سه‌شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۰ - ۱۴:۰۹
معرفي نخستين كتاب مرجع درباره امام موسي صدر

نشست علمي «امام موسي صدر، فرزند ايران، مسيح لبنان» برگزار شد و در آن کتاب دو جلدی «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» که توسط مؤسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر به چاپ رسيده است، معرفی و بررسی شد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اين مراسم به همت مرکز تحقیقات ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و با همکاری موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی با حضور دکتر اسحق صلاحی، ريیس كتابخانه ملی جمهوري اسلامي ايران، دکتر محمدعلی مهتدی، استاد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه و همچنين حورا صدر، فرزند امام موسی صدر و ريیس موسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد.

دكتر علي مهتدي در اين نشست، علاوه بر معرفی كتاب «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» درباره شخصیت، زندگی و فعاليت‌هاي ايشان گفت: تاريخ زندگي و مجاهدت‌هاي امام موسي صدر و جنبش امل كه امام موسي صدر و شهيد مصطفي چمران موسسان اصلي آن بودند، در اين كتاب روايت شده‌اند.

مهتدي با اشاره به كتاب «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» ادامه داد: براي نخستين‌ بار كتابي به عنوان مرجع براي تحقيقات پژوهشگران، استادان و دانشجويان درباره امام موسي صدر در اختيار ما گذاشته شده است. البته جنبش امل نيز پيش از اين دايره‌المعارفي توليد كرده بود كه تمام اسناد مربوط به زندگي امام موسي صدر و تاريخ شيعه در نيمه دوم قرن بيستم در آن گردآوري شده است و كتاب «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» را مي‌توان نوشتار فشرده‌اي از همان دايره‌المعارف دانست.  اين كتاب به روش تاريخ‌نويسي نگاشته نشده و در حقيقت، مجموعه‌اي از اسناد، مدارك و نوشته‌هاي روزنامه‌ها درباره اوست كه نويسندگان تلاش كرده‌اند اين اسناد را به نحوي به هم ربط دهند.

كارشناس مسايل لبنان و خاورميانه درباره نقش امام موسي صدر در تحولات ايجاد شده در لبنان و منطقه اظهار كرد: لبنان در آن زمان جامعه‌اي از هم گسيخته بود و شيعيان آن به حاشيه رانده شده بودند و چون حامي خارجي خاصي هم نداشتند، از وضعيت و جايگاه مناسبي در لبنان برخوردار نبودند. در اين شرايط امام موسي صدر وارد جامعه لبنان شد.

اين استاد دانشگاه اضافه كرد: يكي از مهم‌ترين كارهاي او، ايجاد جنبش امل بود كه آن را با همكاري شهيد چمران و براي مقاومت در برابر اسراييل و دفاع از مناطق شيعي راه‌اندازي كرد. ايجاد اين جنبش، تحول بزرگي در لبنان بود و مخالفاني جدي مانند كمونيست‌ها داشت. امام موسي صدر مي‌توانست منجي لبنان باشد كه بود و اگر ربوده نمي‌شد، نه تنها لبنان، بلكه منطقه امروز شكل ديگري داشت.

وي درباره ويژگي‌هاي اخلاقي امام موسي صدر اظهار كرد: او در اوج علم و اخلاق بود، نشستن علما در خانه را درست نمي‌دانست و با همه اقشار، به ويژه محرومان رفت و آمد داشت. امام موسي از نظر عرفاني نيز در مقام بسيار بالايي بود و تمام لحظه‌هاي او وقف خدا و خلق خدا و تمام زندگي او وقف آرمان‌هايش مي‌شد.

مهتدي درباره رابطه امام موسي صدر با امام خميني(ره) نيز گفت: او تنها كسي بود كه در طول انقلاب اسلامي ايران با امام خميني(ره) در تماس بود و امام خميني(ره) را به لبنان معرفي كرد. او در مقاله‌اي با عنوان «راه انبيا» كه در روزنامه لوموند به چاپ رسيد، درباره حقايق انقلاب ايران سخنان مهمي بيان كرد.

مهتدي همچنين به بيان ماجراي ربوده شدن امام موسي صدر در اين كتاب اشاره كرد و افزود: در جريان جنگ داخلي لبنان، امام موسي صدر با مسوولان بسياري از كشورهاي همسايه مذاكره كرد تا دست از لشكركشي به لبنان بردارند كه در نهايت، در جريان يكي از اين سفرها به ليبي، در سال 1977 ربوده شد. هيچكس نمي‌داند در آن ديدار چه گذشت و شايد اگر قذافي را زنده دستگير كرده بودند، مي‌توانستيم از آن ملاقات و نيز درباره ربوده شدن ايشان به مطالب تازه‌اي دست يابيم.

وي با تاكيد بر اين‌كه تحقيقات درباره سرنوشت امام موسي صدر همچنان در ايران و لبنان ادامه دارد، يادآور شد: جنبش امل نيز به طور غير رسمي در اين راستا فعاليت مي‌كند.

پيش از سخنراني دكتر مهتدي، دكتر صلاحي، ‌رييس كتابخانه ملي ايران نيز در سخناني با تجليل از مقام بزرگاني كه در راه مبارزه با استكبار، مهاجرت و مجاهدت مي‌كنند، گفت: هيچ قيام و خروشي عليه استكبار جز با حركت مستقيم روحانيون اتفاق نيافتاده است و اين موضوع با بررسي تاريخ كاملا مشخص مي‌شود.

صلاحي با اشاره به دوستي و اخوت ميان امام موسي صدر و شهيد چمران و همچنين تاكيد بر جايگاه مرجعيت او در ميان شيعيان لبنان اظهار كرد: اميدواريم با توجه به رايزني‌هاي جمهوري اسلامي ايران با شوراي انتقالي ليبي، خبرهاي خوبي از امام موسي صدر بشنويم و جهان اسلام از بركات وجودي ايشان بهره‌مند شود.

كتاب دو جلدي «سيره و سرگذشت امام موسی صدر» ترجمه كتاب عربی «الامام موسى الصدر و سيرة و مسيرة حركـة أمل» تاليف خليل حمدان؛ عضو هيات رييسه جنبش امل است كه ترجمه آن توسط مهدي سرحدي، به تازگی به همت انتشارات مؤسسه فرهنگی ـ تحقيقاتی امام موسی صدر در تهران منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط