت انتخاب از ميان كتاب‌هاي عرضه شده در نمايشگاه براي مدارس با هدف برطرف كردن نيازهاي واقعي واحدهاي آموزشي و تجهيزات كتابخانه‌هاي آن‌ها، از جمله اهداف برپايي نمايشگاه «ياد يار مهربان» به شمار مي‌آيند.

از آنجا كه نظرات دانش‌آموزان در انتخاب كتاب‌ها و ارج نهادن به سلايق آنها مي‌تواند زمينه مراجعه بيشتر دانش‌آموزان به كتابخانه آموزشگاه‌ها را فراهم كند، مديران آموزشگاه‌هاي تهران با در دست داشتن كارت ويژه خريد به همراه كارشناس كتابخانه و نمايندگان منتخب دانش‌آموزان براي انتخاب كتاب‌هاي مورد نياز خود به اين نمايشگاه مراجعه مي‌كنند. 

چينش غرفه‌ها در سالن‌هاي بخش اهدايي كتاب به مدارس بر اساس حروف الفبايي نام ناشران و چينش كتاب درون غرفه‌ها بر اساس موضوع صورت گرفته بود. مراجعان براي كسب اطلاعات از فهرست كامل كتاب‌ها يا يافتن كتاب‌هايي با موضوع، ناشر، نويسنده يا مخاطبي ويژه به غرفه‌هاي «از من بپرسيد» مستقر در نمايشگاه مراجعه مي‌كردند.

در بخش‌هاي مختلف نمايشگاه، مكان‌هايي با هدف استراحت بازديدكنندگان به چشم مي‌خورند. افرادي كه در اين استراحتگاه‌ها نشسته‌اند، به ورق زدن صفحات برخي از كتاب‌هايي كه خريده‌اند، مشغولند. آنها به گونه‌اي كتاب را در دست گرفته‌اند كه تشنه فراگيري محتواي آن به نظر مي‌آيند و اندك زماني را كه به تجديد قواي خود در اين مكان‌ها دارند را به مطالعه مي‌پردازند.

در نهمين نمايشگاه «ياد يار مهربان» غرفه‌هايي با عنوان «امانات» تعبيه شده‌اند. در اين غرفه‌ها افرادي حضور دارند كه با هدف بازديد آسان بازديدكنندگان، در صورت تمايل آنها وسايلشان را به امانت مي‌گيرند.

در طبقه فوقاني نمايشگاه، تعدادي از نهادها، موسسات و شركت‌هاي توليد سخت‌افزارهاي مربوط به مدارس مانند ميز و نيمكت حضور دارند كه با ازدحام جمعيت مسوولان مدارس مواجه‌اند. اين نهادها با هدف معرفي و تبليغات محصولات خود در نهمين نمايشگاه «ياد يار مهربان» شركت كرده‌اند.

همچنين در اين بخش از نمايشگاه، مسابقات متعددي با موضوع كتاب و كتابخواني برپا مي‌شوند. در اين بخش از نمايشگاه به نمايندگان هر يك از مدارس روزنامه ديواري با محور كتاب و متناسب با دوره‌ها و مقاطع تحصيلي دانش‌آموزان اهدا مي‌شود تا در هفته كتاب آن‌ها را بر روي ديوار مدرسه نصب كنند. 

برخي ناشران راضي نيستند

نهمين نمايشگاه «ياد يار مهربان» با تمام امكانات و محصولات فرهنگي كه در اختيار بازديدكنندگان قرار داده است، هنوز آن طور كه ضرورت دارد، رضايت برخي از ناشران را جلب نكرده است. 
 
در گفت‌وگو با برخي از ناشران حاضر در نهمين نمايشگاه «ياد يار مهربان» نارضايتي آنها از جايگاه غرفه‌شان مشخص مي‌شود. آن‌ها از اين كه غرفه‌شان در سالن اصلي نمايشگاه قرار ندارد تا در معرض ديد بازديدكنندگان باشند، شكايت مي‌كنند و اين‌گونه نارضايتي خود را بيان مي‌كنند: «فضاي فيزيكي نمايشگاه بايد به گونه‌اي طراحي مي‌شد كه تمام ناشران به يك اندازه در ديد عموم قرار مي‌گرفتند. در اين صورت حق هيچ ناشري به دليل قرار گرفتن در سالن‌هاي جنبي ضايع نمي‌شد. اغلب بازديدكنندگان زماني به اين غرفه‌ها مراجعه مي‌كنند كه مبلغ كمي از اعتبار براي خريد كتاب در اختيار دارند چون سهم بيشتري از اين اعتبار را در غرفه‌هاي مستقر در سالن اصلي نمايشگاه صرف كرده‌اند و وقتي با كتابي مناسب و مورد نياز خود در غرفه‌هاي سالن‌هاي جنبي نمايشگاه مواجه مي‌شوند، هم خسته‌اند و حوصله خريد ندارند و هم اعتبار كافي براي خريد ندارند»

برخي ديگر از ناشران نيز خواستار برپايي نمايشگاه «ياد يار مهربان» به صورت فصلي‌اند و اظهار مي‌كنند: بهتر است متوليان برپايي اين نمايشگاه، اقداماتي را با هدف برگزاري آن در هر فصل از سال انجام دهند تا دانش‌آموزان براساس نياز خود در فصل مربوطه، به خريد كتاب بپردازد. چون اين نمايشگاه در اوايل آغاز سال تحصيلي برگزار مي‌شود، اغلب كتاب‌هاي كمك درسي و كمك آموزشي به فروش مي‌رسند و توجه كمي به كتاب‌هاي غيردرسي مي‌شود. در نتيجه، ناشران مطرح در حوزه نشر كتاب‌هاي كمك آموزشي و كمك درسي از برپايي اين‌گونه نمايشگاه‌ها بهره بيشتري مي‌برند و ساير ناشران شركت‌كننده در نمايشگاه از بازديد و خريد مراجعان بهره اندكي مي‌برند.

نهمين نمايشگاه «ياد يار مهربان» كه با حضور بيش از 560 ناشر با هدف اهداي كتاب به مدارس تهران با مشاركت معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت آموزش و پرورش و سازمان فرهنگي ـ هنري شهرداري تهران از سه‌‌شنبه(17آبان) فعاليت خود را آغاز كرده است، امروز(22 آبان) به كار خود پايان مي‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط