به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، محدوديتهاي مالي دانشگاهها براي خريد از اين نمايشگاه، عدم اعطای بن خرید کتاب، قیمت بالای کتاب و شرایط اقتصادی جامعه مسايلی بود که به عنوان دلايل افت فروش اين نمايشگاه عنوان ميشود.
قیمت بالای کتاب خارجي
سمانه حیدری مسوول غرفه انتشارات «جهان ادیب» با بیان اینکه یکی از ویژگیهای مثبت نمایشگاه كتب كاربردي، تخصصی بودن آن است، ميگويد: اين نمایشگاه بینالمللی، فضای مناسبی برای ایجاد ارتباط با خریداران و افراد دانشگاهی فراهم میآورد.
وی ادامه داد: مقایسه میزان بازدیدکنندگان امسال با سالهای گذشته نشان میدهد که تعداد دانشجویان، استادان دانشگاه و خریداران شخصی کاهش پیدا کرده و بیشتر بازدیدکنندگان، نمایندگان کتابخانهها هستند.
علی مصلحی، مدرس رشته روانشناسی كه براي بازديد به نمايشگاه آمده بود، با انتقاد از قیمت بالای کتابهاي دانشگاهی ميگويد: هزینه کتابهای مورد نیازم در این نمایشگاه و با وجود تخفیف 10 تا 20 درصدی، به بیش از 4 میلیون تومان رسیده است که به ناچار از خرید آنها صرفنظر کردم.
وی ادامه ميدهد: بن خریدی به استادان دانشگاهها اعطا نمیشود درحالی که آنها برای تدریس مباحث علمی به روز و همگام بودن با بحثهای آکادمیک دانشگاههای جهان، به مطالعه منابع خارجی نیاز دارند.
سارا رسولی، دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات فارسی دانشگاه تهران بازدیدکننده دیگر نمایشگاه بود كه به قیمت بالای کتابهای دانشگاهی انتقاد داشت.
وی با اشاره به كاربردي بودن بخش زیادی از کتابهای این نمایشگاه، ميگويد: میزان تخفیف كتابها در مقایسه با قیمت بالای کتابهاي کاربردی و تخصصی نمیتواند کمک زيادي به خرید دانشجویان بکند.
رسولي عدم اعطای بن خرید كتاب به دانشجویان در این نمایشگاه را در مقایسه با نمایشگاه بینالمللی کتاب یکی از دلایل کاهش حضور دانشجویان ميداند.
بودجه محدود دانشگاهها
هزینه بالای خرید کتابهاي کاربردی و دانشگاهی اگرچه یکی از دلایل کاهش تعداد بازدیدکنندگان در نمایشگاههای تخصصی کتاب است اما به گفته بسياري از غرفهداران نمایندگان کتابخانههای دانشگاهی و سازمانهای دولتی و خصوصی مانند سالهای گذشته از اين نمایشگاه استقبال نکردند.
مینا والی مسوول غرفه «شهر کتاب»، پاسخ این سوال را کاهش بودجه دانشگاهها ميداند و ميگويد: بر اساس سیاستگذاری وزارت علوم بخشي از بودجه دانشگاهها که به خرید کتابهای تخصصی و دانشگاهی اختصاص دارد کاهش يافته و به همین دلیل نمایشگاه امسال خلوتتر از سالهای گذشته بود.
مسوول غرفه «آرنگ تدارک» نیز در این باره معتقد است، امسال در نمایشگاه به ندرت در کنار غرفهها صفی از خریداران تشکیل میشود در حالی که در سالهای گذشته تعداد متقاضيان کتاب به قدری بود که غرفهداران به سختی وقت آزاد پیدا می کردند.
پیمان امینی پور ادامه ميدهد: اگرچه تعداد بازدیدکنندگان در نمایشگاه بینالمللی کتاب به دلیل عمومی بودن آن بیشتر است اما این مشکل اختصاص به یک نمایشگاه ندارد و کاهش بودجه، بر روی تمام نمایشگاهها اثر میگذارد.
چاپ افست، رقیب ناشران
در این گراني كتابهاي خارجي و محدوديتهاي بودجهاي دانشگاههاي كشور، مشکلاتی مانند چاپ افست و غيرقانوني كتابهاي خارجي باعث شده است که برخی از ناشران، قیمت تعدادی از کتابهای خود را تا بیش از 50 درصد کاهش دهند.
مسوول غرفه کتاب «سل» با اشاره به پرفروشترین کتاب خود با موضوع پزشکی ميگويد: ما در این نمایشگاه برای کتابهای خود 10 تا 20 درصد تخفیف درنظر گرفتهایم اما یکی از مهمترین کتابهای پزشکی را با 50 درصد کاهش قیمت میفروشیم.
وی علت آن را چاپ افست اين كتاب اعلام ميكند و ادامه ميدهد: اكنون این کتاب با چاپ افست در خارج از نمایشگاه وجود دارد و ما برای آنکه بتوانیم انحصار فروش کتاب را برای خود نگاه داریم قیمت آن را پایینتر از قیمت کتاب با چاپ افست درنظر گرفتهایم.
نهمین نمایشگاه بینالمللی کتب کاربردی و دانشگاهی عصر امروز درحالي پايان مييابد که برگزارکنندگان آن اعلام کردهاند، ممکن است سال آينده اين نمايشگاه برگزار نشود.
چهارشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۰ - ۱۵:۲۹
نظر شما