«نسيم عطرگردان» فرهنگ اشعار حافظ براي نوجوانان و جوانان است كه مقدمهي آن نيز براي نوجوانان سادهنويسي شده است.
در گردآوري و نگارش اين كتاب از منابعي مانند دیوان حافظ (به تصحیح علامه قزوینی، پرويز ناتل خانلری، سایه)؛ تاریخ عصر حافظ (قاسم غنی)؛ شرح غزلهای حافظ (حسینعلی هروی)؛ فرهنگ بزرگ سخن؛ فرهنگ فارسی معین؛ لغتنامهي دهخدا؛ کلک خیالانگیز و حافظنامه (بهاءالدین خرمشاهی) استفاده شده است.
دیوان حافظ مجموعهای است از غزلها، چند قصیده و قطعه، تعدادی رباعی و دو مثنوی بلند. مشهورترین شعرهای حافظ غزلهای او هستند که تعدادشان به پانصد میرسد. اندیشههای او را بیشتر باید در غزلها و مثنویهایش جستوجو کرد که جنبههای گوناگون و مفهومهایی بسیار گسترده و عمیق دارند. عشق، عرفان و رندی از مفهومهای اصلی شعر حافظ است.
عشق در شعر حافظ، گاه به معنای عشق زمینی یعنی عشق به انسان، زندگی و اطرافیان و گاه به مفهوم الهی و عرفانی، یعنی عشق به خداوند و هستی است.
دیوان حافظ از مشهورترین و محبوبترین کتابها در میان مردم ایران است. محققان و شعر دوستان، دیوان او را بارها در ایران و خارج از ایران تصحیح و چاپ کردهاند و پژوهشگران و حافظشناسان بارها شعر او را شرح و تفسیر کردهاند.
تألیفاتی مانند شرح سودی، نوشتهي بسنوی (1006ق) که به شرح چگونگی کلام، واژهها و ارزش ادبی حافظ پرداخته، و شرح عرفانی غزلهای حافظ تألیف ابوالحسن عبدالرحمان ختمیلاهوری (قرن یازدهم هجری) که از اندیشهها و نظریههای عرفانی حافظ سخن گفته، از جملهي این کتابها هستند؛ اما اغلب شرح و تفسيرهاي شعر حافظ براي بزرگسالان است و كمتر كتابي در اين زمينه براي نوجوانان نوشته شده است.
کتاب «نسیم عطرگردان: فرهنگ اشعار حافظ برای نوجوانان»، نوشتهي حسن انوری، عضو پیوستهي فرهنگستان زبان و ادب فارسی است که انتشارات سخن آن را در 191 صفحه و با شمارگان 1650 نسخه، به بهای 110000 ریال منتشر کرده است.
نظر شما