چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۰ - ۱۱:۰۰
نسخه تصحيح شده «الدر المنثور» در راه است

«الدر المنثور من المأثور و غیر المأثور» از جمله آثار شیخ علی‌بن محمدبن حسن‌بن شهید ثانی، از علمای سرشناس اصفهاني دوره صفوی است كه نسخه منقح و تصحيح شده آن به زودي از سوي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي منتشر خواهد شد.-

يدالله جنتي، رييس اداره نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با بيان اين خبر عنوان كرد: نويسنده قرن يازدهم اين اثر، تاليفات متعددي در علوم گوناگون اسلامي دارد. اين نوشتار وي دايرةالمعارفي از علوم اسلامي به شمار مي‌آيد و مضامين ارزشمندي را دربر دارد.

وي شرح احاديث ائمه اطهار(ع)، رفع ابهامات درباره برخي از روايات و شرح و تفسير برخي از آيات قرآني را از جمله مضامين اين كتاب كهن‌ دانست و گفت: تبيين رموز و معارف نهفته در آيات و مناقشات برخي از تفاسير و مفسران از ديگر نكات «الدر المنثور من المأثور و غیر المأثور» شناخته مي‌شوند.

جنتي با بيان اين كه پيش از اين، نسخه‌اي از اين اثر در سه جلد غيرمنقح منتشر شده بود، يادآور شد: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي در نظر دارد نسخه تصحيح شده و مستند اين كتاب را طي سه هفته آينده در دو جلد به چاپ رساند.

شیخ علی بن محمدبن حسن بن شهید ثانی، از علمای سرشناس شهر اصفهان در دوره صفوی بود. وی از نسل علمای عرب مقیم اصفهان شناخته مي‌شد که همچنان بر حفظ فرهنگ عربی خویش تاکید داشت. پدران وی از شهید ثانی به این سو، همه عالم بودند و با وجود آن که صفویان دعوت‌های مکرری از آنان برای آمدن به ایران داشتند، اما آنان از آمدن خودداری کردند با این حال، شیخ علی به ایران آمد و تا پایان عمر در اصفهان زیست.

یکی از آثار برجای مانده از وی که حاوی نکات دقیقی از زندگی و خاندان او، شماری از علمای وقت جبل عاملی و نیز آثار و کتاب‌های برجای مانده از آنان است، کتاب «الدرّ المنثور من المأثور و غیر المأثور» نام دارد. 

این اثر که نوعی اثر کشکولی است، حاوی مقالات مختلفی درباره مسايل فقهی و تفسیری و نیز اطلاعاتی از تاریخ فرهنگی و علمی این دوره را عنوان مي‌كند. اهمیت این کتاب بر اقتباس مولف از آثاری است که اصل آنها از میان رفته، شاید یکی از مهمترین آنها شرح حال خودنوشتی است که شهید ثانی برای خودش نگاشت و متن آن در این کتاب به چاپ رسید. 

شیخ علی، صاحب کتابخانه مهمی از آباء و اجدادش بود و متون و مطالب را از آن آثار نقل مي‌کرد كه متاسفانه اصل آن آثار از میان رفته و تنها اندکی از آن با تلاش شیخ علی از شامات به ایران انتقال یافته‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط