به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، «دفتر یادداشت» نتیجه تجربه وبلاگنویسی ساراماگو در خلال سپتامبر 2008 تا آگوست 2009 میلادی است و او در طول این ماهها، به طور مرتب مطالب وبلاگش را به روز كرده است.
این اثر با توضیح مختصری درباره نویسنده و مقدمهای از ساراماگو همراه شده و او در این خاطرات، به موضوعات زیادی اشاره كرده است؛ از پرت شدن كفش به سوی رییسجمهور آمریكا گرفته تا آنفولانزای خوكی و داستاننویسی. با این حال، آنچه در هنگام خواندن این كتاب نظر هر مخاطبی را به سوی خود جلب میكند غالب بودن موضوعات سیاسی به روز است كه ساراماگو آنها را با دقت و توجه خاصی، تحلیل و بررسی كرده است.
برنده جایزه نوبل ادبیات در سال 1998 میلادی، با انتشار چنین كتابی در واقع مخاطب را به مرور خاطرات و دغدغههای خود در طول یكسال دعوت كرده است. دغدغههایی كه شاید برای بسیاری از انسانها، در زمان نگارش مطالب، مسالهای مهم و چالشبرانگیز بوده باشد.
وی در این مجموعه، نه تنها درباره سیاستهای ایالات متحده نظر میدهد، بلكه گاه قدم را فراتر نهاده و وارد خاورمیانه، ایتالیا و بسیاری از مناطق جهان میشود و مخاطب را نیز در این سفر با خود همراه میكند.
با وجود تمركز فراوان ساراماگو بر مسایل سیاسی، او در قسمتهایی از كتاب، نثری به شدت احساسی و محترمانه را برای توصیف شخصیتهای مطرح ادبی، استادان و همچنین عزیزانش به كار میگیرد و به مسایل اجتماعی میپردازد.
نكته جالب در این اثر، نگاه آیندهنگر ساراماگو به مسایل روز و سیاستمداران جهان است. برای مثال، او در بخشی از كتابش كه عنوان «چیزی به نام برلوسكونی» را برای آن برگزیده است به مشكلات اخلاقی برلوسكونی اشاره دارد و نقدی درباره كارهای او نوشته است. ساراماگو در تاریخ هشتم ژوئن سال 2009 میلادی نوشته بود: «نمیدانم چه اسم دیگری میتوانستم برای او انتخاب كنم. چیزی كه به طرزی وحشتناک شبیه انسان است، چیزی كه مهمانی میگیرد، مجالس عیش و نوش به راه میاندازد و كشوری به نام ایتالیا را اداره میكند. این چیز، این بیماری و یا بهتر بگویم این ویروس كه از وقوع چیزی ناگوار به نام مرگ اخلاقی خبر میدهد، بیماری حادی است كه میبایست از فكر و ذهن ایتالیاییها بیرون كشیده شود...»
خواندن نظرات نویسندهای مطرح در سطح جهان، درباره مسایل مختلف، اثری باارزش برای مخاطبان آثار سیاسی، اجتماعی و ادبی است.
«دفتر یادداشت» اثر ژوزه ساراماگو، با ترجمه علی قادری، در ۳۴۵ صفحه از سوی انتشارات مروارید منتشر شده است.
نظر شما